Het ABC voorgelegd aan Adrie Poldervaart (deel 1)

0

 Adrie Poldervaart is nu een half jaartje trainer van Excelsior. Gevoetbald wordt er niet in deze winterpauze, maar afgelopen woensdag zijn bij de Kralingse eredivisieploeg de trainingen hervat en deze week is de club op trainingskamp. Het is een mooi moment om met Adrie om de tafel te gaan zitten en hem een voetbal-ABC voor te leggen waar hij op kan reageren. Of hij dat ziet zitten? ‘Natuurlijk zie ik dat zitten. Voor jou trek ik graag een uurtje uit’, zegt hij als we hem bellen voor een afspraak.

Deze week elke dag een deel van het gesprek dat we met Adrie hadden. Vandaag Deel 1: De letters A t/m E

A * ASSISTENTEN & VERDERE STAF

[HOE BELANGRIJK ZIJN JE ASSISTENTEN EN DE VERDERE MENSEN VAN JE TRAINERSSTAF VOOR JOU IN HET ALGEMEEN EN DIE VAN TAKAHISA SHIRAISHI IN HET BIJZONDER?]

Adrie Poldervaart: ‘Die zijn allemaal heel belangrijk. Met mijn assistenten André Hoekstra en Marco Gentile en met keeperstrainer Ronald Graafland heb ik drie mannen in huis die al langer meelopen en bovendien als speler een schat van ervaring in het betaalde voetbal hebben opgedaan. Het is mooi om met zulke mensen samen te werken en hun inbreng stel ik dan ook erg op prijs. Ze weten waar ze het over hebben en ik verlang van ze dat ze in overlegsituaties altijd beargumenteren waarom ze iets vinden. Ze hoeven het namelijk niet altijd met me eens te zijn, maar ik moet dan wel argumenten horen waarom ze iets anders zien. Uiteindelijk beslis ik, maar ik neem vaak echt wel mee van wat zij vinden.

De Japanner Takahisa Shiraishi is bij Excelsior gestationeerd vanuit een bedrijf. Hij bouwt hier een computer die ons in de toekomst van dienst kan zijn bij het maken van wedstrijdanalyses. Excelsior is altijd al op vele fronten een innovatieve club geweest en op deze manier  werken we aan iets nieuws, aan iets wat ons later echt van dienst kan zijn. Natuurlijk zijn er al bestaande systemen, maar het computerprogramma dat nu ontworpen wordt gaat straks veel verder.’

B * BUITENWACHT

[DE GUNFACTOR VAN VEEL MENSEN OVER JE AANSTELLING ALS TRAINER VAN EXCELSIOR WAS HEEL HOOG. WAT DOET DAT MET JE? HOUD JIJ JE BEZIG MET DE BUITENWACHT, OVER HOE ANDERE MENSEN OVER JE DENKEN?]

Adrie Poldervaart: ‘Het is fijn om te horen dat mensen je dit gunnen. Dat doet je ook deugd. Maar het kan ook anders. Toen we tegen Heracles met 3-0 verloren stonden ze hier op de banken ‘Poldervaart oprotten’ te roepen. Ik wil hiermee maar aangeven dat het allemaal wel betrekkelijk is. Als trainer van een ploeg in de eredivisie gaat het om de punten, dat weet ik ook wel maar ik heb geen invloed op hoe mensen over me denken en ik probeer dat soort meningen ook altijd naast me neer te leggen. Je moet alleen aandacht besteden aan dingen waar je invloed op hebt, zoals bijvoorbeeld de mening van de directie en van je staf en ook die van je spelers, want daar werk je dagelijks mee. Die meningen zijn dus wel belangrijk en daar houd je wel rekening mee. Door bijvoorbeeld kritiek ter harte te nemen en dan te proberen er iets mee te doen. ’

C * CARRIÈRE

[HAD JE EEN VOOROPGEZET PLAN OM OOIT TRAINER IN HET BETAALDE VOETBAL TE WORDEN EN HOE WIL JE JE LOOPBAAN VERDER VOORTZETTEN?]

Adrie Poldervaart: ‘Nee, absoluut niet. Ik heb nooit aan carrièreplanning gedaan, ook vroeger bij Spijkenisse, Zwaluwen en Barendrecht niet. Ik ben altijd gevraagd om trainer te worden. Natuurlijk heb ik vroeger wel eens gesolliciteerd, bij Excelsior Maassluis bijvoorbeeld, maar de laatste jaren is het allemaal gekomen zoals het gekomen is. En zo is het nu bij Excelsior ook gegaan. In feite kun je zeggen dat dit me ook overkomen is. En hoe het straks verder gaat; ik zal wel zien. Ook daar zit geen planning bij.’

D* DAGINDELING

[HOE LAAT BEN JE OP DE CLUB, HOE LAAT GA JE WEER NAAR HUIS EN WAT DOE JE ZOAL OP EEN DAG?]

Adrie Poldervaart: ‘Ik ben elke ochtend om 7 uur ’s ochtends op de club. Dan begin ik met het voorbereiden van de trainingen, ik bekijk wedstrijden en ik lees me in. We trainen 1 of 2 keer per dag en tussen die trainingen of daarna houd ik me met van alles en nog wat bezig. Ik houd slecht- of goed nieuws gesprekken met spelers, heb overleg met de staf en elke dag ook met Ferry de Haan, de technisch directeur. Dan praten we over spelers en over  tal van andere dingen, over alles wat bij kan dragen aan een beter functioneren van de club. Daarnaast maak ik ook tijd vrij voor interviews. Meestal ga ik tussen 5 en 6 uur ’s middags naar huis en soms nog later. Ach, ik houd de tijd eigenlijk helemaal niet bij. Je bent altijd wel bezig. Vandaag ook weer. Is er met Ferry ineens een overleg van anderhalf uur over spelers.’

E* ELFTAL

[HOE KOM JE TOT JE ELFTAL? WELKE BESLUITEN LIGGEN ER AAN TEN GRONDSLAG OM EEN SPELER AL DAN NIET IN DE BASISOPSTELLING OP TE NEMEN? WIE OF WAT HEEFT DAAR INVLOED OP?]

Adrie Poldervaart: ‘De samenstelling van de selectie stond er al voor een groot deel toen ik als trainer begon. Omdat er doorlopende contracten waren en zo. Hoe je dan tot een elftal komt is van veel factoren afhankelijk. Van de inzet en het functioneren van spelers tijdens trainingen onder meer. Elke speler hier heeft specifieke kwaliteiten. De een kan hard lopen en is fysiek sterk, de ander kan goed koppen en weer een ander is positioneel heel sterk. Al die kwaliteiten van al die spelers moeten samen een goed functionerend elftal vormen en daar ben je dus als trainer altijd mee bezig om dat voor elkaar te krijgen. Dan speelt het natuurlijk wel mee als je ziet dat een speler gezien zijn specifieke kwaliteiten goed bezig is op de trainingen. Of juist niet. De opstelling is ook afhankelijk tegen wie je speelt. Overleg met de staf over de invulling van een specifieke plek in het elftal is hierbij ook van belang en ik hoor altijd graag hun argumenten aan.‘

Morgen deel 2.