Column Jan Schoonen: Melvin Kruijthof (NSVV)

0

‘Organisatie!’ ’Organisatie!’ In het eerste kwartier van de wedstrijd DBGC-NSVV schalde die kreet herhaaldelijk over het sportpark aan de Suisendijk in Oude-Tonge. Misschien hebben ze het zelfs ook in Numansdorp gehoord, want de roeper, keeper Melvin Kruijthof van de bezoekers, heeft een stem als een klok. ‘Organisatie!’’Organisatie!’ Telkens als er aan de andere kant van het veld een omschakelmoment is en DBGC in balbezit komt, roept Melvin dat. Organiseren zit hem kennelijk in het bloed, want door de week op zijn werk doet hij dat ook. Daar zal hij niet keihard organisatie roepen, maar hij zet op kantoor wel degelijk de lijnen uit. Iets in de infrastructuur doet hij en met een beetje fantasie kun je dat vergelijken met wat hij op een voetbalveld doet, zo sta ik me te bedenken. ‘Organisatie’ roept hij juist op dat moment voor de zoveelste keer.

Het geroep van Melvin is een mooie afleiding, want op het veld gebeurt niet veel voor rust. De hoogtepunten tot dan toe zijn de goal van pupil van de week Isa de Koning en het gegoochel van DBGC-grensrechter Peter Vogelaar, die nabij de cornervlag de bal een paar keer hooghoudt. Het is een typische 0-0 wedstrijd, en dat was het op 19 januari in Numansdorp ook al, toen beide ploegen daar tegen elkaar speelden. ‘Maar toen kregen wij 76 kansen’, wordt er tijdens de rust in de bestuurskamer door de NSVV-afvaardiging gezegd. Blijkbaar was dat echt zo, want door de DBGC-ers wordt instemmend geknikt. Kansen hebben we zaterdag dan nog niet gezien, of het moet dat ene moment geweest zijn dat Jeroen Sep van de thuisploeg moederziel alleen voor Melvin verschenen was. De doelman maakte zich zo breed mogelijk, blies zijn wangen bol en Jeroen schiet de bal naast. Als Melvin de bal weer in het spel heeft gebracht, spuugt hij voor de zoveelste keer in zijn handschoenen, trapt met de zool van zijn schoenen een aantal keer tegen de doelpaal om de kluiten tussen de stalen noppen te verwijderen en zet dan zijn muts even af.

Melvin, al 7 seizoenen keeper in het eerste van NSVV, draagt namelijk een hoofdbeschermer à la Petr Cech. Twee keer al is hij na een ongelukkige botsing groggy van het veld gegaan en naar het ziekenhuis vervoerd, de laatste keer vorig seizoen nog, tegen Rijnmond Sport Hoogvliet. Ter bescherming draagt Melvin nu een zwarte muts, afgezet met oranje strookjes die mooi passen bij zijn knaloranje keepersoutfit. Daar valt hij lekker mee op en misschien was het ook wel daarom dat Jeroen Sep die 100% kans verprutste. Veel te doen had Melvin verder niet. Het was de enige keer voor rust dat de thuisploeg in de buurt van zijn doel verscheen. Het geroep om organisatie sorteerde dus wel degelijk effect.

Na rust was het van hetzelfde laken een pak. Het klopte bij NSVV in zoverre dat Melvin niet meer om organisatie hoefde te roepen. Tot een kwartier voor tijd gebeurde er niet veel, maar toen dook Jeroen Sep plots weer voor het doel van Melvin op. Die kwam goed uit, maakte zich alweer breed, maar nu bleef Jeroen wel rustig. De DBGC-spits legde met een koelbloedige lichaamsschijnbeweging Melvin in de luren.

Na die goal ontbrandde de wedstrijd dan toch. Plots gebeurde er van alles. NSVV drong aan en kreeg kansen, DBGC-verdediger Sonny Noordermeer werd met direct rood van het veld gestuurd en in een spaarzame counter verscheen Jeroen Sep alweer voor Melvins neus. Die gooide zich in de baan van het schot maar kreeg de bal niet klemvast. Het leer caramboleerde via zijn lichaam over hem heen, waardoor Jeroen alsnog doeltreffend uit kon halen. Het was prima gekeept van Melvin en dat hij de bal niet onder controle kreeg mag hem niet kwalijk genomen worden. Jeroen Sep stond immers op 2 meter afstand toen hij uithaalde. Even later werd het 2-1 door een inzet van Peter-Jan Cazander en toen verscheen er alweer een DBGC-speler voor Melvins neus, aanvoerder Tim Mackloet ditmaal. Nu keerde Melvin het schot wel en hield zijn ploeg daarmee in de race. Scheidsrechter Michel van de Luitgaarden liet nog steeds doorspelen en diep, heel diep in blessuretijd kopte Koen Witsiers, die eerder in de wedstrijd zijn negende gele kaart van het seizoen voor praten had ontvangen, de 2-2 tegen de touwen. Koen moet zijn achternaam Witsiers maar veranderen in Geelsiers, maar dit terzijde.

Melvin kon wel leven met het uiteindelijke gelijkspel. Nadat er eindelijk afgefloten was, liep hij gezellig keuvelend met zijn grootste kwelduivel Jeroen Sep samen van het veld af. Het geluid van zijn stalen noppen op de tegels naar de kleedkamers maakte voor mij de middag nog mooier dan dat hij al was.

Laat een antwoord achter