Column Jan Schoonen: Marco van Daalen (OSV Oud-Beijerland)

2

Hij is de linksbuiten van derdeklasser OSV Oud-Beijerland. Net als Shurnel François, zijn kompaan op de andere vleugel, is Marco van Daalen een zeer bruikbare kracht en in de competitie zorgen ze vanaf de zijkanten voor veel gevaar. Het is mede aan hen te danken dat het dit seizoen in de competitie redelijk voortvarend gaat. Zaterdagnamiddag in de bekerwedstrijd tegen zondagploeg ONA uit Gouda speelde Shurnel trouwens niet. Hij had in een eerder bekerpotje, tegen SNS, twee gele kaarten opgelopen en diende nog een schorsing uit te zitten. Basisspelers Wesley Koedam, Jock de Burgo en John van Tiggelen deden ook niet mee, zo besloot trainer Richard Koutstaal. En Ilyas Edir begon op de bank. ‘Vandaag spelen de wissels. Ik doe dit omdat wij met OSV die beker toch nooit winnen en omdat de competitie veel belangrijker is’, verklaarde Richard zijn keus.

Marco van Daalen speelde wel. Marco is een voetballer die meteen opvalt. Zijn balaannames, zijn balbehandeling; het ziet er allemaal goed uit en je snapt meteen waarom hij sinds zijn komst bij de Oud-Beijerlanders vaste waarde is, ook nadat in de overschrijvingsperiode een hele verzameling voetballers van voormalig tweedeklasser Piershil bij OSV op sportpark Olympia was neergestreken. Die komst zorgde ervoor dat een aantal vaste krachten die vorig seizoen nog kampioen werden in de vierde klasse, nu op het tweede plan verzeild geraakt zijn. Maar Marco dus niet. Die speelt nog altijd in OSV 1 en afgaande op de wedstrijd tegen ONA is dat meer dan terecht.

Spelend met shirtnummer 7 stond hij zaterdag stijf aan de zijlijn geplakt. Het hoofdveld van OSV is bedekt  met kunstgras, voor de club waarschijnlijk een uitkomst maar in het geval Marco van Daalen toch jammer, vind ik. Van mij mogen ze de mannen van de werkploeg vragen de lijnen van dat veld ook te krijten, want Marco is een voetballer die kalk op zijn schoenen hoort te hebben. Vanaf de zijkant spelend is hij namelijk op zijn best. Als hij in het spel betrokken wordt, is het fascinerend hem bezig te zien. Het is trouwens wel vriezen of dooien met hem. Soms doet hij hele mooie dingen, zoals met een leuke passeeractie zijn bewaker Joeri Terlouw in de luren leggen en er vervolgens als een hazewindhond vandoor gaan. Maar soms is het helemaal niks wat hij doet. Dan drijft hij zijn actie te ver door, zoekt een duel op met twee tegenstanders tegelijk  en is de bal dus meteen kwijt, terwijl hij ook simpel had kunnen terugleggen op ploeggenoot Youri van Ruiven die ‘onder’ hem stond. Wonderbaarlijk genoeg wordt Youri op dit balverlies door trainer Koutstaal aangesproken en niet Marco, terwijl ik toch echt Marco op zijn donder had gegeven als ik trainer was geweest. Simpel spelen is af en toe ook nodig, nietwaar?

Hoe dan ook, Marco van Daalen is een speler om tijdens een wedstrijd in het oog te houden. Zo krijgt hij in de twintigste minuut een bal in de diepte aangespeeld. Hij schiet meteen uit de startblokken. Pijlsnel is hij, vooral op de eerste meters en zijn tegenstander heeft het nakijken. Hij is in de zestien net eerder bij de bal dan ONA-doelman Erik van der Laan, die hem aantikt. Penalty vindt arbiter Arie Kuup en die wordt onberispelijk verzilverd door David Pieters. Vlak voor rust, al in blessuretijd, vestigde Marco opnieuw de aandacht op zich. Een nieuwe run van hem langs de zijkant werd door de scheidsrechter met een fluitsignaal onderbroken. ONA-clubgrensrechter  Roy van Dam stond namelijk weer eens te vlaggen. Of dat terecht was of niet doet na zo’n fluitsignaal niet meer ter zake, maar Marco mopperde en bleef dat doen, ook toen de scheids hem bestraffend aankeek. Geel was zijn beloning. Op zijn zachtst gezegd was dat niet slim van Marco. Volgende zaterdag moet hij tegen Vierpolders voetballen. Het zou me niks verwonderen als hij dan met een pleister op zijn mond speelt. Alle gekheid op een stokje: ik zou graag zien dat Marco zich alleen richt op het voetbal en zich niet met de scheidsrechter of de grensrechter bezighoudt. Dat heeft toch geen zin. Als hij zijn energie aan het voetballen besteedt, kan hij vast vaker leuke dingen laten zien. Dan ga je speciaal voor hem bij OSV kijken. Zover is het nog niet, maar wat niet is, kan nog komen. Toch?

Overig Nieuws
2 Comments
  1. Rens Burgwal zegt

    Marco van Daalen

  2. Marco van Daalen zegt

    VvOsv Oud-Beijerland

Laat een antwoord achter