Column Jan Schoonen: Jeffrey Burger (Nieuwenhoorn)

0

Zaterdag voor het eerst in lange tijd weer eens bij Nieuwenhoorn geweest. Aangenaam verrast was ik door de facelift die de bestuurskamer ondergaan had. De muren zijn er verfraaid met talloze stemmige foto’s, ook uit een ver verleden. Op één van die geweldig mooie foto’s zie je doelman Albert Postma in beeld. Het moet eind jaren zestig zijn en volgens oud-voorzitter Piet Nagelkerke was die keeper eigenlijk een spits. Heerlijke nostalgie. Ik ben benieuwd of er over een jaar of 50 ook een grote foto zal hangen van Jeffrey Burger.

Van mij mag het. Zaterdag tegen Alexandria’66 was hij door trainer Ron van den Berg in het basiselftal ogenomen en dat was niet de eerste keer dat hij vanaf het begin mocht meedoen. Jeffrey, vorig seizoen nog speler van de toenmalige derdeklasser Rockanje, maakt de laatste tijd aardig wat speelminuten bij tweedeklasser Nieuwenhoorn. Maar dat zal niet zijn omdat hij nou zo’n geweldig mooie voetballer is. Nee, Jeffrey, zaterdag als diepste spits geposteerd, is een nuttige speler, een die heel waardevol is voor het totale functioneren van een ploeg. Om te beginnen loopt hij de longen uit zijn lijf en gaat ook op volle snelheid achter ballen aan waarvan een ander misschien denkt ‘laat maar’. Jeffrey stoort de opbouw van de tegenstander, jaagt verdedigers op en is er steeds als de kippen bij om een balletje af te snoepen dat bij een tegenstander iets te ver van de voet springt. Bij balbezit van zijn eigen ploeg waaiert hij uit over het veld, duikt in de gaten, maakt vele, vele vuile meters en is ondanks al dat opofferingswerk toch nog behoorlijk vaak aan de bal.

Veel levert dat voor rust tegen Alexandria’66 trouwens niet op, want de bezoekers zijn voetballend en combinerend de betere ploeg, zeker nadat Danique Wolters geblesseerd naar de kant moet. Danique was tot dat moment een van de weinige Nieuwenhoornspelers die wel goed speelde, maar na zijn uitvallen is het al Alexandria’66 wat de klok slaat. Ze hebben het overwicht maar halen in de zestien nooit de trekker over. Ze drijven hun combinaties veel te ver door, terwijl Nieuwenhoorn op dat moment rijp is voor de slacht, want het is achterin bij de thuisploeg voor rust behoorlijk onrustig allemaal en keeper Christian van Wijngen brengt ook al geen kalmte. Integendeel zelfs. Hij gaat een paar keer finaal onder een bal door, maar zoals gezegd: Alexandrie’66 weigert te profiteren en krijgt dan, diep in blessuretijd van de eerste helft, het deksel op de neus.

Eerst stuurt Melvin Winterberg met een fraaie steekbal Dimitri Gomes weg maar kan doelman Donny van Gelder nog redding brengen, ook al omdat Jeffrey Burger een paar centimeter te kort komt om de rebound binnen te tikken. Een minuutje later is het wel prijs. En wie maakt die goal? Jeffrey Burger, die een snel ingespeelde bal op waarde inschat.

Ik denk dat Jeffrey een makkelijke speler is voor een trainer. Stel hem op, om het even op welke plek, en hij betaalt dat vertrouwen terug met een tomeloze inzet, met een voorbeeldige wedstrijdinstelling. En dus ook met zijn neusje voor de goal, want hij stond bij die 1-0 maar mooi op de plek waar hij moest staan.

In de tweede helft maakt Alexandria’66 al snel de dik verdiende 1-1. Het was een weergaloze goal van Judason Silië, die in de zestien alleen voor de snel uitkomende Christian van Wijngen het enige deed wat hij kon doen: een magistraal stiftje over de vallende keeper.
En toen kwam het moment waarop de wedstrijd in een definitieve plooi gegooid werd. En weer was dat op het conto van de bezoekers te schrijven. Bij het uitverdedigen lag Jeff Wouden geblesseerd op het veld. Darrel Sno was bij de zijlijn in balbezit en iedereen verwachtte dat hij de bal uit zou trappen om een blessurebehandeling van zijn ploeggenoot mogelijk te maken. Hij deed het niet. Darrel speelde het leer voorwaarts, maar deed dat onzuiver. De bal werd onderschept, Dimitri Gomes werd gelanceerd en die wist wel raad met dat buitenkansje: 2-1. Hoe je naïviteit meedogenloos af kunt straffen!
Het werd later zelfs nog 3-1 en ook dat was een cadeautje van de bezoekers. Invaller Nichy Fortes rondde beheerst af, maar de voorzet was gekomen van Dimitri Gomes, die toch echt buitenspel stond toen hij op rechts aangespeeld werd. Maar Niels de Jong, de grensrechter van Alexandria’66 vlagde niet.

Zo gaf Alexandria’66 een wedstrijd uit handen, die hen minstens 1 punt en misschien wel 3 had moeten opleveren. Maar ze kregen een lesje in effectiviteit en doelmatigheid van een verre van hoogstaand Nieuwenhoorn, dat wel vocht voor wat het waard is. En dat is dus ook heel veel waard. En in dat spelletje is Jeffrey Burger dus een heel waardevolle speler. Een klein fotootje op de wand in de bestuurskamer heeft hij al wel verdiend.

Laat een antwoord achter