Column Jan Schoonen: Yarick Drost (Barendrecht)

2

Een makkelijk gegeven vrije trap was het wel. Mitchell Bergkamp van Jong Almere City beroerde in minuut 47 net buiten de zestien heel lichtjes het been van Yarick Dorst en de Barendrechtspeler ging vlot naar het gras. Naar het kunstgras. Vrije trap vond scheidsrechter Thijs Voncken. Het was het enige missertje van de arbiter, die verder een ijzersterke wedstrijd floot. Ik had niet gefloten omdat je links en rechts op de voetbalvelden wel steviger ingrepen ziet, die niet bestraft worden. Maar ik ben een eenvoudige stukjesschrijver en geen scheidsrechter; gelukkig maar voor Barendrecht, want de beslissing van arbiter Voncken zou grote gevolgen hebben.

Tot op dat moment was elke vrije trap genomen door Delano à Cohen en dat had niet veel gevaar teweeggebracht. Vaak belandden ze met een pisboogje in de handen van Almeredoelman Stijn Keller. Delano nam ook nu plaats achter de bal, maar het was Yarick Dorst die de aanloop nam en met rechts richting doel trapte. Het schot was hard maar belandde in de muur en sommige Barendrechtspelers draaiden zich al om hun stellingen weer in te nemen. Maar de afgeweerde bal viel precies voor de voet van Yarick die opnieuw uithaalde. Hij deed het wederom snoeihard en nu technisch heel knap. Hij hield de bal laag en die verdween met een streep achter de doelman, die nog wel naar de goede hoek ging, maar te laat was: 1-0 voor Barendrecht. Dat was op dat moment wel iets te veel van het goede. Want voormalig Barendrechttrainer Jack van de Berg, die voor het eerst weer op de bank zat na het ontslag van zijn voorganger Albert van der Dussen, had tot dan toe de longen uit het lijf geschreeuwd. Hij had de handen meer dan vol om zijn spelers te coachen. Ze moesten doorschuiven, aansluiten, knijpen, doordekken en op tijd terug. Nee, het liep positioneel bepaald niet op rolletjes bij de thuisploeg. Het meest frappante voorbeeld was toen de ploeg achterin al een tijdje rondspeelde, maar de drie spelers voorin in buitenspelpositie liepen. Hoe kan je als ploeg verrassend een opening creëren als iedereen voorin off side loopt? Moedeloos schudde Jack het hoofd en alweer moest hij zijn stem verheffen.

Nee, Barendrecht-Jong Almere City was geen hoogstaande wedstrijd. Daarvoor ging er aan weerszijden te veel mis. De bezoekers hadden weliswaar een positieve spelopvatting, maar te vaak waren ze aan het breien en ze speelden te weinig direct. En bij de Barendrechters viel eigenlijk alleen de tomeloze inzet en de prima instelling op. Daar was niets mis mee. Ze streden met grote ijver voor elke bal Ze liepen de longen uit het lijf, Yarick Dorst voorop. Maar ook linksbuiten Marouane Bakour verdedigde soms bij de eigen cornervlag en ook de andere spelers keken niet op een zweetdruppel meer of minder. Maar wat er miste was de creativiteit, het vernuft. Daarvoor stonden de poppetjes niet altijd op de juiste plek en daarom was Jack van de Berg de boel vanaf de zijkant steeds aan het bijsturen. En hij niet alleen trouwens. Ook assistent Jermaine Sandvliet stond herhaaldelijk aanwijzingen te roepen en het viel mee dat de rest van de staf dat ook niet deed.

En toen viel die 1-0.

De vrije trap van Yarick Dorst was weergaloos. Ik kan genieten van directe vrije trappen die over de muur in de kruising verdwijnen, maar de rebound van Yarick bezorgde me ook kippenvel. Zijn uithaal was van grote klasse. Normaal gesproken verdwijnt zo’n bal over de ballenvanger achter het doel, maar Yarick wist het leer laag te houden en dat is verdomd moeilijk. Terecht zei Jack van de Berg in zijn praatje achteraf dat als je zo’n goal bij de eredivisie ziet, dat 10 keer op tv herhaald wordt. Zo is het maar net. Die rebound van Yarick was het absolute hoogtepunt van de wedstrijd en hoewel het daarna af en toe nog leuk werd met een nu wel iets directer spelend Jong Almere City en zich kranig werend Barendrecht, werden de broodnodige drie punten in de wacht gesleept. Tot opluchting van alles en iedereen die Barendracht een warm hart toedraagt. De op het oude nest teruggekeerde Jack van de Berg moet na afloop in de kantine de schouders beurs geslagen zijn, want die drie punten waren hard nodig. Het zou me niet verbazen dat ze Yarick er op de schouders hebben rondgedragen. Dat verdiende hij namelijk wel met zijn meesterlijke trap!

2 Comments
  1. Matthieu Floor zegt

    Calvin Goemaat

  2. Marco Roos zegt

    Vincent Schreuders

Laat een antwoord achter