Meidenvoetbal groeit in Rotterdam: ‘Twintig procent meer speelsters’

0

Het aantal voetballende meiden bij Rotterdamse verenigingen is in 2018 met twintig procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Met ingang van 1 oktober telt Rotterdam 1161 voetballende meiden. Dat blijkt uit door Rotterdam Sportsupport opgevraagde cijfers bij de KNVB.

Door Rotterdam SportSupport

Het gaat om meiden in de leeftijdscategorie van 6 tot en met 18 jaar die staan geregistreerd bij de Nederlandse Bond. Suzanne Bakker spreekt van een positieve tendens. De combinatiefunctionaris meidenvoetbal bij Rotterdam Sportsupport voert in samenwerking met de KNVB jaarlijks een meeting uit in Rotterdam. “We zien dat steeds meer meiden in Rotterdam structureel bij een vereniging gaan voetballen,” aldus Bakker. “Voetbal wordt steeds populairder bij meiden, die trend is ook landelijk zichtbaar. De kijkcijfers van wedstrijden van de Oranjeleeuwinnen (meer dan een miljoen, red.) bewijzen dat, maar op pleintjes hier in de stad zien we bijvoorbeeld ook steeds meer voetballende meiden. Het is allang niet meer alleen het domein van jongens.”

Goede organisatie

Op dit moment zijn er in totaal 21 verenigingen in Rotterdam die meidenvoetbal aanbieden. De vijf clubs met de meest voetballende meiden zijn achtereenvolgens Excelsior Rotterdam (140), VOC (127), XerxesDZB (116), Blijdorp (107) en Zestienhoven (95). “Deze verenigingen hebben het afgelopen jaar twee of meerdere nieuwe teams opgezet,” aldus Bakker, die Rotterdamse verenigingen op weg helpt die vragen hebben over meidenvoetbal of dit willen opstarten. “Excelsior Rotterdam bijvoorbeeld heeft met gediplomeerde trainers de afgelopen jaren gebouwd aan een goede organisatie. Die goede naam en de veilige omgeving die ze hebben gecreëerd, werkt stimulerend voor de aanwas van nieuwe meiden.”

Doorstroom

Vier verenigingen zijn afgelopen jaar gestart met meidenvoetbal. Het gaat om Alexandria’66, vv Hillegersberg, sv Ommoord en TransvaliaZW. Bakker: “Bij clubs als Alexandria’66 en Ommoord hebben we met door Rotterdam Sportsupport georganiseerde clinics een doorstroom kunnen realiseren. Deze verenigingen gaan ook het komende jaar hard aan de slag met het meidenvoetbal. Wij zullen ze daarbij, waar nodig, ondersteunen.”

Om meer jeugd aan het sporten te krijgen zet Rotterdam Sportsupport in opdracht van de gemeente Rotterdam combinatiefunctionarissen in. Zij organiseren sportactiviteiten voor de jeugd en versterken de samenwerking tussen scholen en sportverenigingen. De combinatiefunctionaris kan de vereniging onder meer ondersteunen bij het verzorgen van clinics, het opzetten en uitvoeren van activiteiten, het enthousiasmeren, werven en behouden van leden en het opstarten van nieuw aanbod.

Overig Nieuws

Laat een antwoord achter