Wat zou er gebeuren in Nederland als er talentvolle voetballers vanwege hun naam en afkomst een visum zouden worden geweigerd om een trainings- en oefenstage met Oranje te gaan spelen in het buitenland?
Ik denk dat men er hier op zijn zachtst gezegd niet blij mee zou zijn. Nee, ik denk zelfs dat er een paar miljoen voetbalfans tegen in het geweer zouden komen en van Rutte en consorten, van de KNVB en van de NOC*NSF harde maatregelen tegen dit betreffende land zouden worden geëist. Misschien wel uiteenlopend van opschorting van bepaalde contacten tot boycot van nationale teams en wedstrijden. Wat als bijvoorbeeld Tonny Vilhena een land niet in zou mogen omdat zijn vader en moeder van respectievelijk Angolese en Nederlandse afkomst zijn? Of dat Memphis Depay niet ergens binnen mag komen vanwege het feit dat zijn voorouders Ghanees c.q. Nederlands zijn? Dat Nathan Aké thuis mag blijven omdat de achtergrond van zijn pake Ivoriaans en mem Neerlandaise is? Dan staat iedereen op zijn achterpoten, niet dan? En dan gaat Oranje natuurlijk ook niet met een elftal naar dat land toe, want de KNVB laat zich niet voor een karretje spannen van één of andere buitenlandse regering of politiek leider. “Met zijn allen, of dan maar niet”. Ik zou het heel normaal vinden dat men zo zal handelen. Jij toch ook?
Welnu, ietwat concreter. In een andere sport in ons land (overigens de tweede sport van de wereld!) zijn deze week twee jonge, talentvolle, bijna 22 jaar geleden in Gorinchem geboren Nederlandse staatsburgers door India geweigerd om daar met een selectie van Oranje te gaan trainen en oefenen. Op 18 februari vaardigt de KNCB een aantal talenten af naar dit land om hun geliefde sport cricket voor ruim twee weken te gaan beoefenen. Onder begeleiding van de bond. Waarom ze zijn geweigerd is op zich al een schande, maar dat de betreffende bond dit ook zomaar over zich heen laat gaan is net zo dubieus. Een bond die altijd goed voor zijn vertegenwoordigende spelers zorgt….
De beide talenten hebben geen visum gekregen omdat zij in hun familielijn en naam een band hebben met mensen die uit Pakistan afkomstig zijn. Zelf zijn ze echter dus geboren op de bodem waar Willem van Oranje, de geuzen, militairen in de tweede wereldoorlog en bevriende naties hebben gevochten voor de vrijheden van alle inwoners. Opdat iedereen zeker kon zijn van het feit dat de de overheid vertegenwoordigende machten hun veiligheid zouden waarborgen en hun belangen zouden verdedigen. Tot op het bot als het zou moeten.
India laat overigens zonder problemen Nederlandse staatsburgers toe, tenzij deze op een internationale opsporingslijst staan. En dat is in het geval van deze twee talenten absoluut niet zo. Dit besluit om het visum te weigeren betekent dat de jongens niet worden gezien als geboren Nederlandse staatsburgers. Om een reden die daar helemaal niks mee van doen heeft. Ze hebben een buitenlands klinkende achternaam, maar zijn geboren uit een vader die al meer dan dertig jaar de Nederlandse nationaliteit heeft (en alleen de Nederlandse nationaliteit heeft!) en een Nederlandse moeder.
De boys zijn geweigerd omdat India klaarblijkelijk een appeltje te schillen heeft met iedereen die een link heeft met het buurland waarmee men nog steeds in oorlog is. Ook al is dit voor de buitenwereld, zoals Nederland, officieel niet zo. Want anders kan men de honderden miljoenen aan ontwikkelingshulp die men al vele jaren heeft gekregen en nog zou kunnen krijgen voortaan op de buik schrijven. Als Nederland ballen toont zoals bij andere landen. Maar het is maar de vraag of men dit durft.
Misschien heb jij wel een buitenlands klinkende achternaam? Dat zou kunnen inhouden dat ook jij zou kunnen worden geweigerd op basis van jouw voorouders, ook al ben jij hier geboren. Dat is openlijke discriminatie. Mocht het jou overkomen, dan zal ik jou erin steunen om daartegen te gaan protesteren. Ik zou de KNVB, Nevobo, KNHB, NBB, NBF, ja zelfs de KNCB laten weten dat ik dit niet zou pikken. Ik zou aandringen op verregaande maatregelen tegen landen die Nederlandse staatsburgers vanwege hun naam, vermeende achtergrond of uiterlijk zouden weigeren, eventueel zelfs het terugtrekken van nationale teams die in deze landen actief zijn of gaan zijn.
Ballen tonen. Daar gaat het om. En achter mensen staan die zijn net zoals jij en ik. Nederlander. Ik zou als scheidsrechter er ook nooit een voet zetten. Ze kunnen daar voor altijd naar mij fluiten.
Egbert Egberts floot bijna veertig jaar wekelijks wedstrijden in het amateurvoetbal. Nu loopt hij langs de velden, snuift sfeer. De leidsman schrijft over zijn persoonlijke ervaringen in het verleden, mooie personen en actuele gebeurtenissen in dat door ons zo geliefde amateurvoetbal. Vragen en/of opmerkingen? Mail naar info@voetbalrotterdam.nl.