Het ABC voorgelegd aan Adrie Poldervaart (deel 2)

0

Adrie Poldervaart is nu een half jaartje trainer van Excelsior. Gevoetbald wordt er nu niet in de winterpauze, maar afgelopen woensdag zijn bij de Kralingse eredivisieploeg de trainingen hervat en deze week is de club op trainingskamp. Het is een mooi moment om met Adrie om de tafel te gaan zitten en hem een voetbal-ABC voor te leggen waar hij op kan reageren. Of hij dat ziet zitten? ‘Natuurlijk zie ik dat zitten. Voor jou trek ik graag een uurtje uit’, zegt hij als we hem bellen voor een afspraak.

Vandaag het tweede deel: de letters F t/m J

F * FYSIOTHERAPEUT

[JE WAS 26 JAAR FYSIO BIJ EXCELSIOR EN HAD DAARNAAST IN JE  PRAKTIJK HEEL VEEL VOETBALLERS UIT DE REGIO OP JE TAFEL LIGGEN. MIS JE DAT WERK?]

Adrie Poldervaart: ‘Niet echt nee. Ik vond het altijd leuk om te doen en het had echt zijn charme om voetballers van elk niveau op de behandeltafel te hebben liggen, maar nu kan het niet meer. Wat ik nog wel doe is tijd proberen vrij te maken voor trainers die ik ken, trainers die bij amateurploegen werken  hier in de regio en een training of een wedstrijd van Excelsior bijwonen. Dan vind ik het fijn om met hen te praten. In die contacten ben ik zoals ik ben. Dat ben ik trouwens altijd.’

G *GELDSCHIETERS & SPONSOREN

[HEB JE DAAR ALS TRAINER VERPLICHTINGEN MEE EN HOE GA JE DAAR MEE OM?]

Adrie Poldervaart: ‘Ja, natuurlijk moet je als trainer van Excelsior ook tijd vrij maken voor sponsoren. Maar dat zie ik niet als verplichtingen hoor. Dat hoort er gewoon bij. Ik geef antwoord op vragen en ben van nature positief ingesteld. Nooit anders gedaan ook. Sponsoren zijn bij Excelsior een belangrijk onderdeel en ik werk daar graag aan mee.’

H *HERSENEN

[HOE KUN JE ALS TRAINER JE VOETBALLERS HUN VERSTAND LATEN GEBRUIKEN?]

Adrie Poldervaart: ‘Dat is de essentie van je werk als trainer. Je spelers in de leerstand zetten is heel belangrijk. Je onderbreekt trainingen om dingen verbaal uit te leggen. Nee, trainingen worden niet heel vaak onderbroken, want dan heeft het ook geen nut meer. Maar als het moet, leg ik het stil. Ook in gesprekken achteraf, individueel met spelers ga je daar op in. Dan laat je het zien met beelden. Het is ook vaak een vraag- en antwoordspelletje. ‘Wat vind je dat je in dit geval moet doen? Heb je het goed gedaan?’ De insteek hierbij is altijd positief. Als trainer moet je niet zo vaak benadrukken wat allemaal niet goed gaat, vind ik. Ik ga liever uit van de dingen die goed gaan. Maar je moet je spelers wel continu laten merken, laten voelen, laten horen wat belangrijk is in hun eigen functioneren en in hun functioneren in het team en hen dus zo aan het denken zetten. En als er dan in wedstrijden ‘herkenmomenten’ zijn en je ziet dan dat er een goede oplossing gekozen wordt, dan doet je dat deugd. Nee, natuurlijk gebeurt dat niet altijd. Daarom ben je als trainer ook nooit klaar.’

I * INTERN OVERLEG

[HOE, WANNEER EN HOE VAAK WORDT JOUW FUNCTIONEREN BEOORDEELD?  EN DOOR WIE?]

Adrie Poldervaart: ‘Ik heb een contract voor 2 jaar met een optie voor een derde seizoen. Nee, Ferry de Haan en ik hebben nog niet echt specifiek om de tafel gezeten van hoe het gaat. Zulke gesprekken zijn er ook met de directie nog niet geweest. Zo doen we dat niet hier. Feitelijk gaat het  beoordelen van mijn functioneren elke dag de hele dag door, bijvoorbeeld door middel van de gesprekjes die ik altijd met Ferry heb over van alles en nog wat. En als we elkaar toevallig een dag niet gezien hebben, dan hangen we ’s avonds aan de telefoon. Je bent dus feitelijk altijd aan het evalueren.’

J * JEUGD

[HOE HOUD JIJ JE BEZIG MET DE ONDER 19?]

Adrie Poldervaart: ‘Bij Excelsior is er geen tweede elftal maar van de jongens van de Onder 19 weet ik wel heel veel. In de voorbereiding hebben er 6 meegetraind en nu nog trainen één keer in de week jeugdspelers mee. In totaal gaat het daarbij om 8 spelers en elke keer doen er daar 2 of 3 van mee. Het komt door mijn schema helaas niet vaak voor dat ik wedstrijden van de Onder 19 kan bijwonen, maar als het kan, ben ik er wel. En ik word natuurlijk op de hoogte gehouden van hun functioneren. Gevoegd bij het beeld dat ik zelf opgedaan heb van hun meedoen aan mijn trainingen betekent dat wel dat ik een vrij goed beeld heb van hun ontwikkeling. Een paar jongens heeft al hun debuut gemaakt. Voor Excelsior is eigen jeugd echt wel van groot belang; wat je zelf aan goede spelers in huis hebt, hoef je natuurlijk niet te halen.’

Het ABC voorgelegd aan Adrie Poldervaart (deel 1)