ONA bestaat 100 jaar in 2019: ‘Het wordt een feest voor iedereen’

0

‘De Goudse tweedeklasser ONA bestaat komend jaar precies honderd jaar. De zeskoppige jubileumcommissie is in samenwerking met een twintigtal andere clubmensen al tijden druk in de weer om het eeuwfeest vorm te geven. We spraken Aad Degenkamp half november, toen bekend was geworden hoe het feestprogramma van de jarige voetbalvereniging er uit gaat zien. Aad was destijds als vader van aanvoerder Mike Degenkamp in Oud-Beijerland aanwezig om de bekerwedstrijd tegen OSV bij te wonen, maar wij stelden hem toen als lid van de jubileumcommissie de volgende vragen: wat betekent het eeuwfeest voor de club, wie zitten er in de jubileumcommissie en hoe gaat het feestprogramma er uit zien?

‘De afkorting ONA staat voor Ontspanning Na Arbeid en die leus indachtig willen wij het jubileum een feest voor iedereen laten zijn’, steekt Aad van wal.’De jubileumcommissie bestaat uit clubvoorzitter Rinie Perdijk, Perry IJsselsteijn, Majanca Klip, Peter van der Kleij, Barrie Vreeswijk en mijzelf en is ruim twee jaar geleden al begonnen met de voorbereidingen. Vanaf het eerste moment waren we het er over eens dat er activiteiten moesten komen voor elk lid van de vereniging, voor zowel de hele kleintjes als voor oude knarren, zoals ik. Wij vonden ook dat we zo veel mogelijk leden bij het voorbereiden en het organiseren van die activiteiten moesten betrekken, want op die manier zou het echt een feest voor iedereen worden.’

‘We hebben bijna elke maand een activiteit, dus we feesten een heel jaar lang’, vervolgt Aad. ’Er wordt afgetrapt met een Nieuwjaarswedstrijd op 5 januari, gevolgd door een 7 tegen 7-toernooi op 16 februari, een toernooi voor dames en voor heren. Op 12 april is er een veilingavond, in mei is er voor de dames die hier elke vrijdagavond trainen het Witte Wijn Ladies toernooi en van 8 tot 10 juni vindt er een groot internationaal jeugdtoernooi voor de jeugd plaats. We hebben elk jaar wel zo’n toernooi, maar nu pakken we extra groot uit met clubs uit de zustersteden van Gouda; Kongsberg in Noorwegen, Solingen uit Duitsland en Gloucester in Engeland. Op 29 juni is er een spelochtend voor de jongste jeugd, diezelfde dag is er een onderling mixtoernooi voor de hogere jeugdelftallen en de senioren en deze dag wordt besloten met een feestavond, compleet met barbecue.’

‘Op 30 augustus is er een receptie, op 7 september vindt er een reünie plaats en in november is er een tweede feestavond. En dan is er nog een erewedstrijd op 31 augustus. In het verleden zijn Feyenoord, Ajax wel eens bij ons komen voetballen, zelfs Napoli is wel eens tegenstander geweest, maar tegen dergelijke clubs voetballen is  financieel niet haalbaar meer. We zijn nu uitgekomen bij Oud-Feyenoord. Het was ons plan om met ons eerste elftal tegen de oud-Feyenoorders te voetballen maar dat was een probleem. We spelen in de tweede klasse en dat is voor hen een te hoog niveau. We spelen nu met oud-eerste elftalspelers van ONA tegen oud-Feyenoord, maar dan wel met die spelers die echt iets voor ons betekend hebben, die hier jarenlang hebben gevoetbald. Als voorwedstrijd speelt het huidige eerste elftal van ONA tegen plaatsgenoot Olympia.’

‘Wij zijn blij met dit programma. Zo komt iedereen aan zijn trekken. Bovendien komt er ook een jubileumboek. We zijn trots dat alles financieel gedekt is. Dat is vooral te danken aan sponsoren, die vanaf 200 euro konden bijdragen. Dat is allemaal gelukt; we hebben op papier een sluitende begroting, maar het moet er natuurlijk nog wel uitkomen. Maar daar zijn we niet bang voor, dat gaat lukken. Wij denken dat 2019 een fantastisch jaar wordt voor ONA. Er hangt bij ons in het clubhuis een terugtelklok. Die hangt er al jaren en in het begin fronsten de mensen wel eens hun wenkbrauwen. ‘Wat een onzin, dat is allemaal nog zo ver weg’, vonden ze. Maar het komt nu steeds dichterbij en wenkbrauwen worden er allang niet meer gefronst. Het jubileum begint echt te leven. Van mij mag het jaar 2019 nu al beginnen.’