De werkploeg (62): Berkel

0

In het voetbalseizoen zet Jan Schoonen namens VoetbalRotterdam de vrijwilligers van de werkploeg van een voetbalvereniging in de regio op de foto. Voor de 62e aflevering is hij langs geweest bij Berkel, waar al zeker 7 jaar een scholekster eieren uitbroedt op het dak van de kleedkamers.

Maar we komen niet voor de vogels, we komen voor de leden van de werkploeg en daar hebben ze er bij Berkel veel van. Op het mooie, goed onderhouden sportpark zijn deze zeker vijftien mensen in de weer. Zo hebben we Henk Verhoef die elke week twee ochtenden de kleedkamers schoonmaakt. Dat doet hij al een jaar of 7. Henk is al lid van Berkel sinds de oprichting in 1961, heeft er vroeger zelf ook gevoetbald en eromheen allerlei activiteiten gedaan, zoals hij het zelf zegt.  Louis Hoek, oftewel Lowietje zoals hij op de club genoemd wordt, is er ook 2 dagen in de week. Bij Berkel hebben ze 24 kleedkamers en net als Henk is Lowietje een van de mensen die ze allemaal netjes houdt.  Ook Aad van der Hoek helpt daarbij. Hij doet dat al zeker 10 jaar. Aad is tijdens het werk altijd bezig anderen in het ootje te nemen en natuurlijk wordt hij dan teruggepakt. Als hij met zijn boenmachine de gang wil schoonmaken kan hij niets ondernemen omdat ze de stekker uit het stopcontact gehaald hebben. Dat heeft Piet van Scheijndel gedaan. ‘Pietje Buitenom’ noemen ze hem bij Berkel Die bijnaam stamt nog uit de tijd dat hij als linksbuiten van het eerste elftal menig tegenstander in de luren legde. ‘Het is mooi hier, hè’, zegt hij. ‘Daar zijn we trots op en we willen het natuurlijk erg netjes houden. Daarom ben ik hier’, zegt hij. En weg is hij, om een andere kleedmaker onder handen te nemen. Beneden, bij de kleedkamers, is ook Peter Straver in de weer. Peter is trouwens niet alleen vrijwilliger bij Berkel. Hij is al meer dan 30 jaar actief in de wielersport, onder meer als ploegleider van de dames en hij doet ook de financiële administratie. En dan hebben we boven ook Aad Struijk nog. Aad heeft bij Berkel 40 jaar de klaverjasavonden georganiseerd, maar daar is hij onlangs mee gestopt. Aad is ook al iemand die sinds de oprichting lid van Berkel is. En dat terwijl hij nooit in Berkel gewoond heeft en nu nog altijd niet. Ook Jan van Eck is geen originele Berkelaar. Hij komt uit Drenthe en is als kind meeverhuisd toen zijn vader in Berkel ging werken. Jan is evenals alle anderen twee ochtenden in de week met schoonmaakwerkzaamheden bezig, maar hij is er op dinsdag vaak ook. ‘Dan komt de drank binnen en ben ik er om alles op te ruimen.’

Boven in de kantine is Rens Groenendijk bezig. Ze maakt daar schoon. Ze is al 42 jaar vrijwilligster. Vroeger deed ze heel veel op zaterdag, maar omdat ze een dagje ouder aan het worden is, heeft ze nu gas teruggenomen. Een beetje gas teruggenomen dan toch, want ze komt nog elke week helpen. Bas de Jong is ook al iemand die vele, vele jaren lid is van Berkel. ‘Maar niet vanaf de oprichting’, vertelt hij. ‘Dat mocht ik thuis nog niet, want ik zat toen op school en de voetbal zou ten koste gaan van mijn huiswerk, vonden ze thuis. Toen vond ik dat stom natuurlijk, maar achteraf bezien denk ik dat het toch een juist besluit is geweest van mijn ouders.’

Aad Scholte is ook lid van de werkploeg van Berkel. Opmerkelijk is dat hij een jaar of 5 geleden zelf aangeboden heeft te komen helpen, terwijl hij helemaal geen verleden heeft bij de vereniging.  Hij heeft het inmiddels goed naar zijn zin en voelt zich er helemaal thuis. ‘Ik doe het omdat ik het leuk vind en om iets te doen te hebben’, zegt hij.

Arco van der Voort is lid van de werkploeg geworden via zijn vriend Bas de Jong. ‘Ik hoef eigenlijk geen aandacht, hoor’, zegt hij bescheiden. Arco vindt dat anderen daar meer recht op hebben: ‘Die doen dit al vele, vele jaren. Ik ben hier nog niet zo lang.’

Ook Jaap Olieman is lid van de werkploeg. Hij doet het onderhoudswerk. Vandaag is hij bezig de afvoerleidingen van de tap door te spoelen, want als hij dat niet doet koekt het schuim allemaal aan. Jaap is momenteel ook druk bezig met het installeren van screens en camera’s. Dat doet hij samen met Karel Neelis, maar die is er vandaag niet. Wim Buitenhuis ook niet. Die zit momenteel op de camping en Hans Smit is er alleen op de maandag. Die staat dus ook niet op de foto. Karel van der Meulen staat wel op de foto. Hij komt op de club 1 dag in de week klusjes doen. Wat kapot is, wordt door hem gerepareerd. ‘Dat probeer ik dan toch, want het lukt niet altijd’, zegt hij bescheiden. Piet Notenboom is de schilder van de onderhoudsploeg. Kleedkamers witten, de binnen- en buitenboel opschilderen; het is zijn pakkie-an.

Dirk van der Wal is de lijnentrekker. Wanneer hij dat doet is afhankelijk van de weersomstandigheden en daarom is het makkelijk dat hij een sleutel van het complex heeft. ‘Dan kan ik het allemaal zelf indelen’, zegt hij.

Tot slot hebben we nog Willem van Dam. Hij is 13 jaar bestuurslid geweest, een tijdje weg geweest bij de club en nu weer terug. Hij is de man van het accommodatiebeheer en steekt natuurlijk ook de handen uit de mouwen.

Oproep

Wilt u uw werkploeg ook in het zonnetje zetten? Wilt u dat Jan Schoonen langs komt om foto’s en een verhaaltje over de werkploegleden te maken? Stuur dan een mailtje naar info@voetbalrotterdan.nl en er wordt contact met u opgenomen.