Omdat in verslagen van voetbalwedstrijden de scheidsrechter vaker negatief genoemd wordt dan positief, heeft VoetbalRotterdam.nl gemeend een rubriek te moeten maken waarin een scheidsrechter of een assistent scheidsrechter zichzelf aan u voorstelt en een blik verschaft achter de man of vrouw in het scheidsrechter pak.
Hiermee proberen wij de afstand tussen arbitrage en spelers wat te verkleinen en meer begrip te kweken voor als er eens een (onvermijdelijk) foutje wordt gemaakt.
Vandaag heeft Arie van den Bulk de 32 jarige Max Kok uit Maastricht, ook hier in de omgeving zeker niet onbekend, gevraagd een elftal vragen te beantwoorden:
- Hoelang ben je al als scheidsrechter en/of assistent scheidsrechter actief?
In april 2001 heb ik de cursus gedaan bij voetbalclub Caesar in Beek. Inmiddels ben ik aan mijn 18e seizoen begonnen als scheidsrechter. En nog steeds met ontzettend veel plezier. Ik noem dit overigens altijd passie!
2. Wat is je leukste herinnering als scheidsrechter of assistent scheidsrechter en waarom?
Teveel leuke herinneringen om op te noemen! Ik heb zoveel mooie wedstrijden maar ook toernooien gefloten. In Rotterdam bijvoorbeeld de Samba cup bij Leonidas. Ik ben in Portugal en Spanje geweest om wedstrijden te leiden. Maar bijvoorbeeld ook een Lienden-AFC in de toenmalige Topklasse zondag.
De A jeugd wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord/PSV.
En nu vergeet ik nog heel veel mooie herinneringen….
3. Waarom ben je destijds begonnen met het scheidsrechteren?
Mijn vader is sinds 1978 scheidsrechter dus toen ik eenmaal een tiener was ben ik er eigenlijk vanzelf ingerold. Ik floot al potjes op het schoolplein van de basisschool. Het was eigenlijk meteen duidelijk dat dit mijn ‘roeping’ was. En gelukkig maar! Ik denk nog weleens in welk wereldje ik anders terecht was gekomen. Ik zou het nog steeds niet weten!
4. Wat zou je als scheidsrechter of assistent scheidsrechter nog graag willen bereiken?
Ik heb altijd gezegd dat ik zo hoog mogelijk wil fluiten. Dat prestatieve heb ik altijd gehad. Ik ben nu 32 en fluit in de 3e divisie zondag. Ik zou nog graag in de 2e divisie willen acteren. Uiteraard ook hoger doch helaas is mijn leeftijd in mijn nadeel.
5. Wat is volgens jou een goede scheidsrechter en aan welke eisen moet een goede scheidsrechter voldoen?
Iemand die over sociale vaardigheden beschikt. Ik zeg altijd: fluiten op zich is niet zo lastig. Pas als het moeilijk wordt (als er weerstand komt) herken je de echte goede arbiters. De wijze hoe je daarmee omgaat is bepalend.
Uiteraard zorgen dat je fysiek in orde bent en vooral duidelijk zijn.
6. Wat is voor jou de meest aansprekende scheidsrechter in het Nederlandse betaalde voetbal en waarom?
Ik blijf toch zuidelijk en noem Pol van Boekel. Toch al jaren een vaste waarde in ons betaalde korps. Pol is ook international en iemand die eigenlijk niet wil opvallen. Ik hou daar wel van. Maar vergeet Bjorn Kuipers niet. Hij heeft Nederland en de Nederlandse arbitrage toch aardig op de kaart weten te zetten!
Dat zet jonge jongens hopelijk toch aan het denken.
7. Welke wedstrijd heb je als laatste geleid en wat vind je van je eigen prestatie in die wedstrijd?
Afgelopen maandag ben ik officieel begonnen aan het nieuwe seizoen. Een wedstrijd in de beloftencompetitie, Roda JC 2-RKC Waalwijk 2. Een leuke pot die al bij rust beslist was: 0-3. Geen moeilijke wedstrijd omdat de discipline bij dit soort wedstrijden ook sterk aanwezig is.
8. Wanneer heb jij na afloop van een wedstrijd een tevreden gevoel?
Als ik met beide ploegen met een positief gevoel naar het kleedlokaal kan lopen. Ook na afloop ben je onderdeel van hetzelfde spelletje en het is prettig als iedereen een fijne wedstrijd heeft beleefd!
9. Zijn er spelregels of andere richtlijnen die jij graag veranderd zou zien en zo ja waarom?
Ik hoor al jaren keer op keer in de wedstrijd ‘hands’. Veelal in gevallen dat er van opzettelijk hands geen sprake is. Ik zou die regel wel anders willen zien.
Dit zou veel discussie hierover wegnemen.
Verder vind ik dat protocollen een hulpmiddel moeten zijn en dat het gezond verstand vaker mag zegevieren. Tactisch zaken oplossen helpt vaak meer.
10. Wat vind jij van de kwaliteit van de Nederlandse arbitrage in het algemeen?
Er is de laatste jaren veel gewerkt om de arbitrage te verbeteren. Ik zie heel veel goede scheidsrechters maar vaak worden ze te snel omhoog gepraat. Er wordt ze ook vaak een ‘worst’ voor gehouden en daardoor is de kans op vroegtijdig afhaken aanwezig. Scheidsrechteren in de top van het amateurvoetbal is toch een pracht iets!
11. Welke wedstrijd zou jij heel graag willen leiden?
Ajax-Feyenoord natuurlijk!
Maar dan serieus:
Daar kan ik kort over zijn: IJsselmeervogels-Spakenburg. Lijkt me prachtig.
Tot slot het volgende:
Ik spreek weleens scheidsrechters die heel veel kritiek op allerlei beleidszaken hebben. Tegen deze arbiters zou ik willen zeggen: geniet van je wedstrijden en probeer dit zo goed mogelijk te doen. Leg daar je energie in want positiviteit wint altijd van negativiteit!
Foto: Gerard van Hees