Ronard Venekamp (Rhoon): ‘We hebben de doelen bij moeten stellen’.

1

Vorig seizoen degradeerde voetbalvereniging Rhoon uit de tweede klasse. Marco van Rijn was toen trainer en Ronard Venekamp fungeerde als assistent. Ronard werd door de club aangesteld als hoofdtrainer voor het seizoen 2018-2019, want Marco van Rijn zou Rhoon verlaten. Dat had hij eerder in het seizoen al aangegeven. Dat Rhoon op dat vertrek anticipeerde door Ronard aan te stellen als diens opvolger was voor het seizoenseinde ook al duidelijk.

Zo werd Ronard Venekamp na de degradatie dus trainer van Rhoon. ‘Er zijn weinig wisselingen in de selectie ten opzichte van vorig seizoen’, antwoordt Ronard op de vraag of de selectie veel verschilt met die van vorig seizoen. ‘Daan Wigman is gestopt, keeper Remy Brugts had dat eerder al gedaan en als nieuwkomers in de selectie kwamen Martin de Ruiter van Piershil, Sebastiaan Houtgraaf van VVOR en Darragh Zondervan van Oude Maas. We waren ook van plan om een drietal talentvolle jongens van het tweede elftal over te hevelen, maar dat is er niet van gekomen. Een van die drie ging 4 maanden skiën, een ander had last van zijn heup en zou een zware operatie moeten ondergaan en de derde jongen wachtte een knieoperatie. Ik denk dat je als ploeg niet elk jaar te veel wisselingen in je selectie moet hebben en de club denkt daar ook zo over. Die willen het hier met zoveel mogelijk eigen jongens doen, aangevuld met spelers uit het tweede. Die drie jongens uit het tweede had ik er graag bij gehad, omdat dat samen met de andere drie nieuwkomers voor meer verfrissing had gezorgd. Nu hadden we weinig nieuw bloed.’

‘We hebben in de tweede klasse een heel seizoen op de toppen van onze tenen moeten lopen’, kijkt hij nog terug op vorig seizoen. ‘We moesten toen echt top zijn om een wedstrijdje te winnen. De spelers en ook Marco van Rijn hebben er alles aan gedaan om degradatie te ontlopen en iedereen heeft keihard gewerkt om dat te voorkomen, maar uiteindelijk kwamen we toch te kort’, is Ronard reëel. ‘Ik vind dat je altijd realistisch moet zijn’, vervolgt hij. ‘Iedereen zette Rhoon bij aanvang van dit seizoen al in het rijtje titelfavorieten, maar zo dacht ik er zelf niet over. Ik verwachtte dat we rond de vijfde, zesde plek zouden eindigen. Maar dat loopt dus anders. Nu, met nog 8 wedstrijden te spelen, staan we samen met SC Botlek op een nacompetitieplek en dat moeten we koste wat kost voorkomen. We hebben de doelen dus moeten bijstellen.’

‘De selectie die ik dit seizoen tot mijn beschikking heb kan overigens echt wel voetballen, hoor. Op de trainingen zie je vaak leuke dingen. Op die trainingen wordt hard gewerkt en met gemiddeld 16 man op de training is de opkomst ook hoog. Er wordt echt goed gewerkt en conditioneel zit het ook allemaal snor. Op dat vlak leggen we het tegen niemand  af. We doen er alles aan, maar de resultaten zeggen wat anders. In de wedstrijden lukt het vaak allemaal niet. Waar dat aan ligt, daar kun je de vinger niet op leggen. Als je dat wel kon doen, dan zou je het een en ander veranderen en zou het beter moeten gaan, toch? De derde klasse is best wel sterk. Er zitten goede ploegen in, ploegen ook waar vergeleken met ons meer middelen zijn en dus ook meer mogelijkheden. Als je ons tegen die ploegen afzet, draai je dus niet boven in mee. We begonnen de competitie tegen die ploegen en hadden na vier wedstrijden nog maar 1 punt en dan weet je dat het moeilijk wordt. Nu gaat het trouwens wel beter, maar veilig staan we nog niet. Rechtstreeks degraderen is met Piershil erbij ondenkbaar, maar die nacompetitie moeten we echt kunnen ontlopen’.

Ronard Venekamp zal ook in het seizoen 2019-2020 bij Rhoon de hoofdtrainer zijn. ‘Er zal wederom weinig verloop zijn in de groep’, kijkt hij al vooruit. ‘Sebastiaan Houtgraaf gaat in Tilburg wonen, Jeffrey Berkhof en Rick van Vliet hebben aangegeven dat ze stoppen. Ik hoop dat de aansluiting vanuit het tweede nu wel lukt en voor de rest gaan we het doen met de goep die blijft en dat is geen probleem. Veel jongens van buiten zullen er dus niet bijkomen, want hier krijgen ze alleen een tas met trainingsspullen en voor het trainingskamp in de winterstop betalen ze slechts een kleine bijdrage. Meer hebben we niet te bieden. Maar daar mopper ik niet over ,hoor. Bij Rhoon doen ze geen gekke dingen en zal het nooit gebeuren wat je bij sommige andere verenigingen wel eens ziet, dat alles om de selectie draait en de rest er maar een beetje bij hangt. Bij Rhoon gaat het zo dus niet. Da’s mooi. Ik heb het dan ook super naar mijn zin hier.’

1 REACTIE