Trainer Wouter Zwackhalen (OFB): ‘Ik gooi de handdoek niet.’

0

Hij noemt zich een echte clubjongen. Dat is natuurlijk ook zo. Al meer dan 25 jaar loopt Wouter Zwackhalen rond bij OFB. Jarenlang voetbalde hij in het eerste elftal van de Oost-Flakkeese Boys uit Ooltgensplaat en dit seizoen is hij er voor het vijfde jaar trainer. Maar aan alles komt een eind. Voorzitter Arie van der Vliet deelde hem een paar weken geleden mee dat de samenwerking na dit seizoen beëindigd wordt.

‘Ik had het al een beetje zien aankomen’, zegt Wouter. ‘Normaal gesproken hebben de voorzitter en ik al vroeg in november een gesprek waarbij we telkens overeenkwamen er weer een nieuw seizoen aan vast te knopen, maar dit jaar liet het onderhoud toch wel lang op zich wachten. Half december zaten we pas om de tafel. Dat gesprek duurde niet lang. ‘We gaan er aan het einde van het seizoen mee stoppen’, zei de voorzitter. Aan de samenwerking met Ger Alblas, mijn steun en toeverlaat bij het eerste elftal komt direct een einde. Tja. Ik had al wat signalen opgevangen. Er waren mensen die wel eens liepen te mopperen over het voetbal dat we lieten zien en vooral over het uitblijven van aansprekende resultaten, maar als het van dat laatste af zou moeten hangen, dan hadden ze me al jaren eerder moeten wegsturen. De mensen die mopperen moeten eens naar trainingen komen kijken, waar iedereen zich in de bagger uit de naad werkt.’

‘We hebben er geen vertrouwen in dat het beter gaat worden, gaf de voorzitter als reden aan’, zo vervolgt Wouter zijn verhaal. ‘Het doet wel een beetje pijn, maar ik moet zijn besluit accepteren, hoewel ik het wel jammer vind dat Ger Alblas er na de winterstop niet meer bij is. Maar ik ben te veel clubjongen om er nu de brui aan te geven. Ik gooi de handdoek niet. Ik maak het seizoen af. Trouwens, ik denk dat het wel beter gaat worden, want er komen talentvolle jongens aan en een aantal staat al in het eerste elftal. Dat elftal is jong, erg jong. Die jonge knapen maken de ploeg beter, kunnen zelf alleen maar beter worden en ik ben er van overtuigd dat ze ook beter gaan worden. Vroeger speelden ze hier altijd lange halen gauw thuis, maar ik wilde dat er opgebouwd werd. Dat ging in het begin met vallen en opstaan en kostte heel veel tegengoals, maar er zit echt verbetering in. Het is jammer dat mij de tijd niet gegund wordt om verder te bouwen, maar ik kan het besluit om de samenwerking te beëindigen ook wel weer begrijpen. Ik snap het wel. Misschien is vijf jaar trainer zijn hier gewoon genoeg. Ik zal dit seizoen hard blijven werken om nog een paar punten te pakken. We hebben er namelijk nog niet veel; eentje pas. Het zou leuk zijn als we nog een paar keer kunnen winnen.’

Het zoet der overwinning heeft trainer Wouter Zwackhalen nog niet vaak mogen smaken. Wouter blikt terug: ‘In het seizoen 2013-2014, mijn eerste seizoen als trainer van OFB, haalden we 1 punt in de competitie. Nederlagen met dubbele cijfers kwamen regelmatig voor. We stroomden niet bepaald over van kwaliteit. Talent was nauwelijks voorradig. We toonden heus wel inzet en doorzettingsvermogen, de trainingsopkomst is al die jaren goed geweest, daar lag het allemaal niet aan. Maar voetballend waren we gewoon niet goed genoeg, zo simpel was het. Het seizoen daarop waren we in Zuid ingedeeld. We haalden 26 punten. We wonnen 8 wedstrijden. In Zuid is de weerstand wat lager, maar toch: we wisten niet wat we meemaakten. We hadden 16 maanden niet gewonnen; niet in de competitie, niet in de beker, zelfs niet vriendschappelijk. En plots gingen we winnen. Mooi was dat. Het seizoen daarna waren we weer in West ingedeeld. We haalden 4 punten. Maar we wonnen wel bij NBSVV dat later zou promoveren. Vorig seizoen zaten we weer in Zuid en haalden we 17 punten. En nu voetballen we weer in West en hebben we 1 punt. We gaan er alles aan doen om nog een paar wedstrijdjes te winnen want het woord opgeven komt niet in mijn woordenboek voor. En bij de jongens ook niet. Elke week opnieuw willen ze er alles voor doen en er het maximale uit proberen te halen.’

‘Ik wil het bij mijn club OFB mooi afsluiten en zal komend seizoen aan de slag gaan bij WIK’57, een vierdeklasser uit Kerkwerve, vlakbij Zierikzee. Heel leuk is dat. Alleen jammer dat ik dan niet meer op de fiets naar de trainingen kan’.