Omdat in verslagen van voetbalwedstrijden de scheidsrechter vaker negatief genoemd wordt dan positief, heeft VoetbalRotterdam.nl gemeend een rubriek te moeten maken waarin een scheidsrechter of een assistent scheidsrechter zichzelf aan u voorstelt en een blik verschaft achter de man of vrouw in het scheidsrechter pak.
Hiermee proberen wij de afstand tussen arbitrage en spelers wat te verkleinen en meer begrip te kweken voor als er eens een (onvermijdelijk) foutje wordt gemaakt.
Vandaag heeft Arie van den Bulk Xander Stoffer, begin 20, uit Rotterdam gevraagd een elftal vragen te beantwoorden:
- Hoelang ben je al als scheidsrechter en/of assistent scheidsrechter actief?
Ik ben actief sinds mijn 17e op mijn eigen voetbalvereniging, maar ben begonnen bij de KNVB sinds mijn 19e.
2. Wat is je leukste herinnering als scheidsrechter of assistent scheidsrechter en waarom?
Mijn leukste herinnering als scheidsrechter was; nadat ik een keer een jeugdwedstrijd op de club had gefloten ik een paar dagen later een mailtje kreeg van het bestuur met uitgebreide complimenten en met de vraag of ik niet een scheidsrechters opleiding wilden gaan volgen bij de KNVB.
Ik voelde me zo vereerd. Ik had wel het gevoel dat de wedstrijd (waar ze over schreven) wel oké was verlopen maar blijkbaar was iedereen er heel content mee. Daardoor kreeg ik een zeer voldaan gevoel.
3. Waarom ben je destijds begonnen met het scheidsrechteren?
Ik ben begonnen eigenlijk vanuit frustratie.
Ik voetbalde met mijn vrienden van school of elders en wij kregen nooit een clubscheidsrechter aangesteld omdat er te weinig van waren. Dus moest er bijna altijd een vader van de kant zonder spelregelkennis met een fluitje het veld op.
Een enkele keer moest zelfs onze trainer de wedstrijd leiden. Dit natuurlijk tot groot ongenoegen van de tegenstander.
Ik had me toen vrijwillig aangemeld om wedstrijden te gaan leiden in de jeugd omdat het daar nog vaker voorkwam dat een vader of trainer de wedstrijd moest fluiten. Ik probeerde op mijn eigen manier zo de tekorten een beetje aan te vullen.
4. Wat zou je als scheidsrechter of assistent scheidsrechter nog graag willen bereiken?
Ja…de top wil ik zeggen, maar waar dat ligt weet ik eerlijk gezegd nog niet. Toen ik begon bij de KNVB was ik best zenuwachtig voor mijn eerste wedstrijd, maar nadat ik floot voor het begin van de wedstrijd waren die zenuwen best snel weg en merkte ik dat ik het niveau best goed aan kon, ook al zeg ik het zelf.
Naarmate ik steeds hoger ging fluiten werd het spel ook vloeiender en zag ik dat het ook een mooi strategisch spelletje kon zijn tussen trainers in plaats van de lange bal naar voren en hopen op het beste zoals in de allerlaagste klassen van het amateurniveau nog wel eens het geval is.
Nu geniet ik vooral van het spel en hoop ik t.z.t. het betaalde voetbal te kunnen halen.
5. Wat is volgens jou een goede scheidsrechter en aan welke eisen moet een goede scheidsrechter voldoen?
Dat is een lastige vraag.
Er zijn heel veel dingen waar een goede scheidsrechter aan moet voldoen. Een hoog fluitende scheidsrechter zei ooit een tegen mij (nadat ik zelf deze vraag stelde aan hem) dat een goede scheidsrechter iemand is die altijd en overal ter plaatse kan zijn wanneer de omstandigheden daar om vragen, nooit te laat is en altijd de juiste beslissing neemt.
Maar goed, zo zijn er maar weinig van op de wereld en al helemaal in Nederland.
Zelf zou ik daar wel aan willen toevoegen dat het iemand is die een juiste balans weet te vinden tussen het fluiten volgens de regels en fluiten in de geest van de wedstrijd.
Dat is overigens nog best gevaarlijk want wanneer iemand fluit volgens de spelregels wordt er al snel verweten dat je niet fluit in de geest van de wedstrijd en vice versa wanneer je fluit in de geest van de wedstrijd je al snel verweten wordt dat je niet fluit volgens de regels.
Een balans tussen deze twee elementen is denk ik dus nog iets waar een goede scheidsrechter aan moet voldoen.
6. Wat is voor jou de meest aansprekende scheidsrechter in het Nederlandse betaalde voetbal en waarom?
Om eerlijk te zijn wisselt dat nogal eens van periode tot periode.
Momenteel gaat mijn keuze uit naar Serdar Gözübüyük. Hij voldoet naar mijn mening zo een beetje aan alle eerder beschreven criteria waar een goede scheidsrechter aan moet voldoen.
En hij is ook nog eens jong, wat ook nog betekent dat de potentie er voor hem is om door te groeien tot een van de beste scheidsrechters van onze tijd.
7. Welke wedstrijd heb je als laatste geleid en wat vind je van je eigen prestatie in die wedstrijd?
Mijn laatste wedstrijd was Die Haghe – SHO op 29 september ’18. Ik kan over het algemeen tevreden terugkijken op mijn geleverde prestatie. Wel ben ik geblesseerd uitgevallen nadat ik in botsing kwam met een speler van SHO.
Dus de wedstrijd heb ik ongeveer 10 minuten voor tijd moeten staken. Het was toen nog 0-0.
8. Wanneer heb jij na afloop van een wedstrijd een tevreden gevoel?
Wanneer de spelers van het veld aflopen met een gevoel dat ze lekker een pot voetbal hebben gespeeld, gewonnen of verloren.
Dat de spelers eerder gaan praten over hun wel of niet afgemaakte kansen dan over de scheidsrechter.
9. Zijn er spelregels of andere richtlijnen die jij graag veranderd zou zien en zo ja waarom?
Ik erger mij altijd mateloos aan het tijdrekken. Ik ben benieuwd hoe er gevoetbald zou worden met ‘zuivere speeltijd’ zoals dat wordt gedaan in rugby.
10. Wat vind jij van de kwaliteit van de Nederlandse arbitrage in het algemeen?
Goed!
Vaak wordt erover geklaagd dat de scheidsrechter bij een wedstrijd in het amateurvoetbal of betaald voetbal slecht is, maar dat gebeurt in meer dan de helft van de gevallen door het publiek die of de spelregels niet kennen, of bepaalde ideeën hebben over het voetbal die nog stammen uit het stenen tijdperk en niet meer op gaan in het voetbal van vandaag.
Het valt écht reuze mee hoe “slecht” de scheidsrechters zijn in het amateur dan wel betaalde voetbal.
De middelen waar de KNVB mee moet werken om scheidsrechters op te leiden zijn beperkt en toch lukt het ze om te functioneren als professioneel apparaat en er een prima scheidsrechter mee op te leiden.
11. Welke wedstrijd zou jij heel graag willen leiden?
Zonder aarzeling wil ik zeggen een wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord. De klassieker dus.