Scheidsrechter zijn is leuk (39): Mark Kuil

0

Omdat in verslagen van voetbalwedstrijden de scheidsrechter vaker negatief genoemd wordt dan positief, heeft VoetbalRotterdam.nl gemeend een rubriek te moeten maken waarin een scheidsrechter of een assistent scheidsrechter zichzelf aan u voorstelt en een blik verschaft achter de man of vrouw in het scheidsrechter pak.

Hiermee proberen wij de afstand tussen arbitrage en spelers wat te verkleinen en meer begrip te kweken voor als er eens een (onvermijdelijk) foutje wordt gemaakt.

Vandaag heeft Arie van den Bulk de 23 jarige Mark Kuil uit Gouda gevraagd een elftal vragen te beantwoorden:

  1. Hoelang ben je al als scheidsrechter en/of assistent scheidsrechter actief?

Ik ben op mijn 17e begonnen bij Sv Gouda. Ik vond het fluiten erg leuk en ben toen de bos cursus gaan volgen. Hierna ben ik voor de KNVB gaan fluiten. Dit doe ik nog steeds.

2. Wat is je leukste herinnering als scheidsrechter of assistent scheidsrechter en waarom?

2 wedstrijden zijn mij erg bijgebleven. De beslissingswedstrijd van VOC B1 tegen Nieuwerkerk B1 en Feyenoord D1  tegen Sparta D1.
VOC – Nieuwerkerk was een wedstijd waar echt alles aanzat. Veel kaarten, veel opstootjes en een spannende verlenging waarin VOC als winnaar uitkwam.

Feyenoord – Sparta was voor mij een hele leuke wedstrijd, omdat ik zelf Feyenoord supporter ben en deze wedstrijd op Feyenoord tv kwam. Ook was er een tv set van Fox Sports aanwezig. Deze maakte een documentaire op varkenoord en hier kwam ik bij in beeld.

3. Waarom ben je destijds begonnen met het scheidsrechteren?

SV Gouda had een tekort aan scheidsrechters. Er was een verzoek vanuit de club of jongens van de A wilden fluiten. Nou dit leek mij toen erg leuk en zo is het begonnen.

4. Wat zou je als scheidsrechter of assistent scheidsrechter nog graag willen bereiken?

Ja de droom van elke scheidsrechter is de WK of Champions Leaque finale. Ik denk dat dit alleen niet meer gaat lukken. Het lijkt mij leuk om in de toekomst Spakenburg – IJsselmeervogels te fluiten of een andere derby in de omgeving. Als ik de 3e divisie haal vind ik dat ik het goed heb gedaan.

5.

Wat is volgens jou een goede scheidsrechter en aan welke eisen moet een goede scheidsrechter voldoen?

Een scheidsrechter moet een goede conditie hebben en het spel op korte afstand kunnen volgen. Ook vind ik dat een scheidsrechter een wedstrijd moet aanvoelen en niet strak de regels moet volgen. Als je als scheidsrechter een wedstrijd zonder kaarten kan afhandelen dan moet je daar zo goed mogelijk naar werken. Verder moet je als scheidsrechter verbaal sterk zijn. Communicatie naar spelers toe is erg belangrijk.

6. Wat is voor jou de meest aansprekende scheidsrechter in het Nederlandse betaalde voetbal  en waarom?

Dit is een lastige vraag omdat ik dit niet weet. Elke scheidsrechter heeft zijn eigen manier qua fluiten. Ik zie Bas Nijhuis als mijn voorbeeld. Hij is snel en laat veel doorvoetballen. Ook geeft hij vaak eerlijk antwoord voor de camera.

7. Welke wedstrijd heb je als laatste geleid en wat vindt je van je eigen prestatie in die wedstrijd?

Fc Binnenmaas tegen Botlek. Dit was een wedstrijd in de 3e klasse standaard. Ik vond dat ik een prima pot floot. Ik zat overal kort op en liet lekker doorvoetballen. Het was ook geen moeilijke wedstrijd. Beide partijen wilde lekker voetballen en waren zeer sportief.

8. Wanneer heb jij na afloop van een wedstrijd een tevreden gevoel?

Als ik in de kantine kom en supporters zeggen dat ik goed heb gefloten. Of als ik zelf weet dat het een lastige pot was maar ik het tot een goed einde heb gebracht.

9. Zijn er spelregels of andere richtlijnen die jij graag veranderd zou zien en zo ja waarom?

Buitenspel afschaffen lijkt me wel een leuk experiment. Het geeft een nieuwe kijk op het spel en de grensrechters kunnen nu niet meer onsportief vlaggen. Dit voorkomt een hoop agressie op het veld.

10. Wat vind jij van de kwaliteit van de Nederlandse arbitrage in het algemeen?

Op zich wel goed. We hebben in Björn Kuipers een scheidsrechter van internationale klasse. Ook zie je dat talenten zie goed ontwikkelen. Wat wel opvalt, is het grote verschil in leeftijd. Op amateur niveau kan je de ene week een jonge jongen hebben en de andere week een oudere man. De jongere generatie fluit wat meer naar gevoel en de oudere generatie fluit vaak nog naar de regels.

11. Welke wedstrijd zou jij heel graag willen leiden?

Zoals ik al eerder zei is de WK finale natuurlijk een droom. Maar een leuke derby als Spakenburg – IJsselmeervogels of een streekderby op een lager niveau zijn wel de mooiste wedstrijden. Er is altijd veel publiek aanwezig bij die wedstrijden en er hangt een mooie sfeer.