Indrukwekkend benefietduel voor Anton Hylkema

Het was zaterdagmiddag met honderden belangstellenden gezellig druk, op het complex van zondageersteklasser Spartaan’20, waar de benefietwedstrijd voor de ongeneeslijk zieke Anton Hylkema (52) werd gehouden. De daaraan gekoppelde inzamelingsactie (www.doneeractie.nl) voor het Ikazia Ziekenhuis verloopt overigens geweldig. De teller staat inmiddels op ruim 12.000 euro en daar zijn de gelden uit de collectebus bij het clubhuis én latere giften nog niet eens bij opgeteld.

Vlak voor aanvang van de huldiging, voorafgaande aan het duel tussen Spartaan’20 en Smitshoek, nam de dappere Anton Hylkema in de gang van de kleedkamers naar het veld, een momentje voor zichzelf. Hoewel de hoofdpersoon van de benefietwedstrijd zich de hele dag ‘goed, flink en betrokken’ hield naar alles en iedereen die voor hem naar de Oldegaarde was gekomen, moet er op dat moment van alles door hem zijn heengegaan. Het is dan ook niet niks wat je te verstouwen krijgt als je drie weken daarvoor nog ‘met een rugpijntje’ naar de dokter gaat en inmiddels prognoses hebt gekregen dat je door de verschrikkelijke ziekte kanker aan lever en botten nog maar enkele maanden te leven hebt.

Spelersgang

De dankbare Anton Hylkema, elftalleider van de hoofdmacht van Spartaan’20, prepareerde zich in de spelersgang op de erehaag die werd gevormd door ruim honderd, met oranje, zwarte en witte ballonnen getooide pupillen van Spartaan’20 en Smitshoek. Onder klaterend applaus van de honderden belangstellenden betrad hij vervolgens het veld, met zijn echtgenote Claudia, zijn twee kinderen Silvana en Dominic en hun aanhang aan zijn zijde. Het indrukwekkende moment kreeg een vervolg toen de familie Hylkema op het veld één voor één werd begroet door de spelers, trainers en andere begeleiders van de beide teams, sporters die zij zo goed kennen. Voor dat moment schieten woorden te kort.

Aanvang duel

Gelukkig voor Anton Hylkema duurden de emotionele momenten niet tè lang. In de spelersgang had hij nog verzucht, ‘dat hij blij zou zijn als zijn in Fijnaart woonachtige zwager Frans Berghout voor het begin van de wedstrijd zou fluiten’. Daaraan kon zoon Dominic Hylkema (19), basisspeler van de hoofdmacht van Spartaan’20 en voorheen actief in de junioren van Smitshoek overigens niet deelnemen. Dat werd verhinderd door revalidatie na zijn kruisband-knieoperatie. Dat zoonlief aan de basis van de speciale dag voor zijn vader stond, moet hem veel meer deugd hebben gedaan. En de uitslag van de benefietwedstrijd? Die deed er zaterdagmiddag op het complex van Spartaan’20 totaal niet toe.