Opnieuw schaft een amateurvoetbalclub het selectiebeleid bij de jeugd af. Vanaf volgend seizoen zal AVC Heracles uit Almelo de jeugdcategorieën Onder 9 niet meer indelen op speelsterkte. In Dagblad Tubantia vertelt Peter van Meerten, technisch coördinator bij de club, dat hij al veel langer met het idee rondliep en vindt dat het plezier van kinderen in de voetbalsport leidend hoort te zijn. ‘Op het schoolplein niet mee mogen doen omdat je in een lager team speelt: daar zijn we klaar mee!’
AVC Heracles is de vijfde amateurvoetbalvereniging die jeugdteams anders gaat indelen en afscheid neemt van het selectievoetbal. Eerder dit seizoen begonnen SV Orion in Nijmegen, Swift in Amsterdam, Hercules in Utrecht en Be Quick 1887 uit Groningen met een proef. De laatste vier doen dit binnen het Gelijke Kansen-project van de bond. Kinderen uit lagere teams krijgen hiermee dezelfde kansen als kinderen uit de zogenaamde selectie-elftallen en trainen met dezelfde goede trainers op dezelfde velden en met dezelfde materialen.
Twee keer per week trainen
Ook krijgen de spelers uit de lagere teams de kans om twee keer per week te trainen, zoals gebruikelijk is voor de selectie-elftallen. Mocht het project voor de clubs naar meer smaken, en willen de club na dit seizoen doorgaan met het experiment, dan worden de selectieteams voor de trainingen helemaal afgeschaft. De spelers uit een leeftijdscategorie worden dan willekeurig ingedeeld over de elftallen, ongeacht hun niveau.
Van Meerten is bij AVC Heracles al verder. Komend seizoen gaan de jongste leden ‘op de grote hoop’ en worden random ingedeeld in teams per leeftijdscategorie. Ouders mogen daarin meebeslissen. “Ze krijgen in het voorjaar gelegenheid om op de teamindeling te schieten, als hun kind bijvoorbeeld niet meer bij een vriendje in het team zit.” AVC Heracles wijzigt zelfs de teambenamingen, zodat er geen ‘eerste’ teams meer zijn. Wel krijgen voetballertjes die erbovenuit steken, extra trainingen naast hun team.
Goed voor de ontwikkeling
Met dezelfde probleemstelling als vertrekpunt – ‘Is vroeg selecteren wel goed voor de ontwikkeling van een kind?’ – hebben ze bij SV Orion in Nijmegen een iets andere benadering gekozen. Marleen de Boer, jeugdvoorzitter van SV Orion, vertelt hierover in de Correspondent: ‘Selecteren leidt bij kinderen tot grote teleurstelling en zet druk op degenen die wel zijn geselecteerd. Daarom hanteert SV Orion een nieuwe slogan: ‘Iedereen een ster.’”
Volgens de jeugdvoorzitter zou het niet mogen uitmaken hoe goed je bent en heeft iedereen recht op eenzelfde niveau van begeleiding. Dat dit in het voetbal ongewoon is, vindt ze op z’n zachts gezegd vreemd. Temeer omdat niet is bewezen dat selectievoetbal bij de pupillen ook daadwerkelijk betere spelers oplevert. Mede om die reden stelt de jeugdvoorzitter hardop de vraag: ‘Waarom doen we het dan?’
Minder plezier
Volkomen terecht. Want nog nooit heeft onderzoek uitgewezen, dat we er met de gangbare selectiewijze goed aan doen. Sterker nog; we weten dat heel veel kinderen jarenlang op een verkeerd niveau spelen, daardoor minder plezier (kunnen) ervaren en zelfs toekomstig prestatievoetbal wordt onthouden (omdat kinderen bijvoorbeeld een groeispurt maken).
Peter van Meerten bestrijdt ook mogelijke nadelige sportieve consequenties. “In Zweden, waar 400.000 mensen ijshockey spelen, wordt tot 16 jaar niet geselecteerd. 14 procent wordt prof of semi-prof. Zet dat tegenover Canada, dat twee miljoen ijshockeyers telt en al wel aan selectieteams doet bij de jeugd. Daar wordt slechts 1 tot 2 procent prof of semi-prof.’
Je ruikt de lente in het voetbal.
Bron: KNVB.nl
Hehe eindelijk zijn er slimme mensen die gewoon opstaan en het veranderen…. Petje… uhhh pionnetje af!
Zo creëer je toch geen winnaars bij de jeugd? Vechten voor je plekkie! De beste willen zijn! Ben je dat niet dan ga je naar het tweede elftal ook niks mis mee.
(Al is er natuurlijk ook veel vriendjespolitiek binnen verenigingen)
Dit suggestieve gelul moet echt ophouden vanuit het gedrocht de KNVB. Ze zitteb in hun ivoren torentje maar weten niet wat er gebeurd bij verenigingen en spiegelen zich alleen de grotere amateurverengingen.
Ik zie een kop : 2x trainen per week.
Is dat NIEUW ofzo, dat doen 75% van alle amateurteams al voor alle niveaus. De trainers zijn vaak beter bij eerste team maar dat weerhoudt heel heel veel clubs niet om het niveau van de 2e of 3e teams ook op niveau te laten trainen.
Het gaat erom dat er ook mensen en vrijwilligers voor handen moeten zijn dat vergt dus veel werk van TC en JC vrijwilligers. Met allemaal hetzelfde doel: zorgen dat ieder kind op zn eigen niveau het plezier en uitdaging blijft houden.
En daar komt ook de KNVB om de hoek kijken. Betere indelingen, meer bekerwedstrijden weer en vervolgens hele competitie. Standen terug voor winnaars voor morgen EN JA dan zal vanuit de club de leiders duidelijk gemaakt moeten worden dat INDIViDuELE ontwikkeling voorgaat op resultaat en dat iedereen gelijk is. Dat begint binnen een club en moet de norm worden.
Selectiewedstrijden AFSCHAFFEN!!
Heel het jaar kan je spelers bekijken en beoordelen. Leg die tekortkoming niet bij de kids neer met selectiewedstrijden waar vele factoren meespelen die niet de beste eruit gepikt worden. Bijvoorbeeld, jongen is ziek maar wil spelen want….. dan krijg je geen goed beeld.
Bijvoorbeeld: papa en mama gaan uit elkaar in die periode. Wat denk je dat dat met het kind doet?
Welke positie moet hij spelen nu in die selectiewedstrijd? Een andere dan normaal. Is dat eerlijk?
Enz enz.
Wij als club en technische hart moet heel het jaar wedstrijden bekijken in kou en warmte en regen. Elk team minstens 5-6 x bekijken. Praat met trainers en leiders en ouders.
Praat al over nieuwe indelingen in december onder elkaar.
Maar kap met die selectiewedstrijden. We zijn toch niet gek?
We zien toch wel wie er talent heeft ( en talent kan op elk facet zijn. Mentaliteit of technisch of weerbaarheid en leergierig. ) en wie nog een jaartje nodig heeft?
Niet kijken naar groot of klein of vroeg jarig of laat jarig. Goed is goed.
Door zulke colums krijg ik weer vragen over dit en dat. Geen selectiebeleid en dan meneer vd Zee?
Gooi die winnaars voor morgen ook weg dan daar zijn jullie al mee gestart om geen uitslagen en stand bij te houden.
Binnen elke club moet de cultuur komen dat iedereen gelijk is maar je hebt nu eenmaal verschil in kwaliteit en talent en beleving. Dat is overal. Laat het.
Maar communiceer veel met alle geledingen ook de ouders en het kind zelf zo tussendoor.
De grote fabrieken die denken dat ze een BVO zijn onderhand daar speelt dit probleem. Niet bij de dorpclubs hoor.
Geven we iedereen ook hetzelfde CITO cijfer dan ???
Hugo van den Berg
Als je % neemt van die getallen kom je in beide landen in de buurt van 40000, dat is blijkbaar nodig om een goede top instand te houden.
Word steeds gekker met dat pamperen van de jeugd
Zullen we ook genderneutraal worden in het voetbal?! De goals weghalen, vervangen voor een korf. Nog kleinere veldjes en na de herfst de zaal in. De naam voetbal aanpassen en het korfbal noemen?!!
De hele wereld en het leven is gericht op presteren en ambitie. Op het ontplooien van talent. Sport is keihard maar wel een topleerschool voor het leven. Recreatief sporten is ook geheel prima. Dat is namelijk ook voor die kids, topsport alleen op hun eigen niveau! KNVB kap hier mee!
Als je % neemt van die getallen kom je in beide landen in de buurt van 40000, dat is blijkbaar nodig om een goede top instand te houden.