De werkploeg (71): Heerjansdam

1

Ook dit voetbalseizoen zet Jan Schoonen namens VoetbalRotterdam de vrijwilligers van de werkploeg van een voetbalvereniging in de regio op de foto. Voor de aflevering 71 van deze serie is hij op bezoek geweest bij Heerjansdam, waar de werkploeg aan recycling doet. Dat zeggen ze althans zelf. Wat blijkt? Ze dragen allemaal oude kleding van het eerste elftal, shirts, trainingsjassen en dergelijke. ‘Zo hebben wij werkkleding en kunnen mensen zien dat wij van de club zijn’, vertellen ze.

De dag wordt begonnen met een bak koffie, maar al rap gaan de mannen aan het werk. Peter de Vries laat me de fraai gerenoveerde kleedkamers zien. ‘Er zijn er zeven helemaal opgeknapt, de laatste afgelopen zomer. Er zijn er nu nog 4 die gedaan moeten worden’, legt hij uit. Het resultaat mag er zijn! Peter is niet alleen lid van de werkploeg, hij is ook leider van het eerste elftal. Heel de week is hij bezig met het wassen en klaarleggen van de kleding voor het eerste, tweede en derde elftal.

Kees Hollemans is geboren en getogen in Heerjansdam. Hij is van jongs af aan lid van de club en heeft veel voor de jeugd gedaan: jeugdleider, lid van het jeugdbestuur, scheidsrechter en nu vangt hij de scheidsrechters op bij Heerjansdam. Elke donderdag zet hij de lijnen op de velden.

Piet van de Breevaart, oftewel Piet 3 helpt hem daarbij. Er zijn drie Pieten in de werkploeg van Heerjansdam en om hen te onderscheiden worden ze Piet 1, Piet 2 en Piet 3 genoemd, op volgorde van het aantal ‘dienstjaren’ dat ze bij de werkploeg op hun naam hebben. Piet 3 is vandaag niet aan het krijten. Er zijn andere klusjes te doen. Piet is trouwens al ruim 60 jaar lid. Hij is nu ongeveer 3 jaar lid van de werkploeg. ‘Daarvoor heb ik hier alleen gevoetbald en bier gedronken’, zegt hij.

Piet 1, Piet van Dalen, loopt al ruim 20 jaar als vrijwilliger bij Heerjansdam rond. Hij heeft er 50 jaar gevoetbald en maakt nu al jarenlang de 750 stoeltjes van de tribune schoon. Dat heeft hij jaren alleen gedaan en die klus kostte hem wekelijks twee ochtenden. De laatste tijd wordt hij geholpen door Inge Hartingsveld en samen zijn ze op 1 ochtendje klaar. Beiden doen ook andere klusjes bij de club, maar het schoonhouden van de tribune vinden ze toch wel hun belangrijkste werk. Inge vindt zich trouwens maar een klein radertje in het geheel. ‘Vroeger heb ik hier altijd gevoetbald, ook in het eerste elftal. Dan sta je er helemaal niet bij stil welke hoeveelheid werk er elke week op de schouders van een werkploeg neerkomt. Dat weet ik nu wel’, zegt hij.

Afwezig op de dag dat de foto’s gemaakt werden waren nogal wat leden van de werkploeg. De 89-jarige Jan van der Burg, al ruim 60 jaar de ballenman van Heerjansdam en in de werkploeg jaren bijzonder actief geweest, is niet zo lang geleden thuis gevallen en heeft een stapje terug gedaan. ‘Wij hebben het eigenlijk allemaal van hem overgenomen; die man deed hier ontzettend veel’, zeggen de huidige leden van de werkploeg waarderend. Ook Piet de Wild, Piet 2 is er niet. Die is met een verhuizing bezig. Piet 2 was onder meer betrokken bij het opknappen van de kleedkamers en heeft ook een hele tijd staan verven. Karin de Vries en Riet Odijk maken één keer in de week de kantine en de keuken schoon en zijn deze donderdag ook afwezig, evenals Jan Vermeer en Tar Odijk, die beiden op hun werk zijn. Tot slot moet Harry Verkade zeker nog genoemd worden. Die heeft het ballenhok onlangs heringericht, compleet met aparte opbergunits en op de website van de club is nog te zien dat het ballenhok op zaterdag 13 oktober feestelijk geopend werd. ‘Harry’s Hok’ staat er nu op een bordje op de deur van het ballenhok. En dan is er ook nog een lid van de werkploeg wel aanwezig, maar die wilde niet met naam en toenaam genoemd worden en een foto hoefde ook niet. Die wens respecteren we natuurlijk.

Tot slot hebben we nog Arie Bezemer, de man waarmee we contact legden toen we de afspraak maakten om een keertje langs te komen. Arie is haast elke dag een paar uurtjes voor de club in de weer, vertelt hij. ‘Lekker buiten bezig zijn. De vijf velden worden onderhouden door de gemeente, die dat uitbesteed heeft aan een aannemer. Met de huidige aannemer is goed te werken. Het contact is prima en dat is met de vorige niet altijd het geval geweest. Het contract loopt binnenkort af, we moeten maar afwachten welke aannemer straks de klus gaat krijgen. Als het aan ons ligt, mag het blijven zoals het nu is. Het is overigens wel jammer dat er openbare stroken op ons complex zijn. Er is een pad en soms levert dat nog wel eens schade door vandalisme op. Pas geleden is er zelfs op de velden gereden. We hopen dat er binnenkort paaltjes op het pad gezet worden, zodat er in ieder geval geen auto’s op kunnen.’

Oproep

Wilt u uw werkploeg ook in het zonnetje zetten? Wilt u dat Jan Schoonen langs komt om foto’s en een verhaaltje over de werkploegleden te maken? Stuur dan een mailtje naar info@voetbalrotterdan.nl, vermeld uw telefoonnummer en er wordt contact met u opgenomen.

Overig Nieuws
1 reactie
  1. Jeffrey Van Veen zegt

    Koen Kloppenburg

Laat een antwoord achter