De werkploeg (49): Rozenburg

2
Advertentie

In het voetbalseizoen zet Jan Schoonen namens VoetbalRotterdam elke week de vrijwilligers van de werkploeg van een voetbalvereniging in de regio op de foto. Voor de 49e aflevering is hij langs geweest op sportpark West aan de Vinkseweg in Rozenburg, waar ze een omvangrijke werkploeg hebben.

Arie van Oudheusden was ziek en Bert Remy was op vakantie maar alle andere werkploegleden konden wEl op de foto. En dat zijn er bij Rozenburg best een boel. En dan komt er straks in februari nog een mannetje bij, dat weten ze nu al. De leden zeggen dat nog meer vrijwilligers van harte welkom zijn; helpende handjes kunnen ze altijd gebruiken. Gerrit Boer, die al meer dan 55 jaar lid is van de vereniging en als voetballer niet hoger is gekomen dan het 4e elftal, maakt elke maandag-, woensdag- en vrijdagochtend de nieuwe kleedkamers schoon. Dat doet Eef van der Sluis ook. Eef is ook al langer dan 50 jaar lid van Rozenburg, heeft onder meer jaren achter de bar gestaan in de kantine boven en doet naast het schoonmaken bij de werkploeg ook nog administratieve werkzaamheden voor de club. Hans van Riel is eveneens drie ochtenden in de week in de weer. Hij helpt bij het schoonmaken van kleedkamers en onderhoudt ook het kunstgrasveld: met een trekker de korrels verspreiden, bladblazen. Binnen is ook Aad de Bloeme in de weer. Aad is nog maar 2 weken lid van de Rozenburgse werkploeg. Hij doet voorlopig nog heel divers werk om te kijken wat hij het leukst vind. Opvallend is dat het eerste elftal zaterdag voor het eerst in geruime tijd weer eens won nadat hij een dag eerder de lijnen op het veld had getrokken. ‘Je hebt er zeker een paar pijlen bijgezet om aan te geven welke kant ze op moesten’, vroegen we hem. Aad gaf daarover geen uitsluitsel….

Aan de andere kant van het gebouw zijn de oude kleedkamers. Daar zijn Fred van Wattum en Jan Hoogenboom bezig. Fred is ook al een oudgediende. Hij is al lid van Rozenburg sinds 1967 en was onder meer 30 jaar leider van elftallen. Begonnen bij de pupilletjes, geëindigd als leider van het 2e. Jan Hoogenboom is al meer dan 20 jaar lid van de werkploeg. Op zekere dag kwam hij langs fietsen toen de tribune gebouwd werd. ‘Kun je niet even meehelpen’, werd er gevraagd toen hij afgestapt was om de boel eens goed te bekijken. Jan is gaan helpen en is sindsdien nooit meer weggeweest.

Kees Sonneveld is op de velden bezig. Egaliseren, herstellen, maaien, rollen; alles doet hij. Hij de chef van de werkploeg, maar baas voelt hij zich niet. ‘Ik stuur de boel gewoon een beetje aan’, zegt hij bescheiden.  Buiten zijn ook Adam Oosterlee en Hans Brus in de weer. Ze ruimen het zwerfvuil op, verzorgen de velden en doen het snoeiwerk. ‘Klaar ben je hier nooit’, zeggen ze in koor. Hans is al een mensenleven bij Rozenburg actief. Vroeger was hij leider van Rozenburgcoryfeeën als Francis Janse, Rinus de Bil en Leen van Es toen dat nog pupilletjes waren.

Petra, de vrouw van Leen is ook lid van de werkploeg. Zij maakt 1 ochtend in de week de boel schoon. ‘Leuk en ontspannend werk’, zegt ze. Nel Verweel is ook in de kantine bezig. Ze komt schoonmaken, ook boven in de bestuurskamer. In het verleden heeft ze onder meer 18 jaar achter de bar gestaan in de kantine.  Karin de Heer staat nu achter de bar, donderdagavond bijvoorbeeld. In de week houdt ze de voorraad bij, doet de bestellingen en zet koffie voor de werkploeg. Karins man Paul de Heer is bestuurslid en heeft onder meer het beheer van het sportpark in zijn portefeuille. Hij werkt in de volcontinu, maar als zijn diensten het toelaten is hij op de club aanwezig en steekt ook daar de handen uit de mouwen. En tot slot hebben we nog Mariska de Borst. Zij komt één dag in de week  schoonmaken en is de rest van de week als wedstrijdsecretaris actief en ze verzorgt de ledenadministratie.

Verslaggever VoetbalRotterdam.nl. Schrijft interviews, columns over vooral de zuidkant van Rotterdam, de Hoeksche Waard, Voorne Putten Rozenburg en Goeree Overflakkee.