Omdat in verslagen van voetbalwedstrijden de scheidsrechter vaker negatief genoemd wordt dan positief, heeft VoetbalRotterdam.nl gemeend een rubriek te moeten maken waarin een scheidsrechter of een assistent scheidsrechter zichzelf aan u voorstelt en een blik verschaft achter de man of vrouw in het scheidsrechter pak.
Hiermee proberen wij de afstand tussen arbitrage en spelers wat te verkleinen en meer begrip te kweken voor als er eens een (onvermijdelijk) foutje wordt gemaakt.
Vandaag heeft Arie van den Bulk de 30-jarige Remco Schul uit Leidschendam gevraagd een elftal vragen te beantwoorden:
- Hoelang ben je al als scheidsrechter actief?
Ik fluit vanaf mijn 16e als clubscheidsrechter. Vanaf mijn 20e fluit ik voor de KNVB.
2. Wat is je leukste herinnering als scheidsrechter en waarom?
Dat zijn er inmiddels wel een meerdere, maar ik heb 2 herinneringen die erg bijzonder waren. De promotiewedstrijd tussen SDO en Alphense Boys, voor een plaats in zondag hoofdklasse in 2015. Vol sportpark, heerlijk weer, mooi grasveld, ook nog aan het einde van het seizoen. En met 2 assistenten welke nu in het betaald voetbal acteren. Uiteindelijk een goede wedstrijd neergezet met z’n 3-en.
De tweede mooie herinnering is de o16 wedstrijd tussen Nederland en – Ierland. Het was vriendschappelijk, maar die gasten spelen nu o.a. bij AS Roma.
En laten we vooral een aantal legendarische avonden na de TT-bijeenkomsten niet vergeten en wat ik niet wil vergeten te benoemen, mijn deelnames aan het LENTIZ-toernooi…
3. Waarom ben je destijds begonnen met het scheidsrechteren?
Als voetballer had ik het regelmatig aan de stok met de scheidsrechter. Op een gegeven moment in de A1, kreeg ik een strafschop tegen van de scheids, welke zo onterecht was in mijn ogen. Aan de bar kwam ik de scheidsrechter weer tegen en ontstond er een discussie. Hierop zei de scheidsrechterscoördinator: Als je het zo goed weet, waarom doe je het zelf dan niet. Zo geschiede.
4. Wat zou je als scheidsrechter nog graag willen bereiken?
De finale van het LENTIZ toernooi is mij nog nooit gegund; er waren altijd scheidsrechters die tijdens dat toernooi boven mij uitstaken.
5. Wat is volgens jou een goede scheidsrechter en aan welke eisen moet een goede scheidsrechter voldoen?
Een scheidsrechter moet de juiste dingen doen, maar ook gewoon logische dingen doen. Van mij hoeft de scheidsrechter de graszoden niet uit het veld te lopen, maar zorg dat je staat waar je moet staan, om de juiste beslissing te nemen. Dat is mijn inziens het belangrijkste wat een scheidsrechter moet doen. Ik vind het altijd zo overdreven als scheidsrechters doorlopen tot in het doelgebied… Als je zo dichtbij moet staan om iets te beoordelen sta je en in de weg en moet je naar de Pearle.
6. Wat is voor jou de meest aansprekende scheidsrechter in het Nederlandse betaalde voetbal en waarom?
Ik denk dat iedereen vindt dat Kuipers het fantastisch heeft gedaan de afgelopen jaren, met name internationaal. Je merkt dat ervaring ervoor zorgt dat scheidsrechters beter gaan fluiten. Ze weten, kunnen en wellicht mogen wat meer het ‘grijze gebied’ opzoeken.
Persoonlijk is mijn favoriet een scheidsrechter uit Engeland, namelijk John (Jonathan) Moss. Iets te dik, loopt niet zo overdreven ver door het strafschopgebied in, maar het meest belangrijkste: hij heeft persoonlijkheid, hij doet de juiste dingen en maakt de juiste beslissingen. En daar gaat het mijn inziens om.
7. Welke wedstrijd heb je als laatste geleid en wat vind je van je eigen prestatie in die wedstrijd?
Mijn laatste wedstrijd was Achilles Veen – Spijkenisse (1-2), in de hoofdklasse zaterdag. Degelijke wedstrijd van mijn kant. In de tweede helft was er veel spanning vanwege de stand en het feit dat Achilles zocht naar de gelijkmaker. Die kwam er niet, maar er waren geen specifieke momenten welke mijn prestatie onderscheidend maakte.
8. Wanneer heb jij na afloop van een wedstrijd een tevreden gevoel?
Wanneer we als team geen cruciale fouten hebben gemaakt. Die krijg je dan ook wel terug van de spelers, of het blijkt uit de beelden dat we iets hebben gemist. Daar baal ik dan wel van.
Maar het gebeurd ook dat ik weet dat we iets fout hebben gedaan, waar niemand aan heeft gedacht. Laatst floot ik een buitenspelsituatie af, op advies van mijn assistent. Echter realiseerde ik mij toen dat de bal bewust was gekopt door een verdediger, waarbij hij niet werd gehinderd door de buitenspel staande speler. De verdediger raakte hem niet goed, maar dit werd daardoor wel een nieuwe situatie en de aanvaller had eigenlijk door gemogen. Niemand van beide partijen of publiek over gehoord, mede denk ik omdat de buitenspel staande speler overduidelijk buitenspel stond.
9. Zijn er spelregels of andere richtlijnen die jij graag veranderd zou zien en zo ja waarom?
Al vaker genoemd in deze rubriek lees ik, de hands bal. Omdat er een groot grijs gedeelte is qua interpretatie, is hier altijd onenigheid over. Proeven met in-dribbelen en dribbelend een vrije schop mogen nemen lijken mij leuke vernieuwingen, wat de snelheid van het spel ten goede kan komen.
10. Wat vind jij van de kwaliteit van de Nederlandse arbitrage in het algemeen?
Vind ik een lastige vraag om te beantwoorden. Ik kan alleen beoordelen wat ik zie als ik 4e man ben, of wanneer ik samenvattingen van het amateur- en betaaldvoetbal terug kijk. Daarin worden vaak de negatieve kanten benoemd van de scheidsrechter (geen strafschop, geen rood, of wel rood wat geen rood was enz.).
Ik denk dat het beeld van de scheidsrechters nu is, dat zij minder van kwaliteit zijn dan een aantal jaar geleden, toen mannen als v.d. Ende en Jol rondliepen. Echter is het voetbal zoveel sneller geworden en zijn er 15 camera’s per wedstrijd bijgekomen. Ik denk dat de manier van toen wedstrijden fluiten (iets verkopen op persoonlijkheid), steeds lastiger wordt vanwege deze ontwikkelingen. Conditie maar vooral inzicht in het spel wordt steeds belangrijker om op de juiste plek te staan en daardoor de juiste beslissingen te nemen.
Wel één (1) heel groot irritatiepunt bij diverse scheidsrechters die ik voornamelijk op TV zie. Het overdreven ver doorlopen het strafschopgebied in, tot bijna in het doelgebied, bij een doelpunt, dan wel een doeltrap of hoekschop. Enkel om te laten zien hoe fit je bent, of hoe hard je kan lopen, want technisch heb je er niets te zoeken.
11. Welke wedstrijd zou jij heel graag willen leiden?
Ik heb altijd gezegd, als ik Quick Boys – Katwijk heb gefloten, dan is mijn carrière geslaagd.