Het ABC voorgelegd aan Adrie Poldervaart (deel 3)

0

Adrie Poldervaart is nu een half jaartje trainer van Excelsior. Gevoetbald wordt er nu niet in de winterpauze, maar afgelopen woensdag zijn bij de Kralingse eredivisieploeg de trainingen hervat en deze week is de club op trainingskamp. Het is een mooi moment om met Adrie om de tafel te gaan zitten en hem een voetbal-ABC voor te leggen waar hij op kan reageren. Of hij dat ziet zitten? ‘Natuurlijk zie ik dat zitten. Voor jou trek ik graag een uurtje uit’, zegt hij als we hem bellen voor een afspraak.

Vandaag het derde deel: De letters K t/m O

K * KEUKEN KAMPIOEN DIVISIE

[DENK JE DAAR WEL EENS AAN?]

Adrie Poldervaart: ‘Nee, omdat gezien onze voetballende kwaliteiten en gezien de spelers die we in huis hebben ik er van overtuigd ben dat we niet naar de Keuken Kampioen Divisie hoeven te kijken. Maar dan moeten we het wel leren het langer vol te houden. In het eerste half uur geven we vaak niets weg, maar tegen het einde van de wedstrijd vallen er te veel tegendoelpunten. Dat heeft met doorzetten, met bij de les blijven en met concentratie te maken. Het is vaak ook een mentale kwestie. Hier schieten we in te kort en dat moet dus beter. Maar afzakken naar de Keuken Kampioen Divisie, nee, daar zijn we echt te goed voor’.

L * LEKKER NIKS DOEN

[KAN ADRIE POLDERVAART OOK LEKKER NIKS DOEN? HEB JIJ VRIJE TIJD?]

Adrie Poldervaart: ‘Ja hoor. Ik kan thuis echt wel naar een film kijken, of een boek lezen. Dat zijn dan vaak wel boeken over trainingen, dus wat dat betreft ben ik ook dan weer iets aan het doen, haha. Ja, ik ben dan ook bezig, als je het zo bekijkt. Tja, als ik helemaal niks doe, ga ik knikkebollen en val ik in slaap.‘

M * MOETEN

[WAT MOET ER BIJ EXCELSIOR? WAT ZIJN DE DOELEN? WELKE DRUK WORD JE OPGELEGD?]

Adrie Poldervaart: ‘Er moet hier maar één ding en dat is handhaven. In de eredivisie blijven dus. Of dat druk geeft? Ja, maar dat hoort er bij. Je kunt niet meer doen dan je stinkende best en dat doen we.‘

N * NERVEUS

[BEN JIJ OOIT NERVEUS? HEB JE BIJVOORBEELD VOOR EEN WEDSTRIJD LAST VAN JE ZENUWEN?]

Adrie Poldervaart: ‘Nee. Ik heb wel een gezonde wedstrijdspanning, maar als het balletje eenmaal gaat rollen is je rol als trainer wel uitgespeeld. Natuurlijk kan je nog ingrijpen door te wisselen, door te coachen, maar invloed op de scheidsrechter, op beslissingen van de VAR en dergelijke dingen heb je niet meer. Het is dan aan de spelers op het veld.’

O * OHVV UIT OUDENHOORN

[HOUD DIE CLUB JE NOG BEZIG? VIND JIJ DAT ZE OP ZONDAG MOETEN BLIJVEN VOETBALLEN?]

Adrie Poldervaart: ‘Ik ben in Oudenhoorn geboren, ik ga in Oudenhoorn dood en ik zal er worden begraven. En OHVV zal altijd mijn clubje blijven. Nu nog train ik er op zondagochtend vaak met andere oer-OHVV-ers als Eddie de Regt, Wim van Duppen, Jan Troost en Wim van den Berg. En Harry Rusken en Jaap Otten zijn er ook bijna altijd. Of de club op de zondag moeten blijven spelen? Ik denk dat dat op den duur niet meer mogelijk zal zijn. Vroeger waren er op Voorne-Putten 12 zondagploegen, nu alleen OHVV nog. En Blankenburg natuurlijk. Ik denk dat het voor OHVV onmogelijk zal zijn om op de zondag te blijven spelen. Alleen al om een selectie bij elkaar te krijgen van jongens die dat willen, is nu al een groot probleem. En dat probleem zal alleen nog maar groter worden. Dus je ontkomt er bijna niet aan om naar de zaterdag over te stappen.’