Oud Excelsior-speler Jan Coenen overleden

5

Jan Coenen, de oud speler van Excelsior die dit weekend op 71-jarige leeftijd plotseling overleed, staat nog altijd in de geschiedenisboeken van de club. Coenen, de laatste jaren trouw sponsor van Excelsior, maakte de twee doelpunten tijdens de enige uitoverwinning ooit tegen PSV in Eindhoven (1-2).

Ommekeer

Hij keek nog altijd met trots terug op het duel tegen PSV. Die twee treffers op 30 oktober 1971 betekenden de ommekeer in zijn carrière. ,,Ineens kwamen er journalisten bij mijn ouders thuis over de vloer, want daar woonde ik nog. Ik stond in de media, maar in het veld kreeg ik van alle kanten doodschoppen. Ik kwam in een andere wereld terecht. Nu is dat allemaal anders, maar destijds werd je daarin niet begeleid, dus ik liet het maar gebeuren.’’

Prima

De spits kwam in twee seizoenen tot 35 wedstrijden voor Excelsior, waar hij was gekomen via Holland Sport. ,,Daar scoorde ik in het tweede elftal behoorlijk vaak. In 1971 werd ik getransfereerd naar Excelsior. Geen idee hoe dat precies is gegaan, ineens zat ik hier. Ik vond het wel prima, want Excelsior was een stuk dichterbij huis’’, vertelde hij vorig jaar in een interview met het Excelsior Business Magazine. Hij was met zijn bedrijf al ruim veertien jaar sponsor van de club.

Rotterdammer

Jan Coenen was een geboren en getogen Rotterdammer. Hij begon met voetballen bij DOK. Bij Excelsior kwam hij in een team terecht met spelers als Thijs Libregts, Dick van Nierop, Aad en Cees den Butter en Eddie van der Roer. ,,Na acht wedstrijden had ik nog geen doelpunt gemaakt en toen speelden we uit tegen FC Groningen. We wonnen met 3-2 en ik maakte er twee.’’

Broodje worst

Met het succes kwamen ook de randzaken: ,,Ik ging lekker op stap, ontdekte van alles, maar voor mijn voetbalcarrière was het funest.’’ Hij haalde in het seizoen 1972-1973 de kranten met een bijzonder incident. Als wisselspeler at hij een van de tribune aangereikt broodje worst op. ,,Toen het gebeurde vroeg trainer Joop Castenmiller al wat er was. ‘Geen idee’, zei ik, met de mosterd nog op mijn mond, haha. De dag erna moest ik natuurlijk bij hem komen.’’

Eigen bedrijf

Hij voetbalde na Excelsior nog voor SVV, maar vond de opbouw van zijn eigen bedrijf, dat alles verzorgt op het gebied van afdichtingen, vastgoed onderhoud en duurzaam isoleren, belangrijker. ,,Ik heb het bedrijf langzaam opgebouwd en er werden steeds meer disciplines aan toegevoegd, omdat daar vraag naar was. Het bestaat bijna veertig jaar en sommige mensen werken al meer dan dertig jaar bij ons. Dat is belangrijker dan mijn voetbalcarrière.’’

5 Comments
 1. Ron van Neck zegt

  Mijn condoleances aan de nabestaanden en bekenden van Zuiderster en later BZC

 2. Gijs Zwaan zegt

  Verschrikkelijk nieuws.
  Mee mogen spelen als jonkie bij Zwart Wit 28
  Sprak hem soms nog.
  Heel veel sterkte aan de familie

 3. Sylvia Arnold zegt

  Echt een schok. Mijn condoleance!!

 4. Evelien Vermelis zegt

  Gecondoleerd, en veel sterkte met dit verlies.

 5. Michel Schouten zegt

  Te triest, verliezen een geweldige vent!

Laat een antwoord achter