Column Jan Schoonen: Claudio Santos Silva (Brielle)

1

Voor de tweede achtereenvolgende week moest hij het met zijn ploegmaten opnemen tegen de koploper van de eerste klasse B. Op zaterdag 27 oktober wonnen ze met 2-1 van de toenmalige lijstaanvoerder Forum Sport, waardoor het verrassende SHO plots bovenaan de ranglijst opdook en juist die ploeg zou een week later tegenstander zijn. SHO-Brielle vond afgelopen zaterdag plaats en opnieuw stapte Claudio Santos Silva na een wedstrijd tegen een koploper winnend van het veld. Om precies te zijn: hij stapte iets eerder van het veld, op het moment dat de drie punten nog niet helemaal in de tas zaten. Tien minuten voor tijd werd hij namelijk door trainer Stanley Rieborn naar de kant gehaald ten faveure van Victor de Blok.

Het was geen applauswissel, want de wedstrijd was nog niet gespeeld en SHO drong steeds meer aan. Maar een applauswissel had het echt wel kunnen zijn, want Claudio haalde als een van de weinige Briellenaren een dikke voldoende. Net als centrale verdediger Marcel van de Berg speelde hij een puike wedstrijd; de rest van zijn ploegmaten blonken nou niet bepaald uit. Ze waren onnauwkeurig in de opbouw, speelden slordig, leden dus veel balverlies en het meest van al viel op dat ze weinig in beweging waren. Alsof ze met minimale inspanningen een maximaal resultaat wilden behalen. Het was niet voor niks dat Stanley Rieborn na de eerste afwachtende en weinig actieve minuten naar zijn spelers riep dat de wedstrijd toch echt al begonnen was. En de minuten daarna schreeuwde diens assistent Edwin van Zwieteren de longen uit zijn lijf om zijn spelers in beweging te krijgen. Omdat er bij SHO in die periode ook niet heel veel goed ging, ontspon zich een draak van een wedstrijd. SHO is trouwens een raar ploegje. Zonder nou echt goed te voetballen, pakten ze in de eerste 5 wedstrijden van de competitie toch echt 13 punten, met daarbij onder meer een opzienbarende overwinning bij Deltasport, waar ze de eerste helft alle hoeken van het veld te zien kregen. ‘Het had bij rust 4-0 voor Deltasport moeten zijn en dan nog hadden wij weinig te klagen gehad’, blikte trainer Sander Fakkel tegen me terug op die wedstrijd. Adrie Troeleman, al vele jaren de chroniqueur van SHO, vulde aan dat het van SHO-kant een persiflage op voetbal was.

Zo erg was het tegen Brielle niet, maar hoewel de ploeg van Fakkel het tegen Brielle echt wel probeerde, was het niet best. Gevaar werd er nauwelijks gesticht. Dat kwam vooral door Claudio Santos Silva. Die vocht op het middenveld veel duels uit en kwam bijna altijd als winnaar uit de bus. Als een van de weinige Briellenaren keek hij daarbij niet op een meter meer of minder. Met afstand was Claudio bij de bezoekers de beweeglijkste speler en het zal wel daarom zijn dat hij vlak voor tijd naar de kant gehaald werd. Hij was moegestreden. Hij was op.

Claudio is een waardevolle breker annex stofzuiger op het middenveld en in een weinig beweeglijke ploeg als het Brielle van afgelopen zaterdag is hij van grote waarde. Er sprong tegen SHO nog te vaak een bal van zijn voet waardoor hij meteen weer op jacht moest en dus weer vol gas moest geven, maar verder deed hij alleen maar goede dingen. Het was vooral door hem dat SHO niet gevaarlijk kon worden. Eén keer was er trouwens wel paniek in de tent achterin bij Brielle. Dat was toen doelman Deshney Hoorweg een hoge bal los liet en Ricky Bokhoven er als de kippen bij was om het leer in het doel te trappen. Er was helemaal niets aan de hand, het was een 100% zuiver doelpunt en toch keurde arbiter Rembrand Duindam die goal af wegens aanvallen van de keeper. Tja, dan zit je niet echt in de wedstrijd, scoor je toch en wordt die goal afgeblazen. Laten we het er maar op houden dat het geluk, dat SHO tijdens de eerste vijf wedstrijden van de competitie vergezelde, er zaterdag niet was, ook al omdat in blessuretijd Kevin Angel Queijo nog een vrije trap tegen de paal trapte. Zo sleepte Brielle, vooral dankzij de tomeloze inzet van Claudio Santos Silva een 1-0 overwinning in de wacht, omdat vlak na rust de ingevallen en hevig getergde Stevie Suares gescoord had.

Claudio is een bovenste beste. Dat vond Rob Jacobs ook toen Brielle anderhalf jaar geleden bij Neptunus Schiebroek aanklopte om hem daar weg te halen. ‘Met zijn vertrek leveren wij veel kwaliteit in’, had hij gezegd en daar valt niks op af te dingen, want ook bij Brielle is Claudio een van de beteren. Zeker afgelopen zaterdag tegen SHO.