Lorenzo Kranenburg (Rijnmond Hoogvliet Sport): ‘We moeten naar onderen kijken.’

0

De drie voorgaande seizoenen behaalde Rijnmond Hoogvliet Sport de derde periodetitel en speelde daardoor telkens weer om promotie naar de tweede klasse. Dat lukte niet, maar de club heeft de afgelopen jaren prima gepresteerd.  Zo werden er vorig seizoen zelfs 63 punten gehaald en reikte het tot de finale van de nacompetitie, waarin Spirit te sterk was. Maar dit seizoen is alles anders. De club heeft in de derde klasse D al 7 keer verloren en kwam, voorafgaand aan de gewonnen uitwedstrijd bij SC Botlek, akelig dicht bij de onderste regionen van de derde klasse D. Het is zoals linker aanvaller Lorenzo Kranenburg het verwoordt: ‘Ik heb het in heel mijn carrière nog nooit meegemaakt, maar dit jaar moeten we niet naar boven, maar naar onder kijken.’

Waarom het dit seizoen een stuk minder gaat dan de afgelopen jaren, daar kan Lorenzo de vinger niet opleggen. ‘Dat is iets ongrijpbaars’, zegt hij. ‘Wat wel meespeelt is het vertrek van Marvin Bos en Justin Snijders, die vorig seizoen samen goed waren voor meer dan 40 doelpunten. Justin is naar Heerjansdam gegaan en Marvin voetbalt nu bij Poortugaal in een lager elftal. Aan hun vertrek wil ik niet alles ophangen, maar het maakte het spelen voor mij wel moeilijker. Ik kon vorig seizoen altijd de bal kwijt bij hen en kon daardoor lekker voetballen. Dit jaar is het anders. Corly Bazoer kwam over van Nieuwenhoorn en was de beoogde spits, maar hij heeft alleen de eerste wedstrijd meegedaan. In de tweede wedstrijd, uit bij GHVV’13, blesseerde hij zich en van die blessure is hij nog altijd niet helemaal hersteld. Dan lever je wel een stuk kwaliteit in.’

‘Die eerste wedstrijd ging het trouwens heel goed met ons. We wonnen vrij gemakkelijk met 4-2 van Binnenmaas, dat nu bovenaan de ranglijst staat. Wij verloren de tweede wedstrijd tegen GHVV’13. ‘Een incident. Kan gebeuren’, zo dachten we. Maar de volgende wedstrijd tegen De Jonge Spartaan verloren we ook en de vierde wedstrijd tegen ’s-Gravendeel eindigde in een gelijkspel. Toen stonden we ineens bijna onderaan en zijn we met elkaar gaan praten. Maar daarna bleven we wisselvallig presteren. We winnen uit met 3-1 van OVV, dat toch een titelkandidaat was, maar verliezen van Vierpolders en Den Bommel. Het gaat niet zoals we gehoopt hadden. We kregen wel kansen, maar die konden we vaak niet afmaken. Daardoor ontstond er op het veld ook minder acceptatie naar elkaar toe, maar dat is altijd zo als de resultaten tegen vallen, denk ik. Vorig jaar, toen de resultaten veel beter waren, werd er ook iets tegen elkaar gezegd in het veld, maar dat ging toch anders.’

‘Wat voor mij als voetballer ook heel belangrijk is geweest, was het stoppen van Remco de Jong. Die heeft bij Rijnmond Hoogvliet Sport meer dan 300 wedstrijden in het eerste gespeeld en is in het vierde elftal gaan voetballen. Remco was heel belangrijk voor mij. Hij wist me altijd scherp te krijgen door zijn opmerkingen voor en na de wedstrijden. En tijdens de wedstrijden was hij door zijn opmerkingen in staat de boel te laten kantelen als het even niet lekker liep bij mij. Hij was degene die altijd positief bleef en door zijn manier van doen, dwong hij respect af. Zo iemand mis ik nu toch wel.’

De in Capelle woonachtige Lorenzo voetbalt voor het vierde jaar bij de Hoogvlieters en plakt er nog een seizoen aan vast. Waarom ik hier speel en niet dichter bij huis? Ik heb er wel aan lopen denken, maar ik voel me hier thuis. Bij Rijnmond Hoogvliet Sport zijn de mensen goed voor me, ik speel met een heleboel jongens in het elftal die vrienden van me zijn geworden en ik heb een goede klik met trainer Klaus Linger, die overigens na dit seizoen vertrekt. Er was dus geen reden om weg te gaan en daarom ga ik hier volgend seizoen mijn vijfde jaar in. Dan ga ik ook weer jeugd trainen hier; dat heb ik eerder ook al gedaan. Rijnmond Hoogvliet Sport is mijn clubje geworden en ik hoop dat we straks weer naar boven kunnen kijken. We kunnen er immers toch nog een mooi seizoen van maken door de derde  periodetitel te winnen, want het programma is niet al te moeilijk. We krijgen in die periode veel tegenstanders die dicht bij ons in de buurt staan op de ranglijst. Maar dan moeten we het wel doen. Tegen SC Botlek hebben we met een overwinning een eerste stap gezet, dan moeten we het nu maar eens volhouden.’