Scheidsrechter zijn is leuk (43): Manuel Uijttewaal

4

Omdat in verslagen van voetbalwedstrijden de scheidsrechter vaker negatief genoemd wordt dan positief, heeft VoetbalRotterdam.nl gemeend een rubriek te moeten maken waarin een scheidsrechter of een assistent scheidsrechter zichzelf aan u voorstelt en een blik verschaft achter de man of vrouw in het scheidsrechter pak.

Hiermee proberen wij de afstand tussen arbitrage en spelers wat te verkleinen en meer begrip te kweken voor als er eens een (onvermijdelijk) foutje wordt gemaakt.

Vandaag heeft Arie van den Bulk de 19-jarige Manuel Uijttewaal uit Nieuwkoop gevraagd een elftal vragen te beantwoorden:

  1. Hoelang ben je al als scheidsrechter en/of assistent scheidsrechter actief?

Ik ben in mijn 4e seizoen bezig als scheidsrechter voor de KNVB.

2. Wat is je leukste herinnering als scheidsrechter of assistent scheidsrechter en waarom?

Vorig seizoen toen ik mijn debuut maakte in de 4e klasse en de spelers na afloop zeiden: “U fluit zeker normaal niet op dit niveau.’’ Waarop ik zei “Dat klopt” en de reactie was “Op een veel hoger niveau natuurlijk”. Mijn reactie was daar op: “Uh nee.”. De gezichtsuitdrukkingen vervolgens waren onbetaalbaar.

3. Waarom ben je destijds begonnen met het scheidsrechteren?

Ik heb door mijn wat afwijkende bouw een grotere kans op blessures. Daarom ben ik nooit voetballer geworden maar direct gaan fluiten.

4. Wat zou je als scheidsrechter of assistent scheidsrechter nog graag willen bereiken?

Het klinkt vrij cliché maar mijn persoonlijke top. Ik heb zelf geen idee waar die ligt maar ga daar met veel vertrouwen tegemoet deze de komende jaren te vinden.

5. Wat is volgens jou een goede scheidsrechter en aan welke eisen moet een goede scheidsrechter voldoen?

Een scheidsrechter die duidelijk leiderschapskwaliteiten heeft en een goed onderscheid kan maken tussen echte en onechte zaken.

6. Wat is voor jou de meest aansprekende scheidsrechter in het Nederlandse betaalde voetbal  en waarom?

Bas Nijhuis, hij wil een wedstrijd ook daadwerkelijk een strijd laten worden zonder daarin pietluttig te zijn.

7. Welke wedstrijd heb je als laatste geleid en wat vind je van je eigen prestatie in die wedstrijd?

Ik heb 11 maart j.l. de wedstrijd Onze Gezellen 1 – NFC 1 geleid. Ik had door mijn stijl met veel laten door laten voetballen veel weerstand van beide ploegen te verduren maar de wedstrijd kwam tot een goed einde en daar ben ik zeker tevreden over.

8. Wanneer heb jij na afloop van een wedstrijd een tevreden gevoel?

Als iedereen na afloop gelukkig (over mijn leiding) weer huiswaarts keert.

9. Zijn er spelregels of andere richtlijnen die jij graag veranderd zou zien en zo ja waarom?

Het afschaffen van het mobiele wedstrijdformulier en weer terug te keren naar het computer formulier. Vaak komen ploegen tegenwoordig niet eens meer naar de bestuurskamers omdat ze alles al op de telefoon hebben ingevoerd. Hierin gaat een stukje gezelligheid verloren.

10. Wat vind jij van de kwaliteit van de Nederlandse arbitrage in het algemeen?

Op betaald voetbal niveau denk ik dat Nederland zeer goed op de kaart staat. In het amateurvoetbal vind ik dat er nog wat vooruitgang te boeken valt. Daarin wordt tegenwoordig nog wat veel pietluttig gefloten en wordt het tekort aan arbitrage groter wat natuurlijk een zorgelijke zaak is.

11. Welke wedstrijd zou jij heel graag willen leiden?

Er zijn een hoop mooie wedstrijden in zowel het veldvoetbal als het zaalvoetbal. Ik hoop daarin vele te mogen leiden.

Foto: Peter Seijmour

4 REACTIES