Jerson Ribeiro (Maense): ‘Mijn avontuur in Bulgarije was een hel’

2

Als prof ruim zeventig wedstrijden hebben gespeeld maar op 31-jarige leeftijd rondlopen in de vierde klasse van het amateurvoetbal. Er lijkt dan ergens iets mis te zijn gegaan maar voetbal draait ook om plezier. ”Ik was het plezier in het voetbal volledig kwijtgeraakt. De laatste twee weken van afgelopen seizoen ketsten er enkele deals af waardoor ik toen tegen stoppen aan zat. Maar toen kwam Maense”, opent Jerson Ribeiro.

Voor buitenstaanders een aparte keuze voor een speler die het jaar daarvoor nog bij ASWH actief was. Voor de ex-prof van onder andere FC Dordrecht, Excelsior, Fortuna Sittard en Almere City een logische. ”Maense is altijd mijn club geweest. Als je het plezier in het spelletje kwijt bent, is niveau van onder geschikt belang op dat moment.  Er spelen hier ook vrienden van mij dus dat maakte de keus wat makkelijker.”

In de kelder van het amateurvoetbal vallen de resultaten voorlopig tegen. Kenners hadden Maense als titelkandidaat bestempeld maar voorlopig moeten de Kaapverdianen het doen met een vierde plek. ”Dit valt inderdaad wel wat tegen. Wij hebben voldoende kwaliteiten rondlopen dus wij hadden inderdaad wat hoger moeten staan. Ik sluit echter nog niets uit. Wij krijgen koploper VFC nog twee keer en als wij in een goede flow komen, en wij hebben wat geluk met de andere resultaten, is er nog veel mogelijk.”

De vierde klasse is tot nu toe een nieuw avontuur voor Ribeiro. De linkspoot beleefde meer ‘gekke’ avonturen. Zo speelde hij zes jaar geleden ook tien wedstrijden voor FC Etar 1924 Veliko Tarnovo uit Bulgarije. ”Dit was een hel! Ik heb daar geen cent gekregen en het waren pure maffiapraktijken waar ik daar mee te maken kreeg. Ik scoorde daar overigens nog wel vier doelpunten in tien wedstrijden maar ik wist dat ik snel weg moest wezen daar. Dit avontuur heeft mij meer geld gekost dan opgeleverd.”

Over zijn avontuur in Luxemburg is Ribeiro wel lovend. ”Alles was daar goed geregeld. Het scheelde niet veel of wij hadden in de voorronde van de Europa League gespeeld. Ik ken daar veel mensen dus ik voelde mij daar goed maar het niveau was wel van een bedroevend niveau.”

Of Ribeiro nog een nieuw hoofdstuk gaat toevoegen aan zijn boeiende carrière weet hij niet. Uit ervaring weet de middenvelder dat een toekomst nooit te plannen is. ”Ik laat lekker alles op mij af komen. Ik weet dat je het zelf vaak niet in de hand hebt. Het belangrijkste is nu echt plezier. Ik ben bezig met mijn trainersdiploma’s en bij Maense loopt heel veel talent. Ik denk dat ik genoeg heb meegemaakt om deze spelers wijzer te maken en dingen te leren. Hier wil ik dus wel wat mee gaan doen.”