Scheidsrechter zijn is leuk (65): Ivar Gieles

0

Omdat in verslagen van voetbalwedstrijden de scheidsrechter vaker negatief genoemd wordt dan positief, heeft VoetbalRotterdam.nl gemeend een rubriek te moeten maken waarin een scheidsrechter of een assistent-scheidsrechter zichzelf aan u voorstelt en een blik verschaft achter de man of vrouw in het scheidsrechter pak.

Hiermee proberen wij de afstand tussen arbitrage en spelers wat te verkleinen en meer begrip te kweken voor als er eens een (onvermijdelijk) foutje wordt gemaakt.

Vandaag heeft Arie van den Bulk de 29-jarige Ivar Gieles uit Den Haag  gevraagd een elftal vragen te beantwoorden:

  1. Hoelang ben je al als scheidsrechter en/of assistent-scheidsrechter actief?

Ik was 15/16 jaar toen ik voor de eerste keer op het voetbalveld stond om een wedstrijd te fluiten. De eerste wedstrijden floot ik bij voetbalclub GDA. Bij HSV Duno floot ik bijna wekelijks. Dit beviel mij zo goed dat ik kort daarna besloot om de opleiding voor KNVB-scheidsrechter te gaan volgen. Inmiddels zijn we alweer 12 jaar verder en fluit ik nog steeds met plezier.

2. Wat is je leukste herinnering als scheidsrechter of assistent-scheidsrechter en waarom?

Scheidsrechter zijn is een passie. Wekelijks sta ik op het veld om een wedstrijd te leiden en het zo leuk mogelijk te maken voor de 22 mannen of vrouwen op het veld. Iedere week geniet ik van dit spelletje. Sommige wedstrijden blijven je zeker in positieve zin bij, omdat je dan tevreden terugkijkt naar wat je hebt gepresteerd. En  als je dan na de wedstrijd door de spelers de hand wordt geschud en er na de wedstrijd een drankje wordt aangeboden, dan weet je dat je het goed hebt gedaan

3. Waarom ben je destijds begonnen met het scheidsrechteren?

Ik was een enthousiaste voetballer. Het spelletje lag mij en ik wist een aardig balletje te trappen. Echter een vervelende knieblessure deed mijn voetbalcarrière de das om. Uiteindelijk bleef het voetbalhart kloppen en was de keuze makkelijk gemaakt.

4. Wat zou je als scheidsrechter of assistent-scheidsrechter nog graag willen bereiken?

Ik vind de hoofdklasse een mooi doel. Al is blijven genieten van het spelletje voor mij nog steeds het belangrijkste.

5. Wat is volgens jou een goede scheidsrechter en aan welke eisen moet een goede scheidsrechter voldoen?

Op de eerste plaats een goede conditie en een goed loopvermogen. Ik heb in de loop van de jaren geleerd dat het spelregelboekje een boekje is waar regels in staan. Je moet de regels absoluut goed kennen. Maar een goede scheidsrechter probeert toch altijd zijn/haar eigen wedstrijd te fluiten. Voor mij geldt: Lekker laten voetballen en pas fluiten wanneer het echt moet. En er moet natuurlijk ook worden gelachen

6. Wat is voor jou de meest aansprekende scheidsrechter in het Nederlandse betaalde voetbal en waarom?

Ik blijf toch bij Team Kuipers, een constante scheidsrechter met een mooie uitstraling op het veld.

7. Welke wedstrijd heb je als laatste geleid en wat vind je van je eigen prestatie in die wedstrijd?

De laatste wedstrijd die ik voor de KNVB floot was VVOR – Leonidas. In deze wedstrijd zat ik er lekker in, al werd er slecht gevoetbald, wat leidde tot veel onnodige overtredingen. Het laatste kwartier van de wedstrijd moest ik nog extra scherp zijn. Er gebeurde veel en er was sprake van veel emotie op het veld. Dan is het belangrijk om rustig te blijven. En dat is goed gelukt.

8. Wanneer heb jij na afloop van een wedstrijd een tevreden gevoel?

Ik ben altijd heel kritisch over mijn optreden. Mijn wedstrijd is geslaagd als ik gelachen heb, genoten van de wedstrijd en aan het eind de complimenten krijg van beide ploegen.

9. Zijn er spelregels of andere richtlijnen die jij graag veranderd zou zien en zo ja waarom?

Pff…. goede vraag buitenspel blijft lastig, maar gelukkig hoef ik de regel niet te bedenken.

10. Wat vind jij van de kwaliteit van de Nederlandse arbitrage in het algemeen?

Tuurlijk worden er wel eens fouten gemaakt. De Nederlandse scheidsrechter die fluit op laag of hoog niveau blijft toch een mens. Van mij krijgt de Nederlandse arbitrage een dikke voldoende en verdienen ze alle respect.

11. Welke wedstrijd zou jij heel graag willen leiden?

Quick Boys – Katwijk of natuurlijk andersom. Maar ik blijf dromen.

Tot slot:

Wat ik graag nog kwijt zou willen is dat ik merk dat de normen en waarden rond het veld steeds belangrijker worden, omdat dit invloed heeft op wat er in het veld gebeurd. Spelers, trainer en supporters vergeten heel snel dat wij scheidsrechters ook maar mensen zijn. Dit seizoen heb ik bijvoorbeeld een wedstrijd moeten staken wegens wangedrag van supporters en spelers. De bedreigingen en scheldpartijen waar de dood en ziektes snel worden gebruikt, waren niet van de lucht. Dan denk je toch even diep na of ik deze hobby nog wel wil uitvoeren. Het voetbalhart is echter groot en ben na een week rust weer van start gegaan, maar er zijn ook een hoop scheidsrechters die door dit soort gebeurtenissen echt stoppen met hun hobby.

Wil voetbalminnend Nederland dit mooie spelletje kunnen blijven spelen en er iedere  week van blijven genieten, dan moet respect hoog in het vaandel staan. Respect voor elkaar, respect voor de scheidsrechter, respect voor iedereen.

Foto: Klaas Bloem