De werkploeg (80): Alexandria’66

0

Ook dit voetbalseizoen zet Jan Schoonen namens VoetbalRotterdam de vrijwilligers van de werkploeg van een voetbalvereniging in de regio op de foto. Voor aflevering 80 van deze serie is hij op bezoek geweest bij Alexandria’66, een club van ongeveer 900 leden die na een paar verhuizingen sinds 1984 met 5 velden en 13 kleedkamers gehuisvest is op sportpark Oosterflank in de Rotterdamse deelgemeente Prins Alexander.

Ook bij Alexandria’66 is de werkploeg niet heel groot. In totaal 6 vrijwilligers die meerdere dagen in de week in de weer zijn op de club is voor een vereniging van ruim 900 leden aan de magere kant. Toch? De mensen die zich elke week achter de schermen inzetten, zouden er graag een paar vrijwilligers bij zien, maar de aanwas is niet groot, zeggen ze eufemistisch. Ze moeten zich maar troosten met de gedachte dat het bij Alexandria’66 niet anders is dan bij de meeste verenigingen.

De afspraak is gemaakt met Rini Disse, die zich al decennia lang inzet voor de club. Rini heeft bij Alexandria, met een kleine onderbreking, vele jaren bergen werk verzet. Vroeger heeft hij onder meer jarenlang in zowel het jeugdbestuur als in het verenigingsbestuur gezeten, hij is scheidsrechter geweest en nu verzorgt hij met Tiny de inkoop en maakt de kantine en de keuken schoon.

Tiny van Empel is 23 jaar geleden bij Alexandrie’66 verzeild geraakt omdat haar neefje er voetbalde. Ze deed eerst vrijwilligerswerk bij de naastgelegen tennisvereniging, maar nu is ze op maandag en donderdag bij de voetbalclub  in de weer. Op maandag en donderdag maakt ze de kantine en de keuken schoon, ze verzorgt samen met Rini de inkoop en op woensdagavond staat ze in de kantine achter de bar.

Dion Wevers is haast elke dag op de club. Toen hij stopte met werken is hij bij Alexandria’66 in de werkploeg komen helpen, want zoals hij zelf zegt: ‘Aan thuis zitten heb ik een broertje dood. Achter de geraniums is helemaal niets voor mij.’ Bij de club doet hij van alles en nog wat: de was verzorgen, de binnen – en buitenboel opknappen, schilderwerk, kleine reparatieklusjes verrichten, bladblazen en nog veel meer.

Ook Peter Snoeren, de broer van Tiny, verzet bergen werk. Hij is 5 jaar geleden via zijn zus vrijwilliger geworden in de werkploeg van Alexandria’66 en daar heeft hij geen spijt van. ‘Je bent lekker bezig en ondertussen kun je over het voetballen kletsen; mooi toch’, vindt hij.  Peter is 2 dagen op de club in de weer: op maandag onder meer de kleedkamers schoonmaken en op vrijdag de velden krijten en het terrein bijhouden. ‘Klaar ben je hier nooit’, zegt hij.

Leo Rietveld moeten we zeker ook nog noemen. Leo is het aanspreekpunt voor de terreinen; als er iets moet gebeuren, moet je bij hem zijn. Hij repareert, zorgt dat de elektriciteit goed werkt en is ook buiten op de velden bezig. Drie dagen per week is hij zeker bezig. Helaas hebben we geen foto van Leo, want hij was ziek toen wij langs kwamen. We wensen hem beterschap.  Een foto hebben we ook niet van Martin de Vries. Die is elke donderdag bij Alexandria’66 in de weer. Kleedkamers schoonmaken en daarna ook buiten in de weer. We kwamen op maandagochtend langs en dan is Martin er jammer genoeg niet.

Oproep

Wilt u uw werkploeg ook in het zonnetje zetten? Wilt u dat Jan Schoonen langs komt om foto’s en een reportage over de werkploegleden te maken? Stuur dan een mailtje naar info@voetbalrotterdam.nl, vermeld uw telefoonnummer en er wordt contact met u opgenomen.

Laat een antwoord achter