Bjorn van Kwawegen (Pernis): ‘Dat ik een 25-jarige hoofdtrainer ben zie ik niet als een probleem’

Bjorn van Kwawegen mag zich dit seizoen de jongste hoofdtrainer uit de regio noemen. De 25-jarige trainer van Pernis is bezig aan zijn eerste klus als hoofdtrainer van een standaardelftal. Als het als voetballer niet lukt dan maar als trainer? ”Deze vraag kan ik met ja beantwoorden. Vorig seizoen ben ik bijna het hele jaar geblesseerd geweest. Ik kan mij sowieso weinig seizoenen herinneren waarin ik niet geblesseerd was. Toen deze positie vrij kwam, en de club bij mij uit kwam, heb ik dus de afweging gemaakt tussen het zijn van voetballer en het zijn van trainer. De tweede optie leek mij het beste.”

Van Kwawegen deed zijn ervaring op bij jeugdelftallen. Als trainer had hij (Excelsior) Pernis E1, D1 en B1 onder zijn hoede. Bij Zwaluwen ook de B1 en liep hij stage bij FC Utrecht onder 13. Op zijn 21ste haalde hij al zijn TCII. Nu vier jaar later komen zijn papieren van pas. Vijfentwintig jaar en al hoofdtrainer tussen mannen van boven de 30. Dit lijkt lastig. ”Ik heb een ervaren voetballer/trainer Serge De Lobel en een ervaren voetballer Ivan Oversluizen in mijn staf. Ik denk dat ik mij juist goed kan inleven in de nieuwe generatie. Ik maak dezelfde dingen mee maar ook de oudere spelers zijn volwassen genoeg om naar mij te luisteren. Dit doe je door de tactiek trainbaar te maken en te zorgen dat de spelers vertrouwen hebben in deze tactiek. Dan maakt het niet uit of je 25 of 55 bent.”

Van Kwawegen kwam niet in een gespreid bedje terecht. Pernis had net een zwaar jaar achter de rug waarin het een beroep moest doen op oud-eerste elftal spelers om zodoende degradatie af te wenden. Dit lukte wonderbaarlijk. ”Dit lijkt uiteraard een groot risico maar we zijn met drie man sterk. Er wordt over alle beslissingen goed nagedacht en gediscussieerd. Voor mij is het een extra motivatie om juist te bewijzen dat met een goede speelwijze en de juiste benadering naar spelers een hoop mogelijk is.”

Dat zal dit seizoen opnieuw tot directe handhaving moeten leiden. Met vier punten uit drie wedstrijden draait de ploeg naar behoren. ”Het was in de voorbereiding vooral veel puzzelen. Tot nu toe ben ik trots hoe de jongens het allemaal hebben opgepakt. Er had iets meer ingezeten maar ik ben niet ontevreden.”

Op lange termijn hoopt Van Kwawegen zelfs weer iets van de oude glorie te doen terugkeren in Pernis. ”Ik hoop nog lang trainer te zijn van Pernis en ooit weer in de tweede klasse te belanden met deze club. Dat is echter nog niet aan de orde. We willen eerst weer dat mensen uit Pernis met plezier naar ons komen kijken. Dat is nu het belangrijkste.”

3 REACTIES