Louis Jacobs (NBSVV): ‘Ik had veel eerder trainer in de Hoeksche Waard moeten worden.’

0

Clubs als SC Botlek, De Musschen, Meeuwenplaat, Egelantier Boys en LMO staan op zijn conduitestaat als trainer en dat zijn, SC Botlek uitgezonderd, allemaal Rotterdamse clubs. Na een noodgedwongen afwezigheid van ruim 2½ jaar in verband met een knieoperatie en de langdurige naweeën ervan, is de 63-jarige Louis Jacobs sinds dit seizoen als trainer neergestreken bij NBSVV uit Nieuw-Beijerland en hoewel de resultaten verre van aansprekend zijn heeft hij het bij de vierdeklasser uit de Hoeksche Waard geweldig naar zijn zin.

‘Ik had veel eerder trainer moeten worden bij een club in de Hoeksche Waard’, zegt hij nu. ‘Hoewel NBSVV een dorpsclubje is, waar je aan moet wennen en de openheid in eerste instantie toch wel beperkt is en je als nieuwkomer in het pulletje moet vallen, is het een verademing vergeleken met de clubs waar ik eerder gewerkt heb. Daar is het hard, direct en leven de mensen veel meer langs elkaar heen. Bij NBSVV is er sprake van een hechte onderlinge band van mensen die elkaar heel goed kennen. Er is warmte, verdraagzaamheid, respect en beschaving. Mensen kunnen meer van elkaar hebben. Ik ben sinds het begin van dit seizoen trainer van NBSVV en dacht dat het heel moeilijk was om goede contacten met de mensen hier te krijgen, maar het is alleszins meegevallen. Als je zelf normaal doet, heb je hier binnen de kortste keren een goed band met iedereen. Ik heb het dan ook reuze naar mijn zin hier.’

‘Ik ben eerder al eens in beeld geweest bij NBSVV’, doet Louis uit de doeken. ‘Dat was in de tijd nadat ze na de periode Wim Tijl een andere trainer zochten. Danny Pelizzon was er toen voorzitter. Ik heb gesolliciteerd, heb er ook een tweetal gesprekken gevoerd, maar de club koos voor Wim Schouten. Achteraf beschouwd is het jammer dat ze toen niet voor mij kozen, weet ik nu. Wat ik hier namelijk meemaak als trainer, is totaal anders met wat ik eerder heb meegemaakt. En dan heb ik het dus niet over de resultaten, want die zijn niet erg best en dan zeg ik het nog voorzichtig. Maar dat heeft een reden. Toen ik er met de club uit was dat ik de nieuwe trainer werd, zag het er best wel goed uit hier. Maar al snel werd duidelijk dat een aantal spelers zou stoppen of naar elders zou vertrekken. En een paar besloten om in een lager elftal te gaan spelen. Daar stond ik dan met mijn goed gedrag. De spoeling werd wel erg dun zo, zeker toen er ook nog twee jongens tegen zware, langdurige blessures aanliepen. Door dat alles moest ik noodgedwongen aan de slag met jongens die vorig seizoen bij NBSVV nog in het tweede of derde hadden gevoetbald. Dan is het dus goed te begrijpen dat we nog niet veel punten hebben.’

‘Maar ondanks het uitblijven van de punten moet ik toch zeggen dat het werken met die gasten heel erg leuk is. Er is elke training 12, 13 man aanwezig en meestal wordt er door iedereen hard gewerkt. Soms mag het wel een stapje meer en daar zeg ik dan wat van. Ik vind namelijk dat als je komt trainen, dat je dan volle bak bezig moet zijn. Wil je dat niet, heb je daar geen zin in omdat het koud is, of regent, meld je dan af en blijf dan weg. Als dat af en toe gebeurt, dan heb ik daar als trainer ook nog wel begrip voor. Maar als je er bent en je staat met je handen in je zakken en je voert geen klap uit, dan heb je aan mij een kwade. Dan zet ik je ‘s zaterdags op de bank. Dat heb ik afgelopen zaterdag tegen koploper SCO’63 met twee spelers gedaan. Het is te hopen dat het kwartje gevallen is. En zo niet, jammer dan. Dan blijf ik kiezen voor anderen die wel hard werken.’

‘Ik wil er maar mee zeggen dat ik het helemaal niet erg vind dat er niet veel gewonnen wordt  zolang er maar arbeid geleverd wordt’, gaat Louis verder. ‘En dat wordt gedaan! Er valt geen onvertogen woord hier, iedereen is bereidwillig en ook eerzuchtig. En er zit heus wel progressie in de groep. Het zijn bijna allemaal hele jonge binken, maar stapje voor stapje gaan ze wel steeds beter presteren. We zijn dit seizoen alleen kansloos weggespeeld tegen BZC/Zuiderpark; 0-8 werd het toen en daar wil ik niet al te veel aan herinnerd worden. Maar we hebben ook gelijk gespeeld tegen ploegen als GOZ en Zinkwegse Boys, elftallen die hoger aangeslagen worden dan wij. Het kan dus wel! Ik ga niet zeggen dat we kunnen promoveren of zo, maar beter kunnen we echt wel worden. Daarom is het zaak geduldig verder te blijven bouwen en is het heel mooi dat mijn contract met een jaartje is verlengd.’

‘Er wordt bij NBSVV een nieuwe TC geïnstalleerd’, besluit Louis zijn verhaal. ‘Danny Pelizzon, Sjoerd Bestebreur en Ivar Meeldijk gaan dat doen en samen met hen gaan we kijken of we links of rechts spelers kunnen vinden die ons komen versterken. Dat hoeven er niet erg veel te zijn, maar een beetje uitbreiding is wel gewenst. En dan verder slijpen en bouwen aan het ploegje. Mooi toch?’

Laat een antwoord achter