Column Jan Schoonen: Leon Steketee (Heinenoord)

0

Steketee. Toen ik zijn naam op het wedstrijdformulier zag staan, kwamen de herinneringen meteen boven. Niet aan de voetballer Steketee, maar aan de Steketee van het carnaval in mijn vroegere woonplaats Bergen op Zoom, oftewel Krabbegat zoals dat tijdens de Vastenavond zo mooi heet. Steketee is het hoofd van de Vastenavond-politie en zijn grootste taak is dat het in Krabbegat tijdens carnaval leuk blijft. Hij is de beschermer van prins Carnaval en op dinsdags loopt hij met zijn sabel in de hand en in zijn met vele medailles gesierde uniformpak voorop als de carnavalsoptocht door de stad trekt. Steketee is in Krabbegat een gerespecteerd figuur en is daarom ooit met een heus carnavalslied geëerd. Dat heb ik vroeger menige keer mee staan lallen: ‘Eee, daar komt Steketee weer aan, verboden stil te blijven staan.’

Leon Steketee, de nummer 22 van Heinenoord heeft niet alleen dezelfde familienaam als de baas van de Bergse vastenavondpolitie, gezien zijn verrichtingen tijdens de wedstrijd zaterdag tegen Brielle weet ik zeker dat hij die rol in Krabbegat moeiteloos zou kunnen vervullen. Hij is de bewaker van de achterhoede van Heinenoord. Straalt gezag uit. Links centraal achterin staat hij, rechts van hem loopt Nick Jongman. Leon heeft geen vaste tegenstander, die wordt bewaakt door Nick. Maar Leon is wel de baas van de achterhoede. Hij anticipeert kundig, pakt veel ballen af omdat hij sterk is in het kiezen van de goede plek en het juiste moment. Slidings heeft hij daarbij niet nodig. Ook opbouwend is hij eveneens van waarde. Elke aanvalsopzet begint bij hem. Opmerkelijk genoeg wordt hij door de spitsen van Brielle daarbij niet of nauwelijks onder druk gezet. Zo kan Leon telkens met de bal aan de voet ongehinderd een eind oprukken waarna hij hem met links inspeelt naar een medespeler. Veel risico’s neemt hij daarbij niet, dus hij heeft weinig balverlies. Steketee straalt rust uit en vertrouwen. Net als zijn naamgenoot in het Bergse carnaval dus.

Brielle-Heinenoord is voor rust een wedstrijd zonder spektakel, zonder avontuur, gespeeld in een laag tempo. Steketee heeft de boel dus goed onder controle. Grote kansen zijn er niet, een paar kleintjes wel. Er gebeurt dus niet veel. Leon Steketee is ook niet avontuurlijk. Hij schuift zelden in. Eén keer was hij ver op de helft van Brielle verzeild geraakt en meteen was er paniek in de tent; in zijn eigen tent wel te verstaan, want Brielle maakte handig gebruik van de ontstane ruimte. Tot opluchting van Leon kwam daar geen treffer uit voort. Die kwam er wel, 10 minuten na rust, toen Brielle uit een ander vaatje tapte door iets meer aan te zetten. Een voorzet van Jeffrey Duijnstee werd door de vrijgelaten Stevie Suares bij de tweede paal binnengelopen.

Vanaf dat moment werd Leon Steketee nog belangrijker dan dat hij al was. Hij was nog vaker aan de bal en omdat Mitch Fransen door trainer Ralph Kalkman naar de kant werd gehaald werd zo ruimte gecreëerd waarin Steketee zijn gang kon gaan. Mitch was zaterdag namelijk de meest teruggetrokken middenvelder en toen die niet meer op het veld liep kon Steketee aan zijn optocht beginnen. ‘Eee, daar komt Steketee weer aan’. Telkens stak hij de vrije ruimte op het middenveld over en zette en passant zijn ploeggenoten nog meer in beweging: ‘Verboden stil te blijven staan’. Het eerste kwartier na rust was Brielle de bovenliggende partij geweest, maar toen Steketee zich aanvallend meer en meer inschakelde werden de rollen omgedraaid. De thuisploeg was genoodzaakt zich terug te trekken, tot onvrede van trainer Stanley Rieborn die zijn manschappen keer op keer naar voor dirigeerde. Maar dat kon niet, want daar kwam Steketee weer aan. Het was wachten op de gelijkmaker, die er 7 minuten voor tijd ook kwam. Via onder meer Steketee en Arif Irilmazbilek belandde de bal bij Neall Mouthaan, het jonkie van Heinenoord en die haalde de trekker over.

Leon Steketee is van hele grote waarde voor Heinenoord en voor zijn wedstrijd tegen Brielle mogen ze hem van mij een medaille geven. Die kan hij dan opspelden en daarmee net als zijn naamgenoot uit Krabbegat paraderen. ‘Eee, daar komt Steketee weer aan, verboden stil te blijven staan.’