De werkploeg (88): RCD

0

Ook dit seizoen zet Jan Schoonen namens VoetbalRotterdam de vrijwilligers van de werkploeg van een voetbalvereniging in de regio op de foto. Voor aflevering 88 van deze serie is hij op bezoek geweest bij RKSV Racing Club Dordrecht, kortweg RCD, een club opgericht in 1930, gehuisvest op sportpark Krommedijk aan de Reeweg Oost in Dordrecht. Een club waar niet alleen de voetbalsport beoefend wordt, maar ook tennis en biljart. En gekaart wordt er ook.

De afspraak was gemaakt met Ad Wevers, die we aantreffen achter de computer. ‘Op maandagochtend ben ik ondersteunend voor het bestuur bezig’,  legt hij uit. ‘Ik doe de post, doe e-mails, houdt de lotto bij en meer van dat soort administratieve werk. Ook ben ik reporter van de biljartafdeling. Ik doe niet meer zo veel, hoor’, zegt hij bescheiden. Vroeger is Ad 27 jaar lang secretaris geweest bij RCD. ‘Toen had ik het veel drukker’, zegt hij.

Theo Dokman is in de keuken in de weer met emmers water. Theo, al meer dan 50 jaar lid, misschien wel bijna 60 jaar, is naar eigen zeggen tussen de 15 en 20 uur per week als vrijwilliger aan het werk bij RCD. Naast het schoonmaken van de keuken en de kantine doet hij nog allerhande andere klusjes. ‘Ik doe dit sinds ik met pensioen ben’, zegt hij. ‘Daarvoor deed ik niet zoveel bij de club en daar voelde ik me wel een beetje schuldig over. RCD is toch mijn club en met dit werk heb ik een mooie invulling van mijn tijd. Toch?’

Theo is niet de enige die niet exact weet hoeveel jaar hij lid is. Ook John Vondermans weet dat niet precies. ‘Dat komt omdat in 1985 de kantine hier afgebrand is en toen ook de clubadministratie verloren is gegaan. John, die vroeger in het eerste heeft gespeeld bij RCD, is naar eigen zeggen 50 jaar lid. Hij maakt op maandag de kantine schoon.

Hannie Auerbach doet de was voor het eerste, het tweede en de A1. ‘Nee, geen andere elftallen, want anders zat ik hier heel de week’, lacht ze. ‘Van de elftallen die ik wel doe, was ik alleen de spullen die ze gebruikt hebben op wedstrijddagen. Dat doe ik op maandagochtend en als er door de week gevoetbald wordt, dan doe ik het de dag erna.’Hannie vertelt dat ze al bij RCD komt toen ze als baby nog in de kinderwagen lag. ‘Mijn vader nam me mee toen hij naar wedstrijden ging kijken waar zijn zwager in voetbalde, de broer van mijn moeder. Ik ben hier dus al heel mijn leven.’

Haar man Koos maakt de kleedkamers schoon op maandag. Dat zijn er 8. ‘Voordat hij Hannie ontmoette had hij al gevoetbald bij Sparta en bij IFC, maar nu is hij in de weer bij RCD. ‘Dat doe ik sinds ik 12 jaar gelden met pensioen gegaan ben’, legt hij uit. ‘Daarvoor deed ik ook al dingen voor de club. Ik ben leider geweest, heb de jeugd getraind en de dames ook.’ Koos is pas jarig geweest en heeft als traktatie gebak meegenomen.

Dat is niet het enige voedsel dat de leden van de werkploeg voorgeschoteld wordt, want elke middag, als het schoonmaak- en opruimwerk gedaan is, wordt gezamenlijk een lunch genuttigd. ‘Die krijgen we aangeboden van de club’, vertelt Ad.

Jos Huismans komt op maandag ook schoonmaken. ‘Achter de bar’, legt hij uit. ‘vroeger maakte ik ook de kleedkamers schoon maar dat doe ik niet meer. Sinds ik gestopt ben met werken, kom ik hier vrijwilligers werk doen. Toen ik nog werkte trouwens ook al. Toen was ik leider bij de jeugd.’

Alex Mulders houdt de standen bij. ‘Dat gebeurt hier nog niet digitaal met een televisie of zo. Dat doen we nog met de hand’, legt hij uit. ‘Dat was vroeger een van de dingen van Walter Fortuin, die hier vele jaren bestuurslid is geweest en de standen altijd bijhield. Daar hielp ik hem toen mee, met bordjes maken en zo. Nadat Walter overleed, ben ik met zijn werk doorgegaan. Met de hand nog altijd, als een soort eerbetoon aan Walter.’

Ank Laros is bijna alle dagen op de club. ‘Alleen niet op woensdag’, zegt ze. ‘Ik doe hier van alles en nog wat: schoonmaken, de inkoop  en meer van dat soort dingen. Ik stond vroeger altijd achter de bar, ben een keer komen schoonmaken en van het een komt het ander. Mijn twee zoons hebben hier gevoetbald en zitten nu in het bestuur, mijn dochter heeft hier gevoetbald, dus je kunt wel zeggen dat RCD bij onze familie hoort.’

Niet aanwezig waren Samir Amraoui, Ad Both en Henk Tollens. Zij zijn ook vrijwilligers van RCD die zich bezighouden met schoonmaak- en onderhoudswerk, maar niet op maandag. Samir maakt op donderdag de kleedkamers schoon, zodat alles er fris en fruitig uitziet voor het weekend, Ad krijt elke vrijdag de lijnen en als het slecht weer is, doet hij dat een dag eerder. En Henk komt klusjes doen als dat nodig is, vooral timmerwerk en hang- en sluitwerk. En dan moet ook Piet Peters nog vermeld worden. Piet is niet van de voetbaltak van RCD, maar van de tennisafdeling. Daar doet hij vrijwilligerswerk en als ze bij ‘de voetbal’ een extra paar handen nodig hebben, komt hij altijd helpen.

Oproep

Wilt u uw werkploeg ook in het zonnetje zetten? Wilt u dat Jan Schoonen langs komt om foto’s en een reportage over de werkploegleden te maken? Stuur dan een mailtje naar info@voetbalrotterdam.nl, vermeld uw telefoonnummer en er wordt contact met u opgenomen.

Laat een antwoord achter