Ook dit seizoen zet Jan Schoonen namens VoetbalRotterdam de vrijwilligers van de werkploeg van een voetbalclub in de regio op de foto. Voor aflevering 87 van deze serie is hij op bezoek geweest bij voetbalvereniging Groeneweg, opgericht in 1929 en sinds 1968 met sportpark Van ‘t Verlaat gehuisvest aan de Knibbelweg in Zevenhuizen. Maar nu al weten ze daar dat ze van de gemeente moeten verhuizen naar een locatie net buiten het dorp. Wanneer die verhuizing plaats zal vinden is nog niet duidelijk, maar dat het binnen nu en een jaar of 5 is, staat wel vast, zo vertellen de mannen van de werkploeg. ‘Maar ze hebben het er al 25 jaar over dat we hier weg moeten’, relativeert David de Booij.
David wordt door de anderen van de werkploeg De Burgemeester genoemd. ‘Dat komt omdat ik bij uitwedstrijden bij die clubs altijd in de bestuurskamer ga zitten om onze club te vertegenwoordigen. Nee, ik ben geen bestuurslid, maar zo draag ik wel uit wie wij zijn. Ook bij thuiswedstrijden ben ik vaak in de bestuurskamer om mensen van de bezoekende verenigingen op te vangen.’ David heeft zelf bij NRC Ommoord gevoetbald, maar omdat zijn kleinkinderen bij Groeneweg voetballen is hij hier terecht gekomen. Hij kende er al veel mensen, want hij heeft destijds ook in de bedrijfscompetitie gevoetbald. ‘En nu zit ik met al die mannen in de werkploeg en ga op zondag met hen naar het eerste kijken’, lacht hij.
Bas Dullaart is 5 ochtenden in de week aanwezig. Hij leegt de prullenbakken, ruimt het zwerfvuil op, doet allerlei onderhoudsklusjes, maait met de grasmaaier de kanten en haalt voor de vereniging 1 keer per maand oud papier op. ‘En op zondagochtend ben ik hier ook’, vult hij aan. ‘Dan loop ik buiten alles even na, want het moet overal wel netjes zijn, vind ik. Ik ben bij de werkploeg terecht gekomen omdat ik het vroeger hier maar een zooi vond. Dat vond ik toen ik hier naar het voetballen kwam kijken. ‘Kan ik komen helpen zodat het er hier wel netjes uit komt te zien’, heb ik toen gevraagd. Dat is 12 jaar geleden en ik ben er nog steeds’, vertelt hij.
Ab Minnee is kleedkamers aan het schoonmaken. Daar hebben ze er bij Groeneweg 13 van. Ab doet dat elke maandagochtend en is dat gaan doen toen de voorzitter hem dat vroeg. ‘Destijds was Dirk een tijd uit de running en waren er maar weinig mensen in de werkploeg. Dat is een jaar of 2 geleden. Toen ben ik gaan helpen. Op maandag maken we schoon en op zondag bij de wedstrijden van het eerste elftal zijn we er ook allemaal.
Ook Piet den Boer is kleedkamers aan het schoonmaken. Piet is alle dagen op de club. ‘’s Ochtends ben ik er al om 6 uur. Er is altijd wel wat te doen hier’, zegt hij. ‘Zoals op zaterdagochtend de doeltjes klaarzetten op de velden.’Piet zit al 18 jaar in de werkploeg. ‘Vroeger toen we nog grasvelden hadden trok ik de lijnen en daar hadden we best wel veel werk aan. Met de kunstgrasvelden van nu hoeft dat niet meer. Maar werk is er nog altijd genoeg hoor.’
Jan Breedijk is ook aan het schoonmaken. Dat doet hij sinds 1 jaar. ‘’Kom ook eens helpen’ zeiden ze tegen mij. Dat ben ik toen maar gaan doen’, vertelt hij. Hij was toch al vaak op de club, want Jan heeft er vroeger ook zelf gevoetbald bij Groeneweg en nu voetballen zijn 3 kleinzoons er.
Nog een schoonmaker is Gerrit van Vliet,. al 70 jaar lid van Groeneweg. Op onze vraag of hij vroeger bij Groeneweg in het eerste heeft gevoetbald, knikt hij bevestigend. ‘Een paar dagen’, zegt hij. Wat blijkt? Gerrit heeft 23 jaar (!) in het eerste elftal gevoetbald. ‘Van mijn 18e tot mijn 41e’, zegt hij. ‘Daarna kwam ik hier op maandagochtend altijd koffie drinken en toen er mensen te kort kwamen in de werkploeg, ben ik op verzoek mee gaan helpen’, vertelt hij.
Datzelfde geldt voor Nico van Leeuwen. Nico heeft zelf nog bij GDA in Den Haag gevoetbald, maar na zijn verhuizing naar Zevenhuizen is hij bij Groeneweg verzeild geraakt. Ook aan hem is een jaar of 5 geleden gevraagd om mee te komen helpen in de werkploeg. ‘Ach, we kennen elkaar door en door, ook al omdat we op zondag allemaal bij wedstrijden van het eerste aanwezig zijn. De onderlinge band is goed. Toen mij gevraagd werd om te komen helpen, ben ik dat maar gaan doen en dat bevalt goed.’
Chris van Halm is aan het vegen in de kantine. De keuken heeft hij dan al schoongemaakt. Chris is al 40 jaar vrijwilliger in de werkploeg, als sinds 1978 (!). ‘En daarvoor, toen ik nog werkte, kwam ik hier op woensdagmiddag ook al klusjes doen’, vertelt hij. ‘Ik ben er elke dag, vanaf 6 uur ’s ochtends. Waarom ik zo vroeg begin? Nou, omdat als ik 3 uur later zou komen, dan zou ik ook 3 uur later thuis zijn’, lacht hij. Op deze manier heeft hij de middagen nog.
Dirk de Knecht is lid van Groeneweg sinds 1960. Hij was er vroeger verzorger; bij Moerkapelle heeft hij dat ook een aantal jaar gedaan. Sinds 2000 is hij weer terug op het oude nest en werkzaam in de werkploeg. ‘Binnen en buiten doe ik klusjes; ik ben overal inzetbaar’, zegt hij. Dirk verzorgt ook het gebak en dat wordt door zijn maten van de werkploeg erg op prijs gesteld.
Henk Jongeneel en Arie van Vliet zijn ook vrijwilligers van de werkploeg, maar de een is op vakantie en de ander is wegens de naweeën van een operatie verhinderd. Voorts hebben we nog Piet Honkoop en Henk Koole, maar die doen geen klusjes. Ze komen op maandagochtend koffie drinken. ‘Wij komen de boel hier een beetje opnaaien’, grijnst Piet. ‘En ik ben 85 jaar. Je denkt toch niet dat ik dan nog ga schoonmaken’, grijnst Henk nog breder.
Tot slot is er nog Paul Steijn. Paul zit op maandag ook aan de koffie. Hij vormt ongeveer in zijn eentje de werkploeg van tennisvereniging Zevenhuizen, dat pal naast de kantine van Groeneweg ligt. ‘Ik doe daar het onderhoud en houdt de boel schoon. Daar ben ik twee, drie dagen in de week mee bezig, legt hij uit.
Oproep
Wilt u uw werkploeg ook in het zonnetje zetten? Wilt u dat Jan Schoonen langs komt om foto’s en een reportage over de werkploegleden te maken? Stuur dan een mailtje naar info@voetbalrotterdam.nl, vermeld uw telefoonnummer en er wordt contact met u opgenomen.