De werkploeg (75): vv Moordrecht

0

Ook dit voetbalseizoen zet Jan Schoonen namens VoetbalRotterdam de vrijwilligers van de werkploeg van een voetbalvereniging in de regio op de foto. Voor aflevering 75 van deze serie is hij op bezoek geweest op Sportpark Het Lage van vv Moordrecht. Voorzitter Louis van Loon had gevraagd of wij de werkploeg in het zonnetje wilden komen zetten. We zijn vorige week maandag langs geweest, een week voordat de jaarlijkse kerstshow te zien is in de kantine. Dat schijnt al jaren iets heel moois te zijn. ‘Het opbouwen van die show, eigenlijk een heel kerstdorp, compleet met treintjes en van alles en nog wat, duurt drie dagen, maar dan staat er ook iets’, zeggen de mannen van de werkploeg, waarvan sommigen ook bij de opbouw betrokken zijn.

Een van die mannen is Jannus Storrenbroek, al zeker 18 jaar vrijwilliger bij de werkploeg. Hij is destijds door vrienden gevraagd om een handje te komen helpen. Jannus maakt elke maandagochtend de keuken en de bar schoon. Schoonmaken is ook het pakkie-an van Alex Latuheru, die op de dag dat wij langskwamen heerlijke bapao presenteerde, bereid door zijn vrouw. We weten niet of hij elke maandagochtend dat lekkers meebrengt, maar het werd wel erg op prijs gesteld. Alex is jaren geleden bij Moordrecht verzeild geraakt toen zijn zoons bij de club gingen voetballen. In het verleden was hij ondermeer leider, hij heeft jaren in de commissiekamer gasten van bezoekende verenigingen ontvangen en nu maakt hij de kantine schoon. ‘Nee, die andere dingen doe ik niet meer. Je moet ook weer niet te veel willen doen’, grijnst hij.

Bertus Vos is de grote animator van de werkploeg. Op de dag dat wij er waren, was Bertus er niet vanwege een ziek kleinkind, maar normaal gesproken is hij elke dag wel op de club. ‘Hij doet van alles, binnen en buiten’, zeggen de anderen. ‘En als hij niets te doen heeft, is hij hier plastic doppen aan het zoeken, want die dingen verzamelt hij voor een goed doel.’ Gelukkig heeft er iemand een foto van Bertus op zijn mobiel.

Gerard van der Weiden is ook binnen bezig. Ook hij maakt de kantine schoon en op vrijdag krijt hij samen met Bertus Vos de lijnen op de velden. Gerard is al een jaar of drie vrijwilliger bij de werkploeg en hij heeft destijds zelf gevraagd of hij mee kon komen helpen. ‘Ik wilde wat terug doen voor de club, want ik voetbalde hier al toen we nog op het oude complex zaten en dat is bijna 50 jaar geleden’, zegt hij.

Naar die plek gaat vv Moordrecht overigens weer terug. ‘Nou ja, dicht bij waar we eerst zaten’, verduidelijkt Ron Broer. ‘In 2020 bestaan we 100 jaar en daarna vindt de verhuizing plaats. Dat is al met de gemeente geregeld en dat is voor 99% zeker’, aldus Ron, die elke maandagochtend aanwezig is maar zich eigenlijk geen lid van de werkploeg vindt. ‘Die andere mannen verzetten veel werk, ik niet. Ik kom alleen maar even kijken wat er besteld moet worden. Daarom wil ik eigenlijk een beetje op de achtergrond blijven’. Helemaal terecht is dat niet, want Ron is er niet alleen even om de bestellingen van de kantine in orde te maken, buiten zijn werkuren als kapper doet hij vaak ook nog andere dingen voor de club. Na een beetje aandringen krijgen we hem zo ver om te poseren  voor een foto.

Piet Jan Boon is er niet alleen op maandagochtend om de toiletten en de vloer van de kantine te komen schoonmaken. ‘Ik ben hier elke dag wel een paar uurtjes’, legt hij uit. ‘Er is namelijk altijd wel wat te doen.’ Piet Jan is al vanaf zijn twaalfde jaar lid van de club en is eigenlijk vanzelf in de werkploeg verzeild geraakt.

Dan zijn er nog vier dames die op wisselende tijden de kleedkamers komen schoonmaken. ‘Ze doen dat meestal op maandag, maar wel op een tijd dat het hun uitkomt’, leggen de mannen van de werkploeg uit. En tot slot hebben we nog Jan van der Laan, die buiten de boel aan het opruimen is. Jan is nog niet zo lang lid van de werkploeg. ‘Nog geen jaar’ zegt hij. ‘Tot die tijd was ik alleen hier maar om naar het voetbal te komen kijken en om bier te drinken. Toen ik 50.000 liter had weggewerkt, ben ik hier maar in de werkploeg komen meehelpen’, lacht hij.

Oproep

Wilt u uw werkploeg ook in het zonnetje zetten? Wilt u dat Jan Schoonen langs komt om foto’s en een reportage over de werkploegleden te maken? Stuur dan een mailtje naar info@voetbalrotterdam.nl, vermeld uw telefoonnummer en er wordt contact met u opgenomen.