Scheidsrechter zijn is leuk (64): Isabelle van Gilst

2

Omdat in verslagen van voetbalwedstrijden de scheidsrechter vaker negatief genoemd wordt dan positief, heeft VoetbalRotterdam.nl gemeend een rubriek te moeten maken waarin een scheidsrechter of een assistent scheidsrechter zichzelf aan u voorstelt en een blik verschaft achter de man of vrouw in het scheidsrechter pak.

Hiermee proberen wij de afstand tussen arbitrage en spelers wat te verkleinen en meer begrip te kweken voor als er eens een (onvermijdelijk) foutje wordt gemaakt.

Vandaag heeft Arie van den Bulk de 19-jarige Isabelle van Gilst uit Capelle aan den IJssel gevraagd een elftal vragen te beantwoorden:

Hoelang ben je al als scheidsrechter en/of assistent scheidsrechter actief?

Op mijn 12e heb ik de pupillencursus van de KNVB gedaan en daarna ben ik gaan fluiten bij vv CKC. Ik ben nu al zeven jaar scheidsrechter. In het seizoen van ‘16/’17 heb ik de SOIII afgerond. Dit is mijn tweede officiële seizoenen voor de KNVB.

Wat is je leukste herinnering als scheidsrechter of assistent scheidsrechter en waarom?

Vorig jaar tijdens een internationaal U13-toernooi mocht ik de wedstrijd fluiten om de derde en vierde plek van het toernooi te bepalen. Het was geen finale maar het was alsnog een speciale wedstrijd voor mij. Mijn opa en oma zaten op de tribune evenals mijn ouders. Ik ben echt super blij dat zij er waren om mij te zien fluiten. Daarnaast floot ik ook echt een goede wedstrijd en waren er veel collega-scheidsrechters die hebben gekeken. Ik weet nog goed dat ik affloot na de strafschoppenserie, omdat het in een gelijke stand was geëindigd, en op dat moment was ik super trots op mezelf.

Waarom ben je destijds begonnen met het scheidsrechteren?

Ik ben begonnen met fluiten omdat ik vroeger als voetballer op keek naar de scheidsrechter(s). Mijn broer was ook net een scheidsrechter geworden en leerde er steeds meer over. Op mijn 11e wist ik zeker dat ik ook scheidsrechter wilde worden, maar je moet minimaal 12 jaar zijn om te fluiten. Na een jaar gewacht te hebben, mocht ik de cursus doen.

Wat zou je als scheidsrechter of assistent scheidsrechter nog graag willen bereiken?

Wat ik wil bereiken is het hoogst haalbare niveau halen van wat ik kan. Op dit moment zit ik in groep ZASI, dat is reserve 2e en 3e klasse, en fluit ook boven mijn pakket/groep, zoals reserve 1e klasse. Ik ben mijn best aan het doen om zo goed mogelijk te worden en daarbij te klimmen. Hierbij kijk ik realistisch naar wat haalbaar is maar blijf wel bezig om beter te worden.

Wat is volgens jou een goede scheidsrechter en aan welke eisen moet een goede scheidsrechter voldoen?

Een goede scheidsrechter is iemand die een wedstrijd vanaf het begin tot einde kan leiden en managen zonder daarbij al te aanwezig te zijn. Aanwezigheid is goed maar moet daarin niet doorslaan en het middelpunt van belangstelling worden. Een scheidsrechter moet daarom geduldig, consequent en toegankelijk zijn. Daarnaast moet een scheidsrechter ook plezier uitstralen en de wedstrijd kunnen aanvoelen. Het is ook belangrijk dat een scheidsrechter fysiek en mentaal in orde is, zodat hij of zij zich volledig kan richten op de wedstrijd. Conditie en spelregelkennis spelen daarbij ook een rol.

Wat is voor jou de meest aansprekende scheidsrechter in het Nederlandse betaalde voetbal en waarom?

De meest aansprekende scheidsrechter voor mij is Bas Nijhuis. Dat is voor mij echt iets gevoelsmatig. Zijn manier van fluiten vind ik fijn, doordat hij lekker laat voetballen en hij een bepaalde sfeer op het veld kan creëren.

Welke wedstrijd heb je als laatste geleid en wat vind je van je eigen prestatie in die wedstrijd?

Mijn laatste KNVB-wedstrijd was BVCB 2 tegen Katwijk 2. Het was een wedstrijd tussen de eerste en tweede van de reserve 1e klasse. Het was een spannende wedstrijd omdat Katwijk bovenaan stond met alle wedstrijden gewonnen en BVCB 2 ongeslagen. Doordat beide ploegen per se wilden winnen, ontstonden er wel irritaties tussen en binnen de beide teams. Het werd daardoor zwaarder om de wedstrijd aan te voelen, maar heb alsnog een prima prestatie geleverd. De wedstrijd is uiteindelijk in een gelijkspel geëindigd, wat ook wel terecht was.

Wanneer heb jij na afloop van een wedstrijd een tevreden gevoel?

Een tevreden gevoel heb ik pas als ik weet dat ik mijn uiterste best heb gedaan om de wedstrijd in goede banen te laten lopen en dat beide teams het naar hun zin hebben gehad op het veld.

Zijn er spelregels of andere richtlijnen die jij graag veranderd zou zien en zo ja waarom?

Ik heb niet echt suggesties voor veranderingen van de spelregels en/of richtlijnen.

Wat vind jij van de kwaliteit van de Nederlandse arbitrage in het algemeen?

Ik vind dat de kwaliteit hoog is. Er zal altijd commentaar zijn op scheidsrechters, want zij beslissen alleen iets als zij dat waarnemen. Vanuit een andere hoek en afstand dan de scheidsrechter ziet het er misschien anders uit. Tegenwoordig heb je nu de VAR in het betaalde voetbal om het te verbeteren, maar commentaar zal er altijd blijven.

Welke wedstrijd zou jij heel graag willen leiden?

Ik heb niet echt een specifieke wedstrijd die ik nog graag zou willen leiden. Voor mij is een wedstrijd boven mijn pakket al een wedstrijd die graag zou willen leiden.

2 Comments
  1. Rick Carlier zegt

    Johan Verstraeten

  2. Ron De Kreij zegt

    Goeie scheidsrechter heeft vorig jaar onze bekerfinale gefloten bij de meisjes mo 15-1 hoofdklasse
    Berkel- vv Nieuwerkerk

Laat een antwoord achter