De werkploeg (69): DVV’09

Ook dit voetbalseizoen zet Jan Schoonen namens VoetbalRotterdam de vrijwilligers van de werkploeg van een voetbalvereniging in de regio op de foto. Voor de aflevering 69 van deze serie is hij op bezoek geweest bij vierdeklasser DVV’09 uit Dirksland dat met sportpark een ruim opgezet thuiscomplex heeft.

De afspraak was gemaakt met bestuurslid Wim Groeneveld, die op het sportterrein al op de fiets rondrijdt om me te verwelkomen. Wim is geen lid van de werkploeg en gaat daarom niet op de foto, maar hij heeft iedereen wel ingelicht dat VoetbalRotterdam een kijkje komt nemen.

Hans Brooshooft is gras aan het maaien. Dat doet hij in de zomerperiode drie keer per week, in deze tijd tweemaal en straks nog één keertje per week. Samen met Ton Melissant onderhoudt hij alle velden bij DVV’09: maaien, bemesten, egaliseren, onkruid verwijderen en beregenen. In de droge zomerperiode hebben ze er behoorlijk wat werk mee gehad, maar ze klagen niet. En ze hadden hulp van anderen. ‘We vinden het leuk werk en op deze manier zijn we lekker bezig’, zegt Hans, die tevens de schoonvader is van voorzitter Rob van Gils .’Dat verklaart meteen waarom jij vrijwilliger bent bij de club’, zeggen we tegen hem. Maar al voordat Rob voorzitter werd, stak Hans de handen al uit de mouwen bij DVV’09. Zijn maatje Ton is aan het werk, dus kon niet op de foto. Dat kon Rinus Jongejan ook niet, want ook die is aan het werk. Rinus zit soms ook op de grasmaaier en doet tevens allerlei andere klussen als het met zijn werk uitkomt.

Adrie Robijn is er wel. Die is zo goed als elke dag op de club. Vroeger werkte hij in de Rotterdamse haven in de vijfploegendienst en als hij vrij was, was hij al op de club te vinden om klusjes te doen. Sinds hij met 2002 met pensioen gegaan is, is dat dus elke dag geworden. Adrie heeft bij Dirksland tot zijn 40e in het eerste gevoetbald, maar een knieblessure noodzaakte hem te stoppen. ‘Als ik die blessure niet opgelopen had, had ik nu waarschijnlijk nog gevoetbald’, zegt hij quasi serieus. Adrie is 76 jaar en wordt bij DVV’09 de Bundel genoemd. ‘Dat komt omdat ik vroeger mijn lange broek altijd in mijn sokken had gestoken en bij mijn enkels dus een bundel had’, zegt hij. Hij is nu lid van de werkploeg, vroeger was hij onder meer trainer van de A- en van de B-jeugd.

Andries Stolk is buiten aan het opruimen. Dat doet hij elke week. Op de vraag waarom hij dat doet, valt hijeven stil. ‘Omdat het leuk werk is en om zo iets voor de club te doen’, zegt hij dan. ‘En samen hebben wij het hier best gezellig. Het is alleen jammer dat het clubje vrijwilligers niet erg groo tis’, gaat hij verder. ‘We zouden er graag nog een paar man bij wil hebben.’ Zelf is Andries al ruim 40 jaar actief voor de voetbalclub. Vroeger was hij onder meer leider, bestuurslid en hij is ook een periode penningmeester geweest.

Jan Wolfert is bij DVV’09 de kantinebeheerder. Dat is hij al ruim 36 jaar. Hij krijgt er een vrijwilligersvergoeding voor, maar dat weegt nauwelijks op tegen de tijd die hij er in steekt. Hij doet het overigens met plezier, want het werk vindt hij heel leuk en dan kijk je niet op een uurtje meer of minder, legt hij uit. ‘Vroeger hielp ik al mee achter de bar en toen de kantinebeheerder er mee stopte, ben ik het gaan doen. Het is tegenwoordig trouwens best moeilijk om de barbezetting elke week rond te krijgen, maar gelukkig is er ook een aantal mensen dat wel komt helpen.’

Een van hen is Sandra Kolenbrander. Zij staat vele uren achter de bar en daarnaast maakt ze de kantine schoon. ‘Vaak zaterdagavond laat, maar als het echt te laat wordt, dan op zondag’, zegt ze. ‘Ik heb altijd al iets met horeca gehad. Vroeger stond ik als 14-jarig meisje bij Hekelingen in de kantine al snoepjes te verkopen.’ Sinds haar verhuizing naar Dirksland is ze bij DVV’09 in de weer. ‘Het is hartstikke leuk hier en we proberen er samen altijd iets moois van te maken’, zegt ze en ze geeft als voorbeeld zelf saté maken. ‘Jan en ik gaan vaak naar de Action en naar de Macro, op zaterdag draaien we dagen van 8 uur ‘s morgens tot soms wel 11 uur ’s avonds. Ja, we stoppen heel wat uurtjes in de club. Maar we doen het graag hoor.’

Oproep

Wilt u uw werkploeg ook in het zonnetje zetten? Wilt u dat Jan Schoonen langs komt om foto’s en een verhaaltje over de werkploegleden te maken? Stuur dan een mailtje naar info@voetbalrotterdan.nl, vermeld uw telefoonnummer en er wordt contact met u opgenomen.