Het ABC voorgelegd Aan Adrie Poldervaart (deel 4)

0

Adrie Poldervaart is nu een half jaartje trainer van Excelsior. Gevoetbald wordt er nu niet in de winterpauze, maar afgelopen woensdag zijn bij de Kralingse eredivisieploeg de trainingen hervat en deze week is de club op trainingskamp. Het is een mooi moment om met Adrie om de tafel te gaan zitten en hem een voetbal-ABC voor te leggen waar hij op kan reageren. Of hij dat ziet zitten? ‘Natuurlijk zie ik dat zitten. Voor jou trek ik graag een uurtje uit’, zegt hij als we hem bellen voor een afspraak.

Vandaag het vierde deel: De letters P t/m T

P * PERS

[HOE ZIE JE DE ROL VAN DE PERS IN JOUW FUNCTIONEREN ALS TRAINER VAN EXCELSIOR?]

Adrie Poldervaart: ‘Mijn ervaringen met de pers zijn goed, ik ervaar die contacten als positief. Mensen van de pers geven aan of ze iets goed vinden of juist niet goed en vervolgens hebben we het dan daar over. Die gesprekken gebeuren altijd in een goede verstandhouding.’

Q * QUIZ

[JE BENT LIEFHEBBER VAN EEN VOETBALQUIZ. HEB JE DAAR NOG TIJD VOOR?]

Adrie Poldervaart: ‘Het klopt dat ik graag aan een voetbalquiz meedoe. Meestal deed ik dat met Runell Martes, die nu bij Rijnmond Hoogvliet Sport voetbalt. Maar ik heb er nu bijna nooit tijd meer voor en dat vind ik toch wel jammer. Want voetbalquizzen zijn leuk om aan mee te doen.’

R * RAFAEL VAN DER VAART

[VAN DER VAART HEEFT OP TELEVISIE ALS ANALIST GEZEGD DAT HIJ HET VREEMD VOND DAT EXCELSIOR EEN FYSIOTHERAPEUT AANGESTELD HAD ALS TRAINER. ‘IK HEB NOG NOOIT EEN FYSIO GEZIEN DIE VERSTAND HAD VAN VOETBAL’, HEEFT HIJ GEZEGD. WAT VIND JE VAN DIE UITSPRAAK?]

Adrie Poldervaart: ‘Die vraag kreeg ik bij Rijnmond Sport ook voorgelegd toen we van Ajax hadden verloren. Het is  de mening van Rafael en dat mag hij zeggen. Dat ik als fysio van Excelsior bij diezelfde club trainer werd was natuurlijk wel uniek.’

S * SPELOPVATTING

[HOE MOET JOUW PLOEG SPELEN? JIJ BENT EEN TRAINER DIE AANVALLEND EN CREATIEF VOETBAL HOOG IN JE VAANDEL HEEFT STAAN; IN HOEVERRE IS DAT MOGELIJK BIJ EXCELSIOR?]

Adrie Poldervaart: ‘Het klopt dat ik aanvallend ingesteld ben, maar daarbij ga ik echt wel uit van mijn eigen verdediging. Volle bak op de aanval spelen kan gewoon niet. Dat is dodelijk. Maar tussen defensief en offensief spelen zijn wel heel veel gradaties in aan te brengen. Ik houd van beweeglijk voetbal met veel combinaties en als dat mogelijk is, moet mijn ploeg zo spelen. Maar soms vereist een situatie dat je het anders aanpakt. Je moet als ploeg verrassend zijn. Niet alleen maar aanvallen, niet alleen maar proberen te combineren. Je kunt dat ook afwisselen met een lange bal. Maar alleen lange ballen werkt ook weer niet. Het gaat om de juiste keus op de juiste momenten.’

T * TRAINEN

[HOE ZIT JE TRAININGSVOORBEREIDING IN ELKAAR? IS DIE AFGESTEMD OP DE KOMENDE TEGENSTANDER? EN IN WELKE TAAL WORDT ER TIJDENS TRAININGEN GECOMMUNICEERD?]

Adrie Poldervaart: ‘Ik volg principes. Wat doe je als je de bal hebt, wat doe je als je hem kwijt bent en wat doe je als je weer in balbezit komt? Ga je er dan gelijk over heen? Ja, als je dan een overtalsituatie kan creëren. Maar als de situatie het verlangt dat je op aansluiting wacht, dan moet je het weer anders doen. Zet je druk? Zak je in? Moeten we snel doen? Of juist even de rem erop? Om die situaties tijdens een wedstrijd te herkennen als speler en als ploeg en je daarop vervolgens goed anticiperen, daarover ben je als trainer altijd met je spelers bezig.  Want om die uitvoering op het veld gaat het altijd. En dan staat de voorbereiding op de wedstrijd ook nog eens in het teken van de tegenstander die ons te wachten staat. Als Ajax of PSV je komende tegenstander is, doe je het toch weer anders dan wanneer je tegen een andere ploeg moet voetballen.

Trainingen doe ik overigens gewoon in het Nederlands en zo nodig vul ik het in het Engels aan. Nee, de buitenlandse jongens moeten bij Excelsior niet verplicht Nederlandse les volgen, maar de Nederlandse voetbaltermen moeten ze wel beheersen. En andersom moeten de Nederlandse jongens ook in het Engels kunnen coachen.’