Column Jan Schoonen: Neal van Buuren (Zuidland)

0

In de competitie gaat het met Zuidland met een gedeelde laatste plaats in de tweede klasse D niet bepaald voortvarend en dan komt het goed uit dat je voor de beker tegen een ploeg mag spelen die op een zevende plaats staat in de vierde klasse F. Als het een beetje loopt zoals je vooraf denkt dat het lopen zal, dan kun je met een goed gevoel de winterstop in. Dat lukte vrij aardig want de wedstrijd tegen het Rotterdamse SDV op het eigen sportpark Groot Nibbeland eindigde in 13-1 en 13 keer kon dus het liedje Liberté van Parla Pardoux afgespeeld worden, wat ze bij Zuidland altijd laten horen als de thuisploeg scoort. Bij enkele toeschouwers ontlokte dit overigens de opmerking dat het wel erg lang geleden was dat ze dit deuntje gehoord hadden…

SDV staat voor Sterk Door Voetbal, maar daar hebben we zaterdag niets van teruggezien. Het was 90 minuten lang een schiettentwedstrijd en met een beetje meer scherpte voorin had Zuidland nog veel vaker kunnen scoren. En die ene goal tegen is natuurlijk een lachertje. Als je zoveel sterker bent dan je tegenstander moet je gewoon de nul houden.

Zuidland is niet zo lang geleden een andere koers gaan varen. De club wilde het meer met eigen jongens gaan doen, ook al omdat er zich in de jeugd een paar leuke talenten aandienden. Zaterdag tegen SDV stonden Patrick van Sintmaartensdijk, Sven van den Boogaerdt, Kai de Hoog en Neal van Buuren, allemaal jonge Slandse gastjes, in de basis. Nou is SDV geen graadmeter, maar ik heb ze bij eerdere gelegenheden ook al eens aan het werk gezien en inderdaad: het is fris en veelbelovend allemaal. Van al die jonge gastjes kan Neal van Buuren mij het meest bekoren. Dat is echt een veelbelovend voetballertje. Vorig seizoen werd hij door de toenmalige trainer Aad Andriessen al regelmatig opgesteld en toen was hij nog maar 16 jaar oud. Ook Peter de Haan, de nieuwe trainer laat hem vaak spelen. Neal is een bijzondere; alleen zijn loop al is heel speciaal. Als hij rent doet hij dat erg rechtop, zelfs een beetje naar achteren leunend. Zijn voeten zet hij bij elke stap schuivend neer en zo lijkt het wel alsof hij telkens hapert. Het gaat niet vloeiend allemaal, maar desondanks is hij speersnel. Als hij eenmaal op snelheid ligt, is hij nauwelijks meer te achterhalen.

Zaterdag tegen SDV scoorde Neal vier keer en gaf bij twee andere goals de assist. Zo doeltreffend is hij natuurlijk niet altijd, maar toch denk ik dat hij  zich kan ontwikkelen tot een voetballer waar ze bij Zuidland nog veel plezier aan gaan beleven. Als ze hem kunnen houden natuurlijk, want het schijnt dat er al scouts voor hem op de tribune hebben gezeten. Met zijn 17 jaar is Neal overigens nog niet uit ontwikkeld. Hij mist soms het overzicht nog en af en toe kan hij beter simpel spelen in plaats van zijn actie door te drijven. Maar nu al vind ik het leuk om hem te zien voetballen. Door veel wedstrijden te spelen, samen met jongens die al wat langer mee lopen en hem de kneepjes van het vak kunnen bijbrengen, moet dat alleen nog maar beter worden. Maar dan dienen die ervaren jongens bij Zuidland wel meer coachend aanwezig te zijn, want daar schort het toch wel een beetje aan. Met zoveel jonge ventjes in de ploeg moeten die meer door de wol geverfde spelers het voortouw nemen in coaching en sturing en dat gebeurt bij Zuidland te weinig. Veel te weinig. Het is het te stil in de ploeg.

Tegen SDV was het een walk over, maar straks, als na de winterstop de competitie verder gaat, kan Zuidland weer vol aan de bak en hoewel je het eigenlijk nog niet mag verwachten van Neal zal ook hij op moeten staan om degradatie te ontlopen. Misschien moet hij zelfs wel het voortouw nemen. In ieder geval nog meer dwingend aanwezig zijn tijdens de wedstrijden, nog vaker beslissend. Hij is er goed genoeg voor. Als hem dat lukt, als hij een van de aanjagers van de ploeg wordt, wordt Neal van Buuren echt een hele goeie.

Laat een antwoord achter