Het ABC voorgelegd aan Adrie Poldervaart (deel 5)

0

Adrie Poldervaart is nu een half jaartje trainer van Excelsior. Gevoetbald wordt er nu niet in de winterpauze, maar afgelopen woensdag zijn bij de Kralingse eredivisieploeg de trainingen hervat en deze week is de club op trainingskamp. Het is een mooi moment om met Adrie om de tafel te gaan zitten en hem een voetbal-ABC voor te leggen waar hij op kan reageren. Of hij dat ziet zitten? ‘Natuurlijk zie ik dat zitten. Voor jou trek ik graag een uurtje uit’, zegt hij als we hem bellen voor een afspraak.

Vandaag het vijfde en laatste deel: De letters U t/m Z

U * UITWEDSTRIJDEN

[GA JE VOOR UITWEDSTRIJDEN ANDERS TE WERK DAN VOOR THUISWEDSTRIJDEN? NA EEN AVOND-UITWEDSTRIJD BEN JE PAS LAAT THUIS. WAT DOE JE DAN ALS JE THUIS KOMT?]

Adrie Poldervaart: ‘Nee, voor een uitwedstrijd ga ik niet anders te werk dan voor een thuiswedstrijd. Je bereidt de ploeg voor en dan moeten ze spelen. Als de wedstrijd gedaan is, rijd je terug naar huis en als je dan verloren hebt is het een roteind. Andersom is het bij winst reuze gezellig en dan speelt afstand geen rol. Tijdens die terugreis begint het analyseren al weer, want vaak kijk ik in de bus al op mijn laptop hoe de wedstrijd verlopen is. Als ik thuis ben, ga ik daarmee verder. Dan kijk ik alles nog eens terug. Nee, ik heb niet veel slaap nodig. Ik slaap gemiddeld 4 tot 5 uur per nacht, dus tijd om een wedstrijdje terug te kijken is er dan nog wel.’

V * VOORSPRONG VASTHOUDEN

[ALS DAT NIET LUKT, HEB JE DAT DUS ALS TRAINER NIET IN DE HAND. OF WEL?]

Adrie Poldervaart: ‘Dat heeft dus te maken met wat ik eerder al zei over het volhouden van een wedstrijd. Dat is enerzijds ongrijpbaar, maar anderzijds moet je het als ploeg toch op kunnen brengen om het langer vol te houden. Hoe ga je het doen als de tegenstander alles of niets gaat spelen? Hoe reageer je daar als ploeg op? Daar gaat het om en dat wij hierin nog niet altijd de juiste keuze maken, is waar.’

W * WOUDESTEIN

[WAT BETEKENT JE EIGEN STADION VOOR JE? HOE DENK JE  OVER SPELEN OP KUNSTGRAS? EN OVER DE EXCELSIORSUPPORTERS?]

Adrie Poldervaart: ‘Wij hebben een prachtig stadion, dat stapsgewijs nog steeds mooier wordt. Onze vaste supporters zijn geweldig, zij zorgen voor een goede sfeer. En dat we op kunstgras spelen is beleidstechnisch niet anders in te passen. Spelen op gras dat willen we hier eigenlijk allemaal, als het kwalitatief een goede grasmat zou zijn. Maar dat kost veel geld en dat geld is hier niet. Dus wij hebben een kunstgrasmat, die overigens wel van heel goede kwaliteit is.’

X * XEROX

[IS ER KOPIEERGEDRAG IN DE VOETBALWERELD EN HOE STAAT ADRIE POLDERVAART DAAR IN?]

Adrie Poldervaart: ‘Pep Guardiola zei het al: ‘Er is geen betere dief dan ik want ik gebruik alles van iedereen.’ Zo sta ik er ook in. Wat mij van pas komt, gebruik ik. En dat ik dan kopieergedrag vertoon, daar is niks mis mee, vind ik. Ik lees heel veel, ik kijk heel veel, ik ga echt niet over een nacht ijs, maar als het mij van pas komt, dan gebruik ik het. Ik overleg met staf en andere trainers en zo kom ik tot mijn keuze en dat doet elke trainer. Zo ben je dus altijd aan het kijken wat je kunt gebruiken.’

Y * YOGURT & ANDERE VOEDING

[HOE MOETEN EXCELSIORSPELERS OP HUN VOEDING LETTEN? EN WELKE ROL SPEEL JIJ DAAR ALS TRAINER IN?]

Adrie Poldervaart: ‘Spelers moeten hier op hun voeding letten. Om de zoveel weken wordt hun vetpercentage gemeten en als ze daarin te hoog scoren, krijgen ze aangepaste trainingen of wordt er de diëtiste van Excelsior ingeschakeld. Spelers krijgen hier een ontbijt en dat is natuurlijk wel helemaal afgestemd op hun inspanningen. Na de trainingen zijn er herstelrepen en dranken en daarnaast moeten ze dus zelf thuis ook op hun voeding letten. Door de medische staf wordt dat allemaal netjes bijgehouden.’

Z * ZAAKWAARNEMERS

[HEB JE ALS TRAINER VAN EXCELSIOR TE MAKEN MET ZAAKWAARNEMERS? ZO JA: IN WAT VOOR VORM ?]

Adrie Poldervaart: ‘Ook voor zaaknemers moet je als trainer tijd vrij maken. Dat hoort gewoon bij je vak. Je moet eens weten hoe vaak ik door zaakwaarnemers geattendeerd wordt op een goede spits of een goede laatste man die zij begeleiden. Dat gebeurt via Twitter, via Linked-In of met Whats-appjes. Ja, dat bekijk ik allemaal en als er iets interessants bij zit dan bespreek ik dat met Ferry de Haan. En dan is er ook nog overleg met de zaakwaarnemers van je spelers. Als ze niet lekker in hun vel zitten, of als ze vinden dat ze te weinig spelen bijvoorbeeld. Veel wind hierbij wordt al door Ferry uit mijn zeilen genomen, want wij weten exact van elkaar waarom Pietje niet speelt en Jantje wel. Ferry praat dus ook veel met zaakwaarnemers en als het nodig is, dan schuif ik aan.’