Omdat in verslagen van voetbalwedstrijden de scheidsrechter vaker negatief genoemd wordt dan positief, heeft VoetbalRotterdam.nl gemeend een rubriek te moeten maken waarin een scheidsrechter of een assistent scheidsrechter zichzelf aan u voorstelt en een blik verschaft achter de man of vrouw in het scheidsrechter pak.
Hiermee proberen wij de afstand tussen arbitrage en spelers wat te verkleinen en meer begrip te kweken voor als er eens een (onvermijdelijk) foutje wordt gemaakt.
Vandaag heeft Arie van den Bulk de 52 jarige Arthur Ebink uit Oud Beijerland gevraagd een elftal vragen te beantwoorden:
1. Hoelang ben je al als scheidsrechter en/of assistent scheidsrechter actief?
Dit is mijn 22e seizoen als KNVB scheidsrechter. In de jaren daarvoor was ik actief als club-scheidsrechter bij SHO.
2. Wat is je leukste herinnering als scheidsrechter of assistent scheidsrechter en waarom?
De finale van de nacompetitie in 2007 was een fantastische ervaring, veel publiek, vuurwerk vooraf en ook veel strijd. Verder herinner ik mij de Vlaardingse derby tussen Deltasport en CWO in 2008, uitslag 4-4. Een geweldige wedstrijd, met veel strijd en passie en een prachtig scoreverloop met nog 3 goals in de laatste 10 minuten.
3. Waarom ben je destijds begonnen met het scheidsrechteren?
Op een zaterdag bij SHO stond een wedstrijd op het punt van beginnen, maar zonder scheidsrechter. Toen werd aan mij gevraagd of ik wilde fluiten …… en zo is het begonnen. Mijn voetbalcapaciteiten waren niet echt heel goed en ik kreeg steeds meer plezier in het leiden van de wedstrijden dan in het zelf spelen. In 1996 heb ik toen de scheidsrechtercursus gevolgd en sindsdien ben ik dus actief als KNVB scheidsrechter.Â
4. Wat zou je als scheidsrechter of assistent scheidsrechter nog graag willen bereiken?
In de afgelopen jaren heb ik al veel mooie momenten beleefd. Het is toch ieder weekend weer een feest om op het veld te staan en leiding te geven aan spelers, die óók hun hobby uitoefenen. Ik train iedere week en hoop op deze manier te bereiken dat ik zo lang mogelijk als scheidsrechter actief kan blijven.
5. Wat is volgens jou een goede scheidsrechter en aan welke eisen moet een goede scheidsrechter voldoen?
De laatste jaren is het accent binnen de arbitrage meer verlegd naar het goed kunnen managen van de wedstrijd. Een scheidsrechter moet in het hedendaagse voetbal meer kunnen dan alleen de spelregels toepassen. Uiteraard is een goede fysieke en mentale conditie belangrijk, zodat een scheidsrechter het spel op de juiste manier kan volgen en bestand is tegen elke vorm van weerstand tijdens de wedstrijd.
6. Wat is voor jou de meest aansprekende scheidsrechter in het Nederlandse betaalde voetbal en waarom?
Iedere scheidsrechter heeft persoonlijke eigenschappen, wat hem of haar een goede scheidsrechter maakt. Er is niet iemand die het meest aansprekend is hoewel de persoonlijkheid van Björn Kuipers, het loopvermogen van Bas Nijhuis of het leiderschap van Danny Makkelie mij wel aanspreken.
7. Welke wedstrijd heb je als laatste geleid en wat vind je van je eigen prestatie in die wedstrijd?
De laatste wedstrijd was TAVV – Honselersdijk, in de 2e klasse. Een wedstrijd met een bizar scoreverloop, waarbij TAVV een 5-0 voorsprong bijna verspeelde. Het werd uiteindelijk 5-4, waarbij Honselersdijk 4 doelpunten maakte in de laatste 12 minuten. Hierdoor werd het nog een spannende slotfase en moest ik ook tot het laatste fluitsignaal scherp blijven. Dat lukte prima en ook de rest van de wedstrijd verliep zonder problemen.
8. Wanneer heb jij na afloop van een wedstrijd een tevreden gevoel?
In de loop van de jaren heb ik wel geleerd om kritisch naar mijzelf te kijken, dus elke wedstrijd heeft wel een paar momenten waardoor ik niet helemaal tevreden kan zijn. Maar als mijn beslissingen geaccepteerd worden en respect afdwingen bij de spelers en begeleiding kan ik wel met een tevreden gevoel van het veld lopen.
9. Zijn er spelregels of andere richtlijnen die jij graag veranderd zou zien en zo ja waarom?
In de laatste paar jaar zijn al veel regels en richtlijnen aangepast en duidelijker uitgelegd, welke al tot verbetering hebben geleid. In de komende jaren zullen wel meer veranderingen in de tekst van de regels gedaan worden. Een echte verandering van de spelregels is voor mij niet nodig.
10. Wat vind jij van de kwaliteit van de Nederlandse arbitrage in het algemeen?
Gezien het aantal aanstellingen die de Nederlandse scheidsrechters krijgen toegewezen in het internationale voetbal, zoals de Europese bekerwedstrijden, interlandwedstrijden en eindtoernooien, vind ik de kwaliteit zeer goed.
11. Welke wedstrijd zou jij heel graag willen leiden?
Ik zou nog wel eens een beslissingswedstrijd om een kampioenschap of een finale van een nacompetitie willen leiden. Dat zijn toch de meest speciale wedstrijden.
Ik heb al heel veel leuke wedstrijden mogen leiden, zoals vele (streek)derby’s in de Hoeksche Waard en in de regio’s Rotterdam, Den Haag en Leiden. Ook heb ik mooie wedstrijden mogen leiden in de hoofdklasse en in de eredivisie A-junioren, o.a. van Feyenoord O19, AZ O19 en PSV O19.
Ik hoop nog lang fit en actief te mogen blijven, dan volgen vast nog meer interessante wedstrijden.