De werkploeg (89): vv Brielle

0

Ook dit seizoen zet Jan Schoonen namens VoetbalRotterdam de vrijwilligers van de werkploeg van een voetbalvereniging in de regio op de foto. Voor aflevering 89 van deze serie is hij op bezoek geweest bij voetbalvereniging Brielle, in 1991 ontstaan doordat SC Voorne en WRW [Wit Rood Wit] fuseerden. De club is gehuisvest op het ruim bemeten Geuzenpark, een sportcomplex met 3 kunstgrasvelden, twee gewone grasvelden en een kleiner grasveld voor de pupillen.

De afspraak was gemaakt met Wil Spoor, die op maandag- en vrijdagochtend het bargedeelte komt schoonmaken, op donderdagavond zelf achter de bar staat en als het eerste thuis voetbalt op zaterdag de kaartverkoop doet. Wil heeft vroeger zelf nog gevoetbald bij WRW en haar kinderen deden dat bij die club ook. Ze deed daar al vrijwilligerswerk en dat is ze blijven doen toen vv Brielle tot stand was gekomen. ‘Ik doe dit vrijwilligerswerk al zeker 25 jaar en ben gewoon meeverhuisd in 2011’, zegt ze. Wil is erg betrokken bij de vereniging want ze vraagt of wij op willen schrijven dat een paar extra vrijwilligers om mee te komen helpen erg welkom zouden zijn. ‘De kleedkamers worden nu schoongemaakt door een bedrijf en dat kost de vereniging klauwen vol geld’, zo zegt ze. ‘Dat geld kunnen we besparen als er vrijwilligers genoeg zijn om dat zelf te doen.’

Jan Tuk, die vroeger met zijn broer en nog een paar anderen in 1969 betrokken was bij de oprichting van SC Voorne, doet ook al heel lang vrijwilligerswerk. Tegenwoordig maakt hij de kantine , de gang en de trap schoon op het Geuzenpark en staat er ook achter de bar, vroeger deed hij bij SC Voorne al schoonmaakwerk. Hij is daar ook kantinebeheerder geweest en heeft er 43 jaar de jeugd getraind.

Leen Meuldijk heeft zijn roots liggen bij WRW. Vroeger heeft hij daar gevoetbald, maar lid was hij op het einde niet meer. Toen hij 7 jaar geleden gestopt was met werken, kwam hij iemand tegen die hij nog kende van WRW. ‘Die vroeg of ik niet kon komen helpen in de vrijwilligersploeg van Brielle’, vertelt Leen. ‘Omdat ik toch niet meer werkte, ben ik dat maar gaan doen en dat bevalt me prima.’ Leen maakt, samen met Jan de kantine, de gang en de trap schoon en doet daarnaast nog allerhande onderhoudsklusjes aan het gebouw. Hij is 5 ochtenden in de week op de club en als het eerste thuis voetbalt staat hij samen met Wil bij de toegangspoort.

Renee Omlo doet op het Geuzenpark de keuken. ‘Ik deel het keukenpersoneel in, doe de bestellingen en op  zaterdag sta ik de hele dag in de keuken’, legt ze uit. Dat doet Renee al 7 jaar, de eerste 5 jaar onder Johan Balvers, de laatste 2 jaar op eigen benen. ‘ik doe het met heel veel plezier’, zegt ze, ‘maar na een lange dag werken op zaterdag ben ik toch wel moe hoor.’ Renee is vierdejaars student aan de PABO en als ze straks als onderwijzeres aan het werk gaat, stopt ze met haar vrijwilligerswerk bij vv Brielle.

Ad van Wingerden doet op maandagochtend de ledenadministratie van de vereniging. ‘vv Brielle heeft ongeveer 1000 leden en het is een hoop werk om dat allemaal bij te houden’, zegt hij. Daarnaast houdt Ad het energieverbruik bij en hij is de man die de elektrotechnische zaken voor zijn rekening neemt.’ Met al dat werk is hij wekelijks tussen de 15 en 20 uur kwijt. ‘Maar ik ben niet altijd hier, hoor’, zegt hij. ‘Alleen op maandagochtend, op donderdagavond, op zaterdag en soms tussendoor als dat nodig is.’

Hans Mol is buiten bezig. Hij ruimt het zwerfvuil op, leegt de prullenbakken, borstelt de kunstgrasvelden, maait de graskanten en meer van dat soort werkzaamheden. ‘Leuk werk’, vindt hij. ‘Je bent lekker buiten en vroeger, in mijn eerste baan heb ik ook in de groenvoorziening gewerkt.’ Hans is een jaar of 5 vrijwilliger in de werkploeg en is vijf ochtenden in de week present.

Dick Souge is doeltjes aan het verrijden. ‘Elke vrijdag zetten we alles klaar voor het weekend en op maandagochtend ruimen we het weer op’, legt hij uit. Evenals Jan Tuk, die we eerder al gesproken hebben, is ook Dick betrokken geweest bij de oprichting van SC Voorne. Vanaf zijn pensionering in 2008 is hij actief in de werkploeg. ‘Zo houd je structuur in je leven’, vindt hij. Naast het klaarmaken en opruimen van de velden krijt Dick de grasvelden en hij verricht ook kleine reparaties. Hij is elke ochtend op de club.

Theo Winkelman is ook buiten in de weer. Hij was altijd lid van WRW, was daar onder meer wedstrijdsecretaris, trainer en leider en sinds januari dit jaar, toen hij gestopt was met zijn werk, is hij drie ochtenden in de week in de weer bij de werkploeg van Brielle. ‘ik wilde dit altijd al doen en op deze manier blijf ik bij het voetbal betrokken’, zegt hij.

Lonny Wesdorp maakt al meer dan 5 jaar op maandagochtend de toiletten schoon en ze wast de reserveshirts van een aantal elftallen. ‘Dat aantal varieert’, antwoordt ze als we haar vragen voor hoeveel elftallen ze de was verzorgt. ‘De ene week heb ik 2 manden, de andere week heb ik er 6.’ Vroeger kwam Lonny ook op de vrijdagochtenden schoon maken, maar dat doet ze niet meer.

Ingrid Klomp maakt de keuken schoon, zeemt de ramen en maakt vaak ook de toiletten nog schoon. ‘Dat doe ik op maandag en op vrijdag, op de dagen dat ik niet hoef te werken’, vertelt ze. Ingrid heeft namelijk ook nog een baan van 34 uur in de week. ‘Dit vrijwilligerswerk bij Brielle kan ik er nog net bij hebben’, lacht ze.

Arnold Grinwis en Dick van Driel zijn ook leden van de werkploeg, maar ze waren niet aanwezig toen wij langskwamen. Kees was altijd de schilder van de werkploeg, maar omdat hij 86 jaar oud is, heeft hij een stapje terug gedaan. Hij komt niet meer elke week, maar als hij er wel is, steekt hij nog altijd de handen uit de mouwen. Arnold assisteert de penningmeester en houdt zich door de week bezig met de financiële aangelegenheden van de club. Op zaterdag maakt hij foto’s tijdens wedstrijden van het eerste elftal.

En tot slot hebben we nog Arij Landman, de erevoorzitter. Arij, vroeger voorzitter geweest bij SC Voorne, is lid van de Stichting Sportcomplex Geuzenpark en houdt zich bezig met allerlei zaken van het sportcomplex. ‘De velden en de kleedkamers huren wij van de gemeente Brielle, de tweede etage van het clubgebouw is eigendom van de club’, legt hij uit. Arij wilde niet op de foto, maar bij vv Brielle weten ze allemaal wie hij is.

Oproep

Wilt u uw werkploeg ook in het zonnetje zetten? Wilt u dat Jan Schoonen langs komt om foto’s en een reportage over de werkploegleden te maken? Stuur dan een mailtje naar info@voetbalrotterdam.nl, vermeld uw telefoonnummer en er wordt contact met u opgenomen.

Laat een antwoord achter