BVCB deelt de lakens uit tegen Die Haghe

0

Twee weken geleden speelde BVCB de slechtste wedstrijd van het seizoen. Afgelopen zaterdag liet BVCB zien waartoe het in staat is. In een prima wedstrijd wordt een uur lang goed combinatievoetbal vanuit de opbouw gespeeld. Na de voorsprong die het zich verschaft is het vooral hard werken om drie punten mee naar Bergschenhoek te nemen. Vlak voor het verstrijken van de officiële speeltijd verdubbelt Cross de voorsprong en is de winst een feit.

In de drie wedstrijden voorafgaand aan het duel tegen Die Haghe is het spel van de Hoeksenaren niet om naar huis te schrijven. Jan Everse en velen met hem steken niet onder stoelen of banken dat het ontbreken van Nick Walbeek een (te) forse aderlating voor BVCB is. Op het Haagse sportpark Ockenburg is de creatieve middenvelder vanaf de aftrap aanwezig, nu binnen de lijnen. Het gaat wellicht te ver om de overwinning in zijn geheel op te hangen aan het weer meespelen van Walbeek. Sowieso speelt BVCB in Den Haag zijn beste wedstrijd tot nu toe. Met Walbeek in de gelederen beschikt BVCB in ieder geval over een middenvelder die met zijn passes tussen de linies door een belangrijk aandeel heeft in het goede spel van zijn elftal.

De twee ploegen die elkaar bestrijden zorgen voor een vermakelijke openingsfase. Twee ploegen die de intentie hebben om te voetballen. BVCB heeft het betere van het spel, bouwt zorgvuldig aan de aanvallen, maar een goede eindpass ontbreekt. Ook de thuisploeg probeert in de opbouw te zoeken naar de vaak trefzekere Sami Aoulad Said, maar die zal deze middag hoofdzakelijk vast liggen aan de ketenen van de Hoekse afweer. In die afweer speelt Mitchell Feijen een sterke wedstrijd als vervanger van de licht geblesseerde Leon van den Heerik.

Het eerste half uur is vermakelijk om naar te kijken; het weinige wat ontbreekt zijn gevaarlijke momenten voor de beide doelen. Na een misverstand tussen Jesse Bakker en zijn doelman ontsnapt Die Haghe aan een eigen doelpunt; nu dwarrelt de bal net naast. Uit de corner die volgt ontstaat de eerste mogelijkheid voor BVCB. De bal valt over alles en iedereen en komt terecht bij Yousif de Kock. Hij volleyt de bal ineens met de binnenkant van de voet, maar ziet zijn knappe inzet rakelings langs het Haagse doel verdwijnen. Veel meer mogelijkheden zullen zich niet voordoen in de rest van de eerste helft.

Ondertussen neemt het aantal (pittige) overtredingen toe. Met name van Haagse kant wordt er soms stevig in gegaan. Scheidsrechter Westland heeft er goed het oog op en leidt de wedstrijd op een goede manier. Bij Die Haghe is men het met die constatering niet eens. Bij nagenoeg ieder fluitsignaal reageert men massaal op het, in Haagse ogen, onrecht dat Westland de gastheren aandoet. De arbiter houdt zijn hoofd koel en lijkt weinig onder de indruk van de Haagse protesten. BVCB laat zich niet verleiden om in het gemekker mee te gaan, waardoor de concentratie hoog kan blijven.

Na de rust blijft Roy Eekman enigszins aangeslagen achter in de kleedkamer en wordt vervangen door Quinten Tourné. De tweede helft verloopt identiek aan de eerste drie kwartier. BVCB speelt verzorgt voetbal, zoekt nog steeds de combinatie, maar maakt het zichzelf moeilijker dan nodig is, door niet te kiezen voor de makkelijke oplossing. Veel goed bedoelde ballen komen daardoor niet aan bij de voorwaartsen, wat weer tot gevolg heeft dat kansen zich niet voor doen. De Hoeksenaren spelen veelvuldig met veel mensen voor de bal en moet beducht zijn op het gevaar bij balverlies.

Na een dik uur doet de eerste grote mogelijkheid voor Die Haghe zich voor. Dat dit moet voortkomen uit een hoekschop zegt iets over de kwaliteit van de ploeg van Wim de Jong, maar ook iets over de manier waarop BVCB de tegenstander bestrijdt. De hoekschop valt net voorbij de tweede paal in de voeten van Sander de Jong, die de bal in het zijnet schuift. BVCB reageert met een snelle spelhervatting waarbij Walbeek met een fraaie dieptepass De Kock wegstuurt. De Kock neemt het speeltuig op sublieme wijze mee en trekt op snelheid naar binnen. Met een droge uithaal laat de Hoekse aanvaller doelman Bas Drost als aan de grond genageld kansloos, 0 – 1.

Met nog een kwart wedstrijd te spelen, probeert Die Haghe de druk op de Hoekse defensie op te voeren. De bewoners van Ockenburg werken hard, spelen met steeds meer opportunisme, maar zijn nauwelijks in staat om het de blauwwitten echt moeilijk te maken. Aouled Said is nog het dichtst bij een treffer met een schot dat aan Mark Gaerthe en zijn domein voorbij gaat.

Twee minuten voor het vol maken van de 90 minuten staat, net als bij de eerste doelpunt, een dieptepass aan de basis van het doelpunt dat zal volgen. Met het nodige risico ontdoet invaller Cross zich van Alex Heemskerk en slaat de richting in van het Haagse doel. Vanuit de tweede lijn geeft hij de aarzelende Drost vertwijfeld het nakijken en schiet de bal tegen de Haagse touwen. In de blessuretijd krijgt BVCB nog een dot van een kans om de kers op de toch al smakelijke taart te zetten. Tourné dringt ver door in het vijandelijke strafschopgebied van de tegenstander en geeft Cross een niet te missen kans. De jonge invaller raakt de bal echter totaal verkeerd, waardoor een derde Hoekse treffer uitblijft.

Door de winst nestelt BVCB zich met een vierde plaats steviger in de subtop van de eerste klasse B. Koploper Rijsoord boekt een knappe overwinning bij concurrent Forum Sport, dat met vier nederlagen uit de laatste vijf wedstrijden een vrij val doormaakt. Medekoploper SHO buigt bij Poortugaal een achterstand bij rust om in een 1 – 2 overwinning. Op de derde plaats staat Kloetinge dat met vier overwinningen op rij aan een opmerkelijke opmars bezig is.

Komende zaterdag speelt BVCB voor de competitie zijn laatste thuiswedstrijd van dit kalenderjaar. Tegenstander is Brielle dat met vijf punten achterstand op BVCB aan het duel zal beginnen. Op dinsdagavond 11 december staat om 20.15 uur een thuiswedstrijd om de KNVB-beker tegen hoofdklasser Jodan Boys op het programma.

BVCB: Mark Gaerthe, Eytan Scheimann (80’ Tim Venloo), Dennis van der Haas, Mitchell Feijen, Nick Mahieu, Roy Eekman (46’ Quinten Tourné), Evan Blom (71’ Crossfixio Goeloe), Nick Walbeek, Mitchell Hendriks, Yousif de Kock, Jeremy Stork