Brandon Taylor (OVV): ‘Voetbal moet wijken voor theater’

0

Na een jaartje bij XerxesDZB gevoetbald te hebben, is hij sinds dit seizoen weer terug bij OVV, de club waar hij al van jongs af aan gespeeld heeft. Als vanouds bestrijkt hij elke wedstrijd de gehele rechterkant. De 26-jarige Brandon Taylor is een dynamische voetballer, die niet op een inspanning meer of minder kijkt. Bij de derdeklasser uit Oostvoorne ziet het er na 4 achtereenvolgende nederlagen nu weer rooskleurig uit en iedereen, Brandon incluis, verwacht dat  OVV straks om de prijzen mee gaat doen. Maar daar willen we het met hem vandaag niet over hebben. Brandon heeft naast het voetbal namelijk nog een andere hobby, eentje waar alles voor moet wijken, zelfs het voetbal. Brandon begeeft zich al enige jaren in de theaterwereld, heeft een eigen show en zijn droom is om daar ooit zijn geld mee te verdienen. Van die andere hobby van hem willen we meer weten en Brandon is graag bereid dat uit te leggen.

‘Ik wil dolgraag in de theaterwereld verder’, begint Brandon zijn verhaal. ’Nu verdien ik mijn brood als onderwijzer. Ik zit in de afrondende fase van mijn PABO-opleiding en ben al verzekerd van een baan straks. Werken in het onderwijs komt het dichtst bij wat ik uiteindelijk wil, want lesgeven is leuk en met de kinderen uit je klas kun je muziek maken en toneelstukjes spelen. En ook voetbalen. Maar uiteindelijk wil ik ooit de theaterwereld in. Dat is iets wat me als kind al trok. Het begon er eigenlijk mee dat op de middelbare school waarop ik zat Dans & Drama als keuzevak ingevoerd werd. Ik heb me daarvoor opgegeven en toen was ik los. Ik ging steeds meer theaterdingen doen en toen ik 19 jaar was, heeft mijn broer me opgegeven voor het televisieprogramma So You Think You Can Dance, een danswedstrijd uitgezonden door RTL5.  Ik kwam een paar rondes verder en het was eigenlijk één grote poppenkast, maar ondanks dat wist ik het zeker: dit is wat ik wil. En daar wil ik echt goed in worden. Om me heen zag ik veel anderen die vonden dat ze heel goed waren en daar deed ik niet voor onder. Ik ben geen praatjesmaker, ik ga niet rondbazuinen dat ik zo goed ben, maar ik wil dat wel nastreven. Mijn voetbalachtergrond komt daarbij mooi van pas, want ik wil winnen. Ik wil de beste zijn.’

Van het een kwam het ander. Brandon ging steeds meer dingen doen in het theaterwereldje. Hij geeft dansles op dansscholen in Rockanje en in Hellevoetsluis, hij schrijft teksten, componeert muziek, hij danst en draagt voor en hij maakt choreografieën. Tegenwoordig kun je hem als Spoken Word-artiest inhuren om bijeenkomsten op te luisteren met het voordragen van zelf geschreven poëzie, begeleid door een muzikant.  ’Je moet daarbij denken aan poëzie vermengd met rap’, legt hij uit. ‘Ik houd van aandacht, vind het leuk om op te vallen met iets wat ik goed kan en het geeft een enorme voldoening als je ziet dat mensen het leuk vinden wat ik doe. Ik heb in juni dit jaar in het Islemunda theater in Rotterdam twee keer een theatershow gedaan. Dat was mijn eigen show. Pijn, Humor & De Rest heette het en ik heb daar veel voor geschreven en gechoreografeerd en één liedje gecomponeerd. Het was een avondvullende show waarin in totaal 12 mensen optraden. Ik ben zelf zo brutaal geweest om dat theater binnen te stappen met de vraag of ik er met mijn groep een optreden mocht verzorgen. Twee keer gedaan, twee keer uitverkocht. Dat hadden ze daar lang niet meegemaakt. Op 23 februari treden we op in het BREStheater in Brielle en ook die avond is uitverkocht. Zo wil ik mijn naam steeds verder uitbouwen. Veel artiesten beginnen gelijk in heel het land met optredens, ik niet. Ik wil hier in de omgeving mijn shows steeds meer perfectioneren en zie wel wanneer ik het verder van huis ga proberen. Ja, ik blijf nog voetballen bij OVV, maar ik ben lang niet op alle trainingen aanwezig en als ik moet optreden, speel ik ook de wedstrijd niet. Een paar weken geleden moest ik geblesseerd het veld af en had een week later een optreden. Ik kon wel janken. Gelukkig viel de blessure mee, maar ik moet er niet aan denken dat zoiets mijn optredens in de weg staat. In zulke gevallen moet het voetbal dus echt wijken. Dat weet iedereen bij OVV en dat vinden ze daar ook geen probleem. Dus op 23 februari, als de eerder afgelaste wedstrijd tegen Rozenburg ingehaald moet worden, ben ik er niet bij, want dan moet ik ’s avonds optreden in Brielle. En als mijn show echt helemaal af is, gaan we toeren. Dan zal het voetbal helemaal op het tweede plan komen.’

Laat een antwoord achter