De werkploeg (84): Meeuwenplaat

3

Ook dit seizoen zet Jan Schoonen namens VoetbalRotterdam de vrijwilligers van de werkploeg van een voetbalvereniging in de regio op de foto. Voor aflevering 84 van deze serie is hij op bezoek geweest bij voetbalvereniging Meeuwenplaat aan de Keizersmantelweg in Hoogvliet. De club zit flink in de lift. Dit seizoen komt het standaardelftal voor het eerst in het clubbestaan uit in de tweede klasse, het ledenaantal neemt jaarlijks toe en is inmiddels gestegen naar 430 en ook de werkploeg is een stuk groter geworden. Een paar jaar geleden bestond die nog uit een paar man, nu zijn er negen mensen één of meerder dagen in de week in de weer.

Een van die mensen is Jan van der Hor. ‘Ik heb gewerkt tot mijn 70e, maar toen ik een jaartje geleden met pensioen ging ben ik toegetreden tot de werkploeg, want ik had toen genoeg vrije tijd’, zegt hij. Jan is er haast elke dag. ‘Ik probeer mensen enthousiast te maken en dat gaat leuk’, zegt hij. ‘Samen met de anderen zorg ik er voor dat alles bij Meeuwenplaat er tot in de puntjes verzorgd uit ziet. Dat lukt vrij aardig.’ Hij wijst naar de grote parkeerplaats voor de kantine: ‘Kijk maar, zelfs daar ligt geen enkel papiertje.’ Jan doet de inkoop, maakt schoon en is daarnaast ook bestuurslid van de club.

Huug Gouw is 50 jaar lid van Meeuwenplaat. Hij heeft een aantal jaar in Turkije gewoond, maar toen hij negen jaar geleden weer terug was in Hoogvliet en hij het bij de club wat meer van een afstandje wilde gaan bekijken, was hij binnen twee weken plots leider van het eerste. En van lieverlee is daar het nodige bijgekomen. Hij zit in de technische commissie en hij doet de verzorging van de selectiespelers als de vaste verzorger nog een wedstrijdje in een lager elftal aan het voetballen is. Als lid van de werkploeg is Huug het manusje van alles. Hij is elke ochtend rond 7 uur op de club om de kleding van de selectie in de wasmachines te stoppen en daarnaast doet hij allerlei andere zaken. Om een uur of 11 gaat hij naar zijn dameskledingwinkel, want die heeft hij ook nog.

Huug Krijgh is 3, 4 dagen per week in de weer bij de club. Hij maakt de kantine schoon, de scheidsrechtersruimte en ook de 6 kleedkamers en buiten ruimt hij het zwerfvuil op. Hij doet dit vanaf januari dit jaar. ‘Thuis zat ik toch alleen maar achter de computer’ ,zegt hij. ‘Op deze manier kan ik me nuttig maken en het is nog leuk ook.’

Ton van Bree heeft vanaf 1964 bij Meeuwenplaat gevoetbald en heeft dat ook 3 jaar gedaan bij Feyenoord. Hij is elke dag op de club, alleen op zaterdag bijna nooit. Ton woont dichtbij en houdt altijd wel een oogje in het zeil. Bij Meeuwenplaat steekt hij al jaren de handen uit de mouwen. Hij wast, dweilt de kantine, helpt Huug bij het schoonmaken van de kleedkamers; kortom hij doet van alles en nog wat. ‘Er is hier altijd wel wat te doen’, zegt hij.

Wai Biesheuvel komt ook helpen. Dat doet ze sinds haar zoontje bij Meeuwenplaat is gaan voetballen.

Dick Hijman brengt elke vrijdag tompoezen mee voor de mensen van de werkploeg. Dick is lid sinds 1975 en heeft bij Meeuwenplaat 30 jaar in het bestuur gezeten. ‘Van die 30 jaar ben ik 15 jaar voorzitter geweest. In 2007 ben ik afgetreden en ben daarna tot ere-voorzitter benoemd’, vertelt hij. ‘En sinds 2011 ben ik op verzoek van voorzitter Hans van Staten toch weer toegetreden tot het bestuur omdat ze geen secretaris hadden. Ik zou het tijdelijk doen, totdat er eentje gevonden was, maar ik doe het nu nog steeds. En ik doe er de jeugd ook nog bij’, lacht hij. Ook door de week is hij voor de club in de weer, sinds zijn pensionering elke ochtend.

Harry Bos verricht op de vrijdagen hand- en spandiensten. Hij veegt de bestuurskamer en even later is hij met Jan reclameborden aan het ophangen rond het hoofdveld. Harry is geen lid van Meeuwenplaat. ‘Ik werk nog 3 dagen in de week en op deze manier kan ik op vrijdag een van mijn vrije dage invulling geven’, zegt hij.

Armenak Ayranci is 3 dagen in de week bezig bij Meeuwenplaat. Hij vouwt de was, ruimt het zwerfafval op, hij  leegt de afvalcontainers en verricht af en toe ook kleine reparaties. ‘Ik doe dit werk in de werkploeg nu sinds 2013 en doe het om iets om handen te hebben’, zegt hij.

Niet aanwezig waren Theo Gunnewegh, Danny Schermer en Peter Essen, die alle 3 nog een baan hebben. ‘Maar als er iets moet gebeuren, lassen bijvoorbeeld omdat er reclameborden rond de velden komen, dan kunnen we altijd een beroep op hen doen’, vertellen Jan van der Hor en Huug Gouw.

Oproep

Wilt u uw werkploeg ook in het zonnetje zetten? Wilt u dat Jan Schoonen langs komt om foto’s en een reportage over de werkploegleden te maken? Stuur dan een mailtje naar info@voetbalrotterdam.nl, vermeld uw telefoonnummer en er wordt contact met u opgenomen.

3 REACTIES