Mark Smeding: ‘Ik heb het volste vertrouwen dat Zinkwegse Boys derdeklasser blijft’

2

In de derde klasse D is het ongemeen spannend onderin. Met nog twee competitieduels op het programma gaan Pernis, NBSVV, Rockanje en Zinkwegse Boys onderling uitmaken welke ploeg rechtstreeks degradeert, welke twee teams nacompetitie moeten gaan spelen en wie er aan alles ontsnapt.

Trainer Mark Smeding van Zinkwegse Boys vindt dit heel leuk. ‘Dat het tot op de laatste speeldag onzeker is, is een van de leuke facetten van voetbal en dat we in deze situatie beland zijn, speelt daarbij geen rol in. Het is gewoon heel tof om tot op het laatste moment voor iets te strijden, in ons geval voor behoud. Want ik ben er absoluut zeker van dat Zinkwegse Boys zich veilig gaat spelen.’

Waar dat vertrouwen op gebaseerd is, legt Mark uit na een training waarbij het accent lag op de omschakeling. ‘Vorige week hebben wij een prima partij gespeeld bij ’s-Gravendeel. We wonnen met 3-1 en voegden 3 heel belangrijke punten aan ons totaal toe. Nou hebben we in de competitie wel vaker goede wedstrijden gespeeld, maar te vaak hebben we vergeten onszelf daarvoor te belonen. Gecreëerde kansen werden niet in doelpunten omgezet en foutjes achterin werden meedogenloos afgestraft. We hadden al lang veilig kunnen zijn; dat is dus niet zo. Maar je staat waar je staat. Daarmee bedoel ik dat we op de plek staan die ons toekomt, want laten we wel wezen: Zinkwegse Boys is geen hoogvlieger. Zo realistisch ben ik wel. Wij hebben individueel niet de beste spelers in huis. De kracht van Zinkwegse Boys is het team. Wij moeten het hebben van onze teamgeest en dat we met zijn allen strijden om met een zo goed mogelijk resultaat van het veld te stappen. Die teamgeest hebben we. Wij hebben veel voor elkaar over. Je kunt iemand die een beslissende fout maakt helemaal afbranden, maar zo zitten wij niet in elkaar. Wij zijn van nature positief ingesteld, ik als trainer ook. Dit seizoen zijn wij in de derde klasse nooit weggespeeld. Vorig seizoen in de vierde klasse moesten we knokken voor elk punt en dit jaar is dat eigenlijk niet anders. Maar zo slecht gaat het niet, hoor. Wij creëren kansen, zie afgelopen zaterdag tegen ’s-Gravendeel  en zolang dat gebeurt, blijf ik er in geloven. Ik ben er dan ook absoluut van overtuigd dat wij ons handhaven.’

‘Wat wij in de twee resterende wedstrijden tegen Binnenmaas en tegen Pernis moeten doen, is de rust en de kalmte bewaren’, vervolgt Mark. ‘we moeten ons niet gek laten maken door de buitenwacht. We moeten realistisch blijven, naar ons zelf kijken en in die twee keer 90 minuten maximaal presteren binnen onze mogelijkheden. Vanaf de wedstrijd tegen IJVV Zwervers gaat het bij ons lekker. Waarom zouden wij die lijn niet vast kunnen houden? Toen we aan de competitie begonnen wisten we dat het zwaar ging worden. We hebben toen samen afgesproken er vol voor te gaan en te strijden voor elke meter. Dat hebben we gedaan, elke zaterdag weer. We hebben als team, als individu en ook als staf alles er uitgehaald wat er in zit. En mocht het onverhoopt toch niet lukken, dan hoeven wij onszelf geen enkel verwijt te maken en kunnen we met opgeheven hoofd terug naar de vierde klasse afdalen. Maar dat gaat niet gebeuren, als het aan mij ligt. En zo denkt iedereen er hier over. Wij gaan ons handhaven.

2 REACTIES