Omdat in verslagen van voetbalwedstrijden de scheidsrechter vaker negatief genoemd wordt dan positief, heeft VoetbalRotterdam.nl gemeend een rubriek te moeten maken waarin een scheidsrechter of een assistent-scheidsrechter zichzelf aan u voorstelt en een blik verschaft achter de man of vrouw in het scheidsrechter pak.
Hiermee proberen wij de afstand tussen arbitrage en spelers wat te verkleinen en meer begrip te kweken voor als er eens een (onvermijdelijk) foutje wordt gemaakt.
Vandaag heeft Arie van den Bulk de 39-jarige Erik de Winter uit Rozenburg gevraagd een elftal vragen te beantwoorden:
- Hoelang ben je al als scheidsrechter en/of assistent-scheidsrechter actief?
Ik fluit sinds februari 2007 voor de K.N.V.B.
2. Wat is je leukste herinnering als scheidsrechter of assistent-scheidsrechter en waarom?
Toch wel de beslissingswedstrijd OSV Oud Beijerland – Rhoon (24-05-2011), in de halve competitie om het kampioenschap in 3D speelde OSV Oud-Beijerland op 17 mei uit tegen VV Hellevoetsluis (0-2) en op 24 mei thuis tegen VV Rhoon (0-2). VV Rhoon behaalde het kampioenschap. Bijzondere entourage, zal ik niet snel vergeten.
3. Waarom ben je destijds begonnen met het scheidsrechteren?
Altijd gevoetbald, ik begon in 2004 voorzichtig met hardlopen, en had al snel de drang om een marathon te lopen, bucketlist dingetje. Daar komen veel trainingen bij kijken, kwam er als snel achter dat als je op zaterdag afgeschopt werd je de dag erna meer moeite heb met een lange duurloop. Maar wilde toch betrokken blijven bij mijn vrienden- voetbalteam en omdat we toch altijd moeite hadden om een sr te vinden ben ik gaan fluiten bij mijn “eigen” team. Kwam er al snel achter dat ik te weinig spelregelkennis had, terwijl ik daar als speler toch altijd echt anders over dacht. Scheidsrechters-cursus gaan volgen en van het één kwam het ander…had ik veel eerder moeten doen.
4. Wat zou je als scheidsrechter of assistent-scheidsrechter nog graag willen bereiken?
Twee groepjes hoger zou tof zijn.
5. Wat is volgens jou een goede scheidsrechter en aan welke eisen moet een goede scheidsrechter voldoen?
Een goede sr is er wat mij betreft één die ook gevoetbald heeft en begrijp wat er gebeurd op en rond het veld. Maakt niet uit welke klasse je fluit, zodra je heb gefloten voor de aftrap denken ze allemaal dat ze Champions League spelen en doen ze alles om te winnen, en daar moet je los van het toepassen van de spelregels mee om kunnen gaan. Al denken rapporteurs daar vaak anders over…
6. Wat is voor jou de meest aansprekende scheidsrechter in het Nederlandse betaalde voetbal en waarom?
Bas Nijhuis, zonder twijfel. Al begin ik ook steeds meer gecharmeerd te raken van Dennis Higler.
7. Welke wedstrijd heb je als laatste geleid en wat vind je van je eigen prestatie in die wedstrijd?
NOCKralingen – Bolnes (23-02-2019). Geen bijzonderheden, fijn als je elkaar begrijpt, heerlijke pot om te fluiten. Complimenten van de verliezende ploeg, zegt genoeg.
8. Wanneer heb jij na afloop van een wedstrijd een tevreden gevoel?
Vooral de dagen erna, als ik lees dat ik niet voor kom in de wedstrijdverslagen.
9. Zijn er spelregels of andere richtlijnen die jij graag veranderd zou zien en zo ja waarom?
Nee niet echt. Misschien buitenspel en dus de bijbehorende grensrechters?
10. Wat vind jij van de kwaliteit van de Nederlandse arbitrage in het algemeen?
Geen commentaar, zonder scheidsrechter geen wedstrijden.
11. Welke wedstrijd zou jij heel graag willen leiden?
Die van aankomende zaterdag.
Foto: Nick van der Toorn
Eén van de betere op de amateur velden. Begrijpt emoties en heeft humor. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat hij niet hoger fluit, want dat vinden ze bij de knvb niets. Verdient het wel om een niveau hoger te gaan. Alleen zijn leukste wedstrijd vond ik zelf minder leuk.