Scheidsrechter zijn is leuk (32): Ad van der Kraan

0
Advertentie

Omdat in verslagen van voetbalwedstrijden de scheidsrechter vaker negatief genoemd wordt dan positief, heeft VoetbalRotterdam.nl gemeend een rubriek te moeten maken waarin een scheidsrechter of een assistent scheidsrechter zichzelf aan u voorstelt en een blik verschaft achter de man of vrouw in het scheidsrechterpak.

Hiermee proberen wij de afstand tussen arbitrage en spelers wat te verkleinen en meer begrip te kweken voor als er eens een (onvermijdelijk) foutje wordt gemaakt.

Vandaag heeft Arie van den Bulk de 49-jarige Ad van der Kraan uit Gouda gevraagd een elftal vragen te beantwoorden:

  1. Hoelang ben je al als scheidsrechter en/of assistent scheidsrechter actief?

Ik ben als scheidsrechter actief sinds december 2004 nadat ik mijn BOS cursus

heb afgerond onder leiding van Jan Doeswijk, waarna ik gelijk voor de bond ben gaan fluiten bij de senioren.

Ik fluit momenteel 13 jaar voor de bond en  na 1 jaar 1e klasse vorig seizoen, nu weer op 2e klasse niveau

2. Wat is je leukste herinnering als scheidsrechter of assistent scheidsrechter en waarom?

Ik heb de afgelopen jaren veel leuke en mooie herinneringen opgedaan,  maar de mooiste is toch wel een debuut in de toenmalige topklasse, een wedstrijd tussen VVSB- UNA, waar ik mocht invallen. Ik was daar aangesteld als 4e official, Echter m’n collega viel in de rust uit met een rugblessure en mocht ik me gaan warm lopen om de tweede helft tot een goed einde te brengen. VVSB dat de woensdag ervoor in de beker tegen FC Utrecht voor de KNVB- Beker speelde.

Het was een bijzondere ervaring om voor zoveel publiek te mogen acteren.

3. Waarom ben je destijds begonnen met het scheidsrechteren?

Ik ben gaan fluiten omdat ik het spelletje niet kon missen na mijn eigen voetbal loopbaan.

Ik moest toen bij mijn club VV Moerkapelle, waar ik tot mijn 33 jaar als keeper heb gespeeld, noodgedwongen stoppen vanwege aanhoudende knieblessures.

Ik heb namens de club een sportmassage opleiding mogen doen en ben toen 3 jaar als sportmasseur bij de club actief geweest. Het spel binnen de lijnen begon steeds meer te kriebelen en ik wilde daar mijn bijdragen aan leveren.

Ik heb toen de toenmalige BOS opleiding gedaan en ben nu nog met veel plezier actief.

4. Wat zou je als scheidsrechter of assistent scheidsrechter nog graag willen bereiken?

Ja ook zo’n leuke vraag.  Het hoogste wat haalbaar is natuurlijk! Ik ben best laat begonnen met fluiten ( 35 )en je moet ook naar jezelf kunnen willen kijken wat in je mogelijkheden ligt.

Gezien mijn ontwikkeling in de loop der jaren en blessures (standbeen correctie )hoop ik toch nog terug te keren naar 1e klasse en misschien 3e divisie.

5. Wat is volgens jou een goede scheidsrechter en aan welke eisen moet een goede scheidsrechter voldoen?

Een goede scheidsrechter is iemand die een goede conditie heeft waarmee hij het spel goed kan volgen , over goede spelregelkennis beschikt en in de beleving van de wedstrijd kan fluiten. Tevens goed kunnen communiceren .

6. Wat is voor jou de meest aansprekende scheidsrechter in het Nederlandse betaalde voetbal en waarom?

Meest aansprekende scheidsrechter heb ik eigenlijk niet, alle scheidsrechters hebben zo hun eigen specifieke vaardigheden en uitstraling. Maar als je er een paar moet noemen zijn het in mijn ogen Bjorn Kuipers om zijn manier van fluiten en rustige uitstraling, Bas Nijhuis om zijn loopvermogen en manier van fluiten om het voetbal erin te houden.

7. Welke wedstrijd heb je als laatste geleid en wat vind je van je eigen prestatie in die wedstrijd? 

Mijn laatste wedstrijd was de wedstrijd tussen Foreholte – VUC, uitslag 3-3 Een wedstrijd waar alles in zat waarbij Foreholte van de laatste plaats af wilde komen en VUC aansluiting moest behouden bij de top.

Twee helften waarbij beide ploegen elk een helft dicteerde. Mijn gevoel die ik over heb gehouden aan deze wedstrijd was dat ik de wedstrijd volledig controleerde en optrad waar ik ook daadwerkelijk moest optreden als het nodig was en in de geest van de wedstrijd heb gefloten, misschien verbaal en communicatief wel wat beter had gemogen.

De spanning zat hem echter aan het eind van de wedstrijd waar VUC, na een 2-1 achterstand, in de 88e minuut op een 2-3 voorsprong kwam en in de 90e minuut de 3-3 nog moest incasseren waarna er na het eindsignaal een hoop tumult ontstond.

8. Wanneer heb jij na afloop van een wedstrijd een tevreden gevoel?

Ik heb een tevreden gevoel na een wedstrijd als het plezier bij speler er is en er geen wanordelijkheden zijn geweest. Ook als er begrip en respect is over en weer van spelers en coaches op de beslissingen die je neemt ,ondanks dat je altijd met emotie te maken hebt.

9. Zijn er spelregels of andere richtlijnen die jij graag veranderd zou zien en zo ja waarom?

Nee niet echt, elke verandering hoeft niet echt een verbetering te zijn.

10. Wat vind jij van de kwaliteit van de Nederlandse arbitrage in het algemeen?

De kwaliteit vind ik momenteel prima. Wel zie je steeds meer jonge talenten gelukkig doorstromen.

Echter: worden deze jonge jongens niet te snel voor de leeuwen geworpen?

11. Welke wedstrijd zou jij heel graag willen leiden?

Wekelijks zijn er mooie wedstrijden op de velden op diverse niveaus, maar derbys zijn natuurlijk altijd leuk om te fluiten. Tevens wedstrijden als een club kampioen kan worden tegen de concurrent.