Column Jan Schoonen: Yusri El Kandoussi (De Jodan Boys)

0

Hij komt uit Moordrecht, maar is een product van de jeugdopleiding van De Jodan Boys. Yusri El Kandoussi is nog altijd maar 19 jaar oud, maar in de beslissingswedstrijd om de tweede periodetitel in de hoofdklasse A tegen Zwaluwen op het schitterende sportpark van CVV Zwervers in Capelle werd hij door zijn trainer Dennis van den IJssel in de punt van de aanval geposteerd. Zo’n plaats in het elftal moet je bij De Jodan Boys trouwens wel met een korreltje zout nemen, want eigenlijk loopt niemand van de ploeg 90 minuten lang op dezelfde positie. Alle spelers wisselen continu van plek en als de teamorganisatie in het oog gehouden wordt, mag dat allemaal.

Zo kwam het voor dat Yusri op het ene moment op de rand van de eigen zestien stond mee te verdedigen en even later aan de andere zijde van het veld als diepste aanvaller te vinden was. Dan weer stond hij links, dan weer op rechts en tussendoor speelde hij in de as van het veld. Niet alleen Yusri zwierf over het kunstgras van CVV Zwervers; dat deden ze bij De Jodan Boys allemaal. Het hart van de defensie van tegenstander Zwaluwen werd geconfronteerd met steeds weer een andere Jodan Boy. Kevin de Vries, Bradley El Idrissi, Mo Bellahcen, Jordi Tuithof en ook Yusri El Kandoussi; allemaal doken ze afwisselend op in de punt van de aanval en alsof dat niet genoeg was, waren zelfs verdedigers Roald Heerkens en Michel Verkaik soms ver op de helft van Zwaluwen te vinden. Als het in goeden doen is, is de ploeg van Dennis van den IJssel net een zwerm bijen, maar zaterdag fungeerde tegenstander Zwaluwen lang als imker. De Vlaardingers hadden in de openingsfase zelfs het beste van het spel, maakten er een echte wedstrijd van, maar geleidelijk aan kwam er steeds meer voetbal in bij De Jodan Boys. Zoals bijvoorbeeld met die aanval over links van Yusri die met een sleepbeweging een paar man van Zwaluwen op het verkeerde been zette, het overzicht hield en terug legde op de mee opgerukte Michel Verkaik, wiens schot geblokt werd.

Even later trok de Jodan Boys weer over links ten aanval, die besloten werd met een panklare voorzet van Jordi Tuithof die bij de volledig vrijstaande Bradley El Idrissi bij de tweede paal terechtkwam. Die verkwanselde de 200% kans. Afwerken. Dat was toch wel een beetje het mankement van de ploeg uit Gouda. Veel schietmogelijkheden kregen ze niet omdat Zwaluwen achterin goed stond, maar de paar keer dat er wel uitgehaald kon worden, deden spelers van De Jodan Boys dat niet. Yusri ook niet, die dreef zijn aanval vaak iets te ver door, terwijl hij zeker twee keer wel kon uithalen. En die ene keer in de tweede helft dat hij wel snel schoot, verdween de bal ver naast, terwijl links van hem Jordi Tuithof mee opgelopen was.

Het werd al snel duidelijk dat er zaterdag niet veel doelpunten zouden vallen. Een rake kopbal van Robin Hofman van Zwaluwen werd afgekeurd wegens buitenspel. Vlak voor tijd viel dan toch een geldige treffer. Invaller Fanny Waandels had met een omhaal een corner afgedwongen en die werd door Jordi Tuithof haarscherp op het hoofd van aanvoerder Leroy Brank gelegd. Leroy, die eerder in de wedstrijd een paar keer te veel balverlies had geleden op het middenveld, kopte de bal snoeihard binnen.

In de resterende tijd had Zwaluwen een grote mogelijkheid om gelijk te maken. Doelman Wouter Beukers redde katachtig op een inzet van alweer Robin Hofman, waarna Joseph Gonçalves de rebound te gehaast naast trapte. Aan die Wouter Beukers zit trouwens wel een mooi verhaal vast. Eerste doelman Marvin Straver leverde in de winterstop zijn spullen in bij De Jodan Boys omdat hij keeperstrainer werd bij Sparta Rotterdam en die functie niet kon en mocht combineren met zelf blijven keepen. Tweede keeper Mathijs Swaneveld had eerder al afscheid genomen; die ging in Amerika studeren. En Robin Boot, die in de zomer van Smitshoek was overgekomen, was volgens trainer Van den IJssel vanwege motivatieproblemen al langer niet meer in beeld. Dagenlang hebben ze bij De Jodan Boys aan de telefoon gezeten in een zoektocht naar een direct beschikbare, goede doelman. Zelfs naar IJsland hebben ze gebeld. Uiteindelijk zijn ze terechtgekomen bij Wouter Beukers die als huurling van Spakenburg in Gouda neerstreek.

Met Yusri El Kandoussi is het wat dat betreft eenvoudiger gegaan. Als B-speler maakte hij de overstap naar De Jodan Boys, waar hij de jeugdopleiding doorliep en waar Dennis van den IJssel hem bij de selectie haalde. Aan Yusri valt nog genoeg te sleutelen, op het juiste moment uithalen bijvoorbeeld, maar je kan zien dat hij veel in zijn mars heeft. Heel veel. Zijn sleepbewegingen bij die aanval over links was voor mij een van de hoogtepunten van de door de gebroeders Jan en Egbert Hadders van CVV Zwervers prima georganiseerde middag.

Laat een antwoord achter