De werkploeg (73): vv Rockanje

1

Ook dit voetbalseizoen zet Jan Schoonen namens VoetbalRotterdam de vrijwilligers van de werkploeg van een voetbalvereniging in de regio op de foto. Voor aflevering 73 van deze serie is hij op bezoek geweest op sportpark Drenkeling van vv Rockanje. Vroeger was dat een voetbalvereniging met een zaterdag- en een zondagafdeling, maar 8 jaar geleden zijn die samengevoegd.

De afspraak was gemaakt met Arie Snoeij, oud-voorzitter van de zaterdag, tegenwoordig nog steeds bestuurslid en ook lid van de werkploeg. Arie is al vele decennia bezig voor de vereniging. Zo was hij 36 jaar geleden al enorm actief bij de bouw van het clubgebouw. ‘De kantine boven, die van de vereniging is, is een paar jaar geleden opgeknapt, maar de kleedkamers beneden, die van de gemeente zijn, lijden onder achterstallig onderhoud’, zegt hij. ‘Er wordt al zeker 5 jaar gedacht over nieuwbouw op een gedeelte van ons complex en daardoor is er al heel lang niets gedaan beneden. En het is hoognodig dat er wel iets gedaan wordt. Wat die nieuwbouw voor de club en voor het gebouw betekent, horen we eind deze maand. Wellicht weten we dan waar we aan toe zijn.’

Ook Peter van Rij is voorzitter geweest, maar dan van de zondagtak. Hij is al meer dan 50 jaar lid van de vereniging en heeft daarvoor een horloge gekregen. Dat krijgt namelijk iedereen die 50 jaar lid is. Sinds 2012 is Peter actief in de werkploeg. Hij doet het onderhoud samen met Hans van der Hoogt en Janus van Vliet. Hans, die in de bestuurskamer een lamp aan het vervangen is, is al zeker 17 jaar in de weer bij de werkploeg. Ook hij is een man van de club. Vroeger heeft hij onder meer in het bestuur gezeten. ‘Ik heb nog geen horloge, maar dat komt nog wel’, zegt hij.

Janus van Vliet is een aantal jaar geleden aan komen waaien, zo verwoordt hij het zelf. ‘Toen ik in de VUT kwam is mij gevraagd of ik iets bij Rockanje wilde komen doen’, zegt hij. ‘Ik was geen lid, ook nu nog niet, maar ik kwam hier al wel omdat mijn vrouw hier altijd gevoetbald heeft. Ik ben hier toen gaan helpen en nu ben ik dus vrijwilliger hier. Dat is leuk. Ik heb het goed naar mijn zin hier.’ Een vierde man die voor het onderhoud zorgt, is Erik de Troye. Maar Erik is er op de dag van ons bezoek niet. Hij werkt heel vaak weken achtereen in het buitenland, maar als hij dan een paar weken thuis is, steekt hij op de club de handen uit de mouwen.

Yvonne Hoogenboom is boven in de kantine bezig. ‘Ik ben hier het manusje van alles, doe hier van alles en nog wat’, zegt ze. Ze springt in het weekend bij achter de bar, doet boodschappen voor de club en helpt een handje mee als er jonge meiden achter de bar staan. En bijna elke maandagochtend is ze als lid van de werkploeg aanwezig om een handje mee te helpen. Dat doet ze al een jaar of acht, negen. Haar man Peter is elke maandagochtend al om 6 uur (!) aanwezig. ‘Ik kom zo vroeg omdat ik dan de vloer van de kantine kan doen met de machine. Als dat klaar is moet het een dik half uur opdrogen en als de anderen er dan al zijn, wordt er over de vloer gelopen en zie je heel de week de voetstappen staan’, legt hij uit. ‘Bovendien ben ik een slechte slaper. Ik ben altijd heel vroeg wakker en dan komt het wel uit dat ik het zo kan doen.’ Naast het schoonmaken van de vloer doet Peter nog veel andere dingen. Hij is ook de man van het oud papier. Hij is dan ook bijna elke dag op de club.

Oud-bestuurslid en lid van verdienste Sjaak Langendoen maakt op maandag de bar en de keuken schoon. Vroeger heeft hij 10 jaar achter de bar gestaan en ook de lijnen op de velden heeft hij jarenlang getrokken, maar nu houdt hij het bij het schoonmaken. ‘En ik zorg voor de koffie, want als ik dat niet doe, krijg ik commentaar’, lacht hij. Ook Willem Krijger is van de schoonmaak. ‘De toiletten, de kantine en de koffiemachine, dat maak ik schoon’, zegt hij. Ook Willem heeft jarenlang achter de bar gestaan. En bestuurslid is hij ook al geweest. ‘Hij is langzaam maar zeker afgezakt tot wc-schoonmaker’, plagen de anderen. Willem lacht als hardste mee.

Hugo Hoogvliet maakt ook schoon, maar dan beneden. Samen met Teun de Reus en Jan Langendoen maakt hij elke week de gang, de acht kleedkamers en de twee scheidsrechterkamers schoon in het stenen gebouw. En als de kleedkamers in het houten gebouwtje gebruikt zijn, dan maken ze dat ook schoon. ‘Ik kom hier eigenlijk alleen om een potje te ouwehoeren’, grijnst Hugo tegen tienen. Hij zegt er niet bij dat hij op dat tijdstip bijna alles al gedaan heeft. ‘Het is gezellig hier, vervolgt hij. ‘Op maandag ben ik hier altijd bezig en zo is de kop er af voor de week.’

Teun de Reus is al ruim 55 jaar lid van Rockanje en bezit dus ook een horloge van de club. Voor de werkploeg is hij al zeker 22 jaar in de weer. ‘Ik doe het voor de club en zo besteed ik mijn vrije tijd nuttig’, zegt hij bescheiden. Ook Jan Langendoen heeft een horloge. Hij is 56 jaar lid, waarvan zeker 30 jaar als vrijwilliger.  Hij maakt tegenwoordig niet alleen de kleedkamers schoon, ook de lijnen op de velden worden door hem gekalkt.

Arie van Marion zorgt dat het er buiten netjes uitziet. Hij ruimt het afval op en  maakt de prullenbakken leeg en als hij daarmee klaar is, maakt hij de toiletten schoon.

André Klok helpt vaak ook mee om de buitenboel netjes te maken. André is er niet op de dag dat de foto’s gemaakt worden, want hij moest werken. Hij zit in de continu. Maar als hij vrij is, komt hij helpen. Daarom moesten we hem zeker vermelden, zeiden de andere leden van de werkploeg.

Oproep

Wilt u uw werkploeg ook in het zonnetje zetten? Wilt u dat Jan Schoonen langs komt om foto’s en een reportage over de werkploegleden te maken? Stuur dan een mailtje naar info@voetbalrotterdam.nl, vermeld uw telefoonnummer en er wordt contact met u opgenomen.