Sensationele comeback bezorgt ASWH drie punten tegen DOVO

0
Advertentie

Voetbal is en blijft een onvoorspelbare sport. Die conclusie mocht gerust worden getrokken na de wedstrijd die ASWH vanmiddag speelde tegen promovendus DOVO. De Ambachters knokten zich op sportpark Schildman uit geslagen positie terug en hielden na een sensationele comeback de drie punten in eigen huis. Daar zag het echter lang niet naar uit, want de sterk spelende bezoekers leken op weg naar een zege. Op basis van wilskracht bracht ASWH de gasten aan het wankelen en boog de 0-2 achterstand om in een 3-2 overwinning. Een knappe prestatie, die de ploeg bovendien enkele plaatsen winst opleverde op de ranglijst.

Trainer Jack van den Berg kon tegen DOVO geen beroep doen op de vorige week geblesseerd uitgevallen Peter Verhoeve. Zijn plek werd ingenomen door Nick Slotboom, hetgeen tevens een verandering in de veldbezetting betekende. Verder stuurde Van den Berg dezelfde spelers het veld in als een week eerder in Almere. De geblesseerde spelers Juanito Sequeira, Marvin Nootenboom, Jeremy Hubregtse en Ruben Post ontbraken in de wedstrijdselectie.

Net als vorige week tegen koploper Jong Almere City FC moest ASWH al vroeg in de wedstrijd een tegengoal slikken. Linksback Mitchell de Zwart kreeg alle gelegenheid om een voorzet af te leveren en routinier Leon Toonen kopte al in de vierde minuut raak. Een tegenvaller voor de Ambachters, die dus weer in de achtervolging werden gedwongen. Al snel werd duidelijk dat dit niet eenvoudig zou worden, want DOVO presenteerde zich op sportpark Schildman als een goed team. De gasten creëerden ook meer kansen dan ASWH, dat weliswaar genoeg balbezit had, maar er te weinig in slaagde om gevaar te stichten. Een schot over van de door David Almeida gelanceerde Kyle Doesburg was het eerste serieuze Ambachtse wapenfeit.

DOVO

Mist, koud en met de rust met 2-0 achter. De 2e helft was spectaculair, de 2-0 achterstand werd omgezet in een 3-2 overwinning. Kyle Doesburg (21) tracht tevergeefs te scoren. Later bracht hij wel de achterstand terug tot 1-2. Ondanks het geringe aantal kansen voor ASWH was het even later bijna gelijk toen Peter de Lange een voorzet van Mels van Driel koppend verlengde. Helaas voorkwam de lat een doelpunt. Aan de andere kant moest Stef Doedée, voor de wedstrijd net als Gilmaro van de Werp nog in het zonnetje gezet door de supportersclub vanwege het spelen van 150 duels in ASWH 1, vaker in actie komen. Zo bracht hij een redding op een kans van Salim Amerzgiou en hield hij ook een inzet van Roy Bakkenes uit het doel. Bij DOVO was een belangrijke rol weggelegd voor de snelle en offensief ingestelde backs, die veel mee naar voren kwamen. Gelukkig voor ASWH zochten Salim Amerzgiou en Joshua Patrick het doel te hoog na voorzetten van de vleugelverdedigers en dus bleef het 0-1 tot de rust.

Van den Berg voerde in de pauze een wissel door. Ismail Yildirim verscheen aan de aftrap voor de tweede helft, Nick Slotboom bleef achter in de kleedkamer. Alle plannen werden al vroeg gedwarsboomd toen een pass van Stanley Husen via een been van een tegenstander precies bij Joshua Patrick belandde. De topscorer van DOVO kon alleen op Stef Doedée af, omspeelde hem en schoof de 0-2 binnen. Weer een vlotte tegengoal dus en die kwam flink aan bij ASWH. De ploeg leek het even kwijt in de minuten daarna, maar liet DOVO na om de voorsprong te vergroten. Pas tegen het uur was er weer een teken van leven van de Ambachters. Aanvoerder Jesper van den Bosch legde de bal achter de defensie van de gasten, precies bij Peter de Lange. Helaas kon de spits net niet de ruimte vinden om uit te halen, mede door goed uitkomen van DOVO-keeper Rodney Ubbergen. De goalie onderscheidde zich even later met een goede redding op een harde uithaal van Jesper den Bosch. De bal zeilde naar de kruising, maar Ubbergen tikte hem over.

Het leek wel het vuurtje aan te wakkeren bij ASWH. Kort daarna zette Stanley Husen een ouderwetse aanval op, zoals er vorig seizoen zo veel te zien waren. Met een goede pass vond hij Peter de Lange. De spits speelde zich knap vrij en legde terug op Ismail Yildirim. De aanval leek te stranden omdat Yildirim geen ruimte vond voor een schot, maar de wegspringende bal kwam precies bij Kyle Doesburg voor de voeten. De clubtopscorer van ASWH schoof het speeltuig keurig in de hoek en zorgde voor nieuwe hoop in de Ambachtse harten. Al snel volgde een nieuwe aanval, waarbij rechtsback David Almeida op avontuur ging in het strafschopgebied van DOVO en op de vuisten van Ubbergen mikte.

Plots keerde het geloof in een positieve afloop helemaal terug, al moest ASWH waakzaam blijven voor de omschakeling van DOVO. Stef Doedée keerde bijvoorbeeld een inzet van Quincy Arends en stopte ook de poging van linksback Mitchell de Zwart, die vrijwel het hele veld overstak en alleen voor de doelman opdook. Daarna was het weer de beurt aan ASWH en met succes! Lars Bosscha zag David Almeida opstomen aan de rechterkant en speelde hem aan. De rechtsback zette prima voor op Peter de Lange, maar de spits werd tegen de grond gewerkt door een verdediger. Scheidsrechter Vries blies op de fluit en wees naar de stip, strafschop voor ASWH! De Lange pakte de bal zelf en schoot op overtuigende wijze de gelijkmaker binnen. ASWH was helemaal terug in de wedstrijd, maar de comeback werd nog sensationeler in de volgende minuut. Na een aanval over rechts ging Jesper van den Bosch met een knappe actie het strafschopgebied binnen en bleef goed kijken. De aanvoerder zag Ismail Yildirim vrijstaan en bediende hem op maat, waarna Yildirim het gaatje vond om uit te halen en ASWH op 3-2 te schieten.

Het was het startsein voor een tumultueuze slotfase waarin DOVO uiteraard nog probeerde een gelijkmaker te forceren. ASWH hield het hoofd echter koel, in tegenstelling tot de bezoekers. Verdediger Adil Mahdadi liet zich verleiden tot het uitdelen van een kopstoot richting Jesper van den Bosch en kreeg terecht rood voor deze onbezonnen actie. Scheidsrechter Vries telde nog flink wat tijd bij, waarin DOVO nog een hoekschop kreeg. ASWH trok de wedstrijd echter over de streep en kreeg een fantastische beloning in de vorm van drie punten. Een groot compliment waard voor de spelers, die bleven gaan en de wedstrijd op zijn kop zetten. Door de overwinning steeg ASWH naar de tiende plaats, waardoor weer lucht is gecreëerd. Volgende week wacht een nieuwe thuiswedstrijd, wederom tegen een promovendus. ACV komt dan naar sportpark Schildman.

ASWH – DOVO 3-2 (1-1). 4. 0-1 Leon Toonen 47. 0-2 Joshua Patrick 68. 1-2 Kyle Doesburg 83. 2-2 Peter de Lange (strafschop) 84. 3-2 Ismail Yildirim.

ASWH: Stef Doedée; David Almeida, Stanley Husen, Jerry Tieleman, Gilmaro van de Werp; Jesper van den Bosch, Lars Bosscha, Nick Slotboom (46. Ismail Yildirim / 90+4. Danny de Jel), Mels van Driel (79. Akin Arslan); Peter de Lange, Kyle Doesburg

DOVO: Rodney Ubbergen; Enrico Patrick, Nando Wormgoor, Adil Mahdadi, Mitchell de Zwart; Nick Coster (71. Ariën Bakkenes), Marley Berkvens, Roy Bakkenes, Salim Amerzgiou (46. Quincy Arends); Leon Toonen (73. Bas Mooij), Enrico Patrick